Neděle 23. února 2020svátek má Svatopluk 10 °C občasný déšť Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Slavná kremšnita ze slovinského Bledu. Jak na ni, poradí šéfkuchař

Kremšnita | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Kremšnita | foto: Velká kuchařka světových kuchyní

Připravuje se už desítky let, přesněji od roku 1953. Právě tehdy ho na březích slavného bledského jezera poprvé vyrobil šéfcukrář Hotelu Park Ištvan Lukačević. Kremšnita je slavný dezert, který dávno překročil hranice země, ve které vznikl. A jak na něj? Zkuste recept šéfkuchaře Hynka Vávry z restaurace Hliněná bašta.

Kremšnita

  • 500 g máslového listového těsta

Krémová náplň

  • 1,5 l čerstvého plnotučného mléka
  • 200 ml mléka zvlášť
  • 500 ml šlehačky
  • 5 g moučkového cukru
  • 10 vajec velikosti M
  • 200 g polohrubé mouky
  • 400 g cukru krupice
  • 1 vanilkový lusk
  • 50 ml rumu

K podávání

  • moučkový cukr na poprášení
  • čerstvé bobulové ovoce
  • lístky meduňky

Těsto: kvalitní máslové listové těsto koupíme, abychom ho nemuseli pracně připravovat doma. Rozválíme ho na velikost podle použitého plechu, rozložíme na pečicí papír až ke krajům plechu, propícháme na několika místech vidličkou a dáme péct na 200 °C, dokud povrch nezezlátne. Po upečení rozřízneme napůl.

Krémová náplň: oddělíme žloutky od bílků. Žloutky, 300 g cukru, vanilková semínka, rum, mouku a 200 ml mléka spojíme šlehací metlou v robotu na střední rychlost dohladka. Z bílků ušleháme elektrickým šlehačem sníh, při tuhnutí přidáváme postupně zbylý cukr.

Jeden a půl litru mléka přivedeme k varu a za stálého a rychlého míchání metlou přiléváme pomaličku směs ze žloutků. Mícháme bez přestání, aby se vejce nesrazila, po zhoustnutí (asi 3 minuty) krém stáhneme z ohně. Ještě horký žloutkový krém opět za pečlivého ručního promíchávání metlou postupně přiléváme do vyšlehaného sněhu z bílků, stále prošleháváme metlou směrem ode dna nahoru.

Kremšnita: jeden plát těsta vložíme do formy, kterou si velikostně upravíme dle potřeby, a po celé ploše naneseme rovnoměrně žloutkový krém. Ze smetany a moučkového cukru ušleháme šlehačku a potřeme jí již vychladlý žloutkový krém. Přiklopíme druhým plátem těsta a pocukrujeme moučkovým cukrem.

Recept pochází z Velké kuchařky světových kuchyní. 

Premium

Češi bydlí stále častěji ve sklepech. K extrémním řešením je nutí drahé nájmy

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Nedostupné bydlení nutí Čechy ke stále extrémnějším řešením bytové situace. Zejména v největších městech už lidé míří i...

Premium

Sovětská legenda: Fourcadovi pomáhají lékaři. Francouz: Ta žena musí být šílená

Martin Fourcade v závodu smíšených štafet na mistrovství světa biatlonistů v... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Slavná sovětská biatlonistka a běžkyně na lyžích, trojnásobná olympijská vítězka Anfisa Rezcovová, si v rozhovoru pro...

Premium

Postavili si malý domek. Přezdívají mu termoska na bydlení

Cestičky okolo domu vydláždili kameníci, u vchodu osadili dva kamenné stupně. Z... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Nic z moderního komfortu v něm nechybí, na druhou stranu ani centimetr nikde nepřebývá. Tomáš Staněk navrhl a postavil...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!