Pho bo
- 2 litry vývaru
- 250 g masa na hovězí vývar (žebro, harfa nebo oháňka, morková kost)
- 400 g masa do polévky (falešná svíčková)
- 2 ks celého badyánu
- 2 ks černého kardamomu
- 20 ks černého pepře
- 2 ks hřebíčku
- 2 ks celé skořice
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 50 g zázvoru
- 15 g sůl
- 50 g cukr
- 1 lžíce rybí omáčky (squid fish sauce)
- 1 červená cibule
- 50 g mungo klíčků
- 4 listy mexického koriandru
- snítka koriandru
- snítka perily červené
- snítka perily zelené
- vietnamská bazalka
- 2 ks jarní cibulky
- 4 ks malých chilli papriček
- 50 g skleněných nudlí phó
- 1 limetka
Postup: Maso do polévky očistěte, obalte potravinářskou fólií do a uložte do mrazáku, aby se vám poté lépe krájelo na tenké plátky. Hovězí maso do polévky nechte ze všech stran zatáhnout na rozpálené pánvi s kapkou oleje.
Do hrnce vložte morkové kosti, 1 omytou cibuli překrojenou na polovinu (může být i se slupkou), zatáhnuté maso, badyán, kardamom, skořici, zázvor na plátky a hřebíček. Vše opékejte dozlatova.
Poté přidejte sůl, cukr, rybí omáčku, podlijte vodou a nechte minimálně 2 hodiny táhnout na mírném stupni. Čím déle budete vařit, tím bude vývar sytější a bude mít hezčí barvu. Na počátku sbírejte pěnu a občas vývar podlijte vodou. Poté vývar dochuťte solí a pepřem.
Chlazené maso nakrájejte na co nejtenčí plátky přes vlákna. Lístky bylinek nasekejte a salát natrhejte na kusy. Jarní cibulku s červenou cibulí pokrájejte na nudličky. Na dno mísy servírujte nudle, které jste předem namočili do studené vody na 10-15 minut, navrch bylinky, listy perily, mungo výhonky, jarní cibulku, červenou cibuli na nudličky, plátky masa a chilli papričky.
Vše přelijte vroucím vývarem. Dochuťte limetovou šťávou a chilli.
Varianta: Variant přípravy vývaru je více. Ve verzi ze Saigonu se maso nepeče s kořením, ale vaří se ve studené vodě jen se zázvorem, poté se opláchne vroucí vodou a dá se vařit znovu od základu. Koření a zázvor se opékají zvlášť a přidávají až do druhé várky. Cukr, pepř a sůl se přidává až na závěr. Rybí omáčka se nepoužívá, ale namísto ní se přidává do konečné fáze vývaru bujón (Viên Gia Vị Phở Gà).
Tip: Pevné ingredience se jí hůlkami. Nálev se poté vypije z misky.