Těsto:
- 250 gramů hladké mouky
- 125 gramů másla
- 5 lžic podmáslí
- 3 žloutky
- 1/2 balíčku prášku do pečiva
- špetka soli
Náplň:
- 500 gramů rebarbory
- 70 gramů rozinek
- 180 gramů třtinového cukru
- 70 gramů moučkového cukru
- 3 bílky
Čtěte první díl seriálu 'Krok za krokem': |
1) Vypracujte těsto
Do misky odvažte mouku, přidejte prášek do pečiva, špetku soli, žloutky, máslo a podmáslí (můžete ho nahradil třemi lžícemi vody a dvěma lžícemi octa, těsto bude kypřejší). Ze surovin vypracujte těsto.
2) Očistěte rebarboru
Používejte jen mladou a čerstvou rebarboru. Vybírejte tenké stonky, které ještě nejsou zdřevnatělé. Očistěte je, omejte a osušte. Pak z nich oloupejte tenkou slupku. Jde to snadno. Přiložte nůž těsně pod ni a jedním tahem ji sloupněte. Pak reveň nakrájejte na malé špalíčky.
3) Připravíme základ koláče
Koláčovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Těsto vyložíme do formy, okraje by měly být asi pět centimetrů vysoké. Nakrájenou rebarboru smícháme s třtinovým cukrem a rozinkami. Směs rovnoměrně rozložíme na těsto a dáme péct do trouby předehřáté na 180°C.
4) Přidáme sněhovou polevu
Bílky vyšleháme v tuhý sníh, přidáme moučkový cukr a zašleháme. Středně upečený koláč (těsto by mělo zůstat ještě světlé) vyndáme z trouby a potřeme ho sněhovou polevou. Vrátíme do trouby a dopečeme dorůžova.