Pátek 21. února 2020svátek má Lenka 5 °C občasný déšť se sněhem Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Krémová rybí polévka a kroketa s uzenou treskou podle šéfkuchaře

Krémová rybí polévka a kroketa s uzenou treskou podle šéfkuchaře | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Krémová rybí polévka a kroketa s uzenou treskou podle šéfkuchaře | foto: V Zátiší

Pakliže vám kapří polévka nechutná, máte mnoho variant, ze který si na štědrovečerní stůl můžete vybrat. Zkuste třeba připravit smetanovou rybí polévku s koketou z uzené tresky podle receptu Igora Chramce, šéfkuchaře restaurace V Zátiší.

Krémová rybí polévka a kroketa s uzenou treskou

  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • ½ řapíkatého celeru
  • ½ pórku
  •  divoké koření
  • kmín
  • tymián
  • 70 g mouky
  • 100 ml bílého vína
  • 50 ml Pastis,
  • 1000 ml rybího vývaru
  • 200 ml smetany
  •  100ml plnotučného mléka
  • citronová šťáva
  • sůl

Kořenovou zeleninu si na pánvi zarestujeme zruba 10-15 minut, přidáme koření a tyián. Zaprášíme moukou. Pomalu opékáme zhruba 5 minut a zalejeme bílým vínem a Pastisem. Zlehka zredukujeme a přilieme rybí vývar. Povaříme dalších 15 minut a přilejeme smetanu a mléko. Dosolíme, naposledy provaříme a přecedíme přese jemné síto. Před podáváním zakápneme citronovou šťávou.

Kroketa:

  • 25 g másla
  • 25 g mouky
  • 250 ml mléka
  • špetka muškátového oříšku
  • 1 čl dijon hořčice
  • kůra a šťáva z ½ citronu
  • 100g uzené tresky
  • trojobal
  • sůl

Z másla , mouky, mléka a muškátového oříšku si uvaříme bešamel. Do nej pak za tepla přídáme dijonskou hořčici, kůru a šťávu z půlky citronu a nakonec na menší kostičky nakrájenou uzenou tresku. Studenou směsí potom naplníme cukrařský pytlík, z ktorého tvarujeme krokety. Ty pak před obalováním lehce podmrazíme, aby drželi tvar. Nakonec usmažíme v oleji dozlatova.

Vložka:

  • 1 mrkev
  • 1 řapíkatý celer
  • 1 pórek
  • sůl
  • pepř

Zeleninu si nakrájíme na malé kostičky a zlehka opečeme na oleji tak, aby zelenina zůstala křupavá. Nakonec osolíme a opepříme.

Jaký bramborový salát udělat letos?

Premium

Unikátní test čtyř typů motorů: Elektromobil se nevyplatí, vede klasika

Test 4 ruzných typů motorů | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

O elektromobilitě se hodně mluví, ale v běžném provozu se takové auto nevyplatí. Jak je na tom hybrid oproti benzinu a...

Premium

Dobrá káva jde uvařit i doma. Testovali jsme přístroje pro její výrobu

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Chutnou kávu si uvaříte i doma. Dražší špičkové přístroje uvaří voňavé espresso zmáčknutím knoflíku. Na filtrovanou...

Premium

Velký test palubních kamer: některé umí i ochránit před nehodou

Velký test on-board kamer | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Porovnali jsme šestnáct oblíbených autokamer podle kvality záznamu, parametrů a funkcí, které nabízí. Cenové rozpětí...

OTESTUJTE: Vyzkoušejte s námi kosmetiku od Nivea Baby
OTESTUJTE: Vyzkoušejte s námi kosmetiku od Nivea Baby

Máme pro vás další krásné dárky. Kosmetiku Nivea Baby, která je velmi šetrná i k té nejjemnější dětské pokožce, otestuje dvacet z vás. Chcete ji také vyzkoušet?