Diskuse
Kremšnita: magie křehkého těsta a sametového krému z úpatí slovinských hor
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
C. Sangrail
Mně ty bledské krémové řezy nechutnaly. Krém mi připadá šizený, je málo krémový, jakoby nastavovaný. Možná je to tím, že receptura pochází z doby poválečné nouze a komunistického centralismu. Krémový řez se ve Slovinsku jakožto jedné ze zemí Předlitavska dělá samozřejmě mnohem déle a existují lepší receptury než tato. V Bledu vás na každém rohu pronásledují reklamy na krémový řez, přitom jde o výrobek z velkoprodukce, která musí zásobovat několik obřích hotelů, takže tomu odpovídá i kvalita... Už nejde o řemeslo, ale spíš o průmysl. Navíc se ty žloutkové řezy podávají v betonových monstrech, která sice mají výhled na jezero, ale romantiky si tam moc neužijete, protože vám k tomu zákusku a tomu malebnému jezeru dělá doprovod řvoucí rádio. Pokud v Bledu chcete opravdu ochutnat lahodný zákusek v krásném prostředí, dejte si teplou gibanici na terase hradu, víc než 100 metrů nad jezerem...
C. Sangrail
Nechci být pedant, ale "kremšnita" je spíš chorvatský výraz a ve Slovinsku se říká "kremna rezina". Pan Smatana má pravdu.
C. Sangrail
Beru zpět, "kremšnita" je i slovinský výraz, radši jsem se podíval do slovníku.
J. Škodák
U nás na Moravě tomuto moučníků říkáme krémšnit a připravuje se tak v zemích bývalé rakouské monarchie. Výborný dělají také v Krakově,kde se tomuto moučníku říká kremovka a v rodišti Jana Pavla II.v cukrárně jsou nejlepší a tato cukrárna je expedovala také do Říma. Ve Vídni a Budapešti jsou také vynikající.
C. Sangrail
Přesně tak, je to jedno z poznávacích znamení Střední Evropy. Dovolím si drobnou opravu: ve Wadowicích bohužel nejsou k dostání ty nejlepší kremówki (vysloveno "kremufki"), dává se tam do nich pudink, dělají se hlavně na množství a pro turisty, kteří chtěji "přesně ty kremówki, o kterých mluvil papež". Ty opravdu nejlepší ochutnáte v kavárně Noworolski v Sukiennicích a v cukrárně Hawelka na Rynku (poblíž Historického muzea) a také v cukrárně v hotelu Cracovia, pokud ještě existuje. Ve Varšavě se jim říká Napoleonka a už to není ono.
Tak v Blede je to asi v každej cukrárni a oficiálne sa to volá "Blejska kremna rezina", čo je vlastne originálny krémeš. A je fakt chutný. Bled za návštevu rozhodne stojí :-)
Obrazem
OBRAZEM: Herci, zpěváci i modelky. Jak vypadal karlovarský festival pohledem objektivu uznávaného fotografa
Obrazem
OBRAZEM: Krásky v ESPRIT CLUBU. Dorazily herečky Eliška Křenková, Vica Kerekes či modelka Bezděková

Pronájem bytu 1+kk, CP 28 m2, Kuřim, Wolkerova, 1. p./4, výtah
Wolkerova, Kuřim, okres Brno-venkov
10 500 Kč/měsíc