Jediným tajemství citronové marmelády je, že se citrony musí vařit v celku. Než se ale pustíte do vaření, dejte si do lednice vychladit talířek, abyste později mohli vyzkoušet jestli marmeláda správně tuhne.
Ingredience:
- 1 kg dobře omytých citronů (pokud možno chemicky neošetřených)
- 1,5 kg až 2 kg cukru
1) Vaření citronů
Citrony důkladně opláchněte a vložte do hrnce. Zalijte 2,5 litry vody a vařte zhruba dvě hodiny, dokud nebudou citrony úplně Uvařené a měkké. Poté citrony z hrnce vyndejte a odměřte si svařenou vodu. Na další vaření budete potřebovat 1,5 litru vody, ve které se citrony vařily.
2) Krájení
Citrony vyjměte a poté, co vychladnou je rozkrájejte na tenké proužky. Odstraňte pecky a kousky vložte zpátky do hrnce.
3) Vaření marmelády
Do hrnce přisypte cukr a míchejte tak dlouho, dokud se všechen nerozpustí. Vařte zhruba 20 až 30 minut. Poté kápněte trochu marmelády na vychlazený talířek a vyzkoušejte jestli tuhne. Pokud ne, vařte marmenádu ještě několik minut a vyzkoušejte znovu.
4) Plnění sklenic
Marmeládu nechte vychladnout a odpočinout, poté ji rozlijte do sterilních sklenic, naplňte po okraj, zavřete víčkem a obraťte dnem vzhůru.