Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Krok za krokem: Jak na křehký rebarborový koláč?

Jídlo

  7:00
Konec května je pro milovníky rebarbory svátkem. Načervenalé šlahouny jsou křehké a šťavnaté, navíc neobsahují tolik kyseliny šťavelové, takže je můžeme bez obav přidávat do koláčů a džemů. Reveň je významným zdrojem vitaminů skupiny B, je v ní mnoho niacinu, důležitého pro krevní oběh, a kyseliny pantotenové, která pomáhá zlepšovat pleť a vlasy. Vyzkoušejte jednoduchý recept na křehký koláč.

Upečte si rebarborový koláč s podmáslím. Je snadný. foto: Michaela Černá, Lidovky.cz

Těsto:

  • 250 gramů hladké mouky
  • 125 gramů másla
  • 5 lžic podmáslí
  • 3 žloutky
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
  • špetka soli

Náplň:

  • 500 gramů rebarbory
  • 70 gramů rozinek
  • 180 gramů třtinového cukru
  • 70 gramů moučkového cukru
  • 3 bílky

Čtěte první díl seriálu 'Krok za krokem':

1) Vypracujte těsto
Do misky odvažte mouku, přidejte prášek do pečiva, špetku soli, žloutky, máslo a podmáslí (můžete ho nahradil třemi lžícemi vody a dvěma lžícemi octa, těsto bude kypřejší). Ze surovin vypracujte těsto.

V míse smíchejte všechny suroviny na těsto.
Vypracujte bochánek těsta.

2) Očistěte rebarboru
Používejte jen mladou a čerstvou rebarboru. Vybírejte tenké stonky, které ještě nejsou zdřevnatělé. Očistěte je, omejte a osušte. Pak z nich oloupejte tenkou slupku. Jde to snadno. Přiložte nůž těsně pod ni a jedním tahem ji sloupněte. Pak reveň nakrájejte na malé špalíčky.

Rebarboru používejte vždy čerstvou.
Rebarboru očistíme a nakrájíme na kousky.

3) Připravíme základ koláče
Koláčovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Těsto vyložíme do formy, okraje by měly být asi pět centimetrů vysoké. Nakrájenou rebarboru smícháme s třtinovým cukrem a rozinkami. Směs rovnoměrně rozložíme na těsto a dáme péct do trouby předehřáté na 180°C.

Očištěnou a nakrájenou rebarboru promíchejte s cukrem a rozinkami.
Na těsto vyrovnejte rebarboru promíchanou s cukrem a rozinkami.

4) Přidáme sněhovou polevu
Bílky vyšleháme v tuhý sníh, přidáme moučkový cukr a zašleháme. Středně upečený koláč (těsto by mělo zůstat ještě světlé) vyndáme z trouby a potřeme ho sněhovou polevou. Vrátíme do trouby a dopečeme dorůžova.

Poloupečený koláč potřete našlehaným sněhem a dejte ještě na deset minut zapéct. Bílek by se měl zrůžovět.
Autor: