Pondělí 30. listopadu 2020svátek má Ondřej -2 °C oblačno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Krémový toskánský květák s kuřecím masem podle foodblogerky

Krémový toskánský květák s kuřecím masem | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Krémový toskánský květák s kuřecím masem | foto: Lucie Grusová

Pamatuju si, že dříve jsem měla květák spojený jen se třemi jídly - květákovou polévkou, květákovým mozečkem a smaženým květákem. Tahle zelenina mi přišla hrozně nudná. Dnes je tomu přesně naopak. Květák patří spolu s cuketou k mým nejoblíbenějším surovinám. Dá se s ním vyloženě kouzlit - od rýže, kaše, přes různé placky, až po směsi s jinými druhy zeleniny. Tady je tip na krémový květák se špenátem a kuřecím masem. Doufám, že si pochutnáte stejně jako já.

Krémový toskánský květák s kuřecím masem

Suroviny

  • 1 kg květáku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 400 g kuřecího masa
  • 10 g másla
  • 40 g šalotky
  • 4 stroužky česneku
  • 60 g sušených rajčat
  • 250 g smetana ke šlehání, případně na vaření
  • 100 g čerstvého špenátu
  • 40 g strouhaného parmazánu
  • sůl
  • pepř

Postup: Květák rozeberte na malé růžičky, stonky nakrájejte na kousky. Dejte zatím stranou. Šalotku nakrájejte nadrobno, česnek rozdrťte, nasekejte sušená rajčata, maso nakrájejte na kostky. Na 1 lžíci olivového oleje orestujte za vyšší teploty na kostky nakrájené kuřecí maso. Opečené kuřecí kousky vyjměte z hrnce a dejte zatím stranou.

Do hrnce přidejte zbytek oleje a máslo. V tuku nechte zesklovatět nadrobno nakrájenou šalotku. Přisypte rozdrcený česnek a za stálého míchání nechte rozvonět. Přidejte pokrájená sušená rajčata a po chvíli i připravený květák. Zeleninu osolte a opepřete. Květák zalijte smetanou a promíchejte.

Snižte teplotu plotýnky, hrnec zakryjte a směs duste za občasného promíchání asi 20 minut, dokud květák nezačne měknout. Přimíchejte opečené kuřecí maso, listy špenátu a parmazán. Zakryjte poklicí a nechte ještě pár minut prohřát. Před podáváním směs podle chuti případně ještě osolte a opepřete. 

Lucie Grusová o sobě

Vaření jídla mě provází od dětství, bavilo mě už jako malou holku. Mé počátky ale nebyly o vaření zdravého jídla. Naopak. Ke kvalitní stravě jsem se musela prokousat hodně špatným jídlem. Následné zdravotní potíže a nadváha mě donutily podívat se na potraviny z nového úhlu. Začala jsem se v oblasti stravování vzdělávat. Zjišťovat, jaký dopad na mé tělo mají jednotlivé suroviny, objevila jsem nový svět vaření. Váha začala po mnoha neúspěšných pokusech výrazně klesat, zdravotní potíže zmizely. Dnes vím, že strava bez lepku, Paleo nebo Primal je pro mě správnou cestou. Není podstatné jakou “nálepku” stravování dáte. Není to dieta, ale důležitá pravidla a doporučení. Podstatné je, jak na mé tělo jídlo působí, jestli mi energii a zdraví dává, nebo bere. Více se dozvíte na webových stránkách.

Lucie Grusová

Den se zaměstnanci pohřební služby: poslední rozloučení má dnes jiná pravidla

Tělo je nejprve pečlivě vydezinfikováno a následně uloženo do rakve. V ­té... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium MF DNES rozptyluje mýty o pohřebnictví v době koronaviru. Pohřeb do země možný je, i když se úplně nedoporučuje. O čem...

Jak vydržet v ledové vodě? Finta je jednoduchá, popisují otužilci

S otužováním začali letos Špačkovi. Oblíbili si Konventský rybník, kde si mohou... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Klepat se zimou tak, že si nedokážete zavázat ani tkaničky u bot, a přitom se tomu smát? I to dokáže koupání v ledové...

Miliardář Dědek o Pardubicích, krizi, (ne)fungování extraligy i Jágrovi

Petr Dědek, majitel HC Dynamo Pardubice. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Jeho jmění se odhaduje na čtyři miliardy korun, podle magazínu Forbes je 54. nejbohatší Čech. Na přelomu roku se Petr...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!