Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Krok za krokem: jak připravit domácí hranolky?

Jídlo

  7:00
Domácí příprava hranolků je docela oříšek. Příprava vám zabere trochu více času, ale díky výsledku se časová investice vyplatí. Server Lidovky.cz oslovil šéfkuchaře Spa hotelu Lanterna Velké Karlovice Pavla Václavíka, aby čtenářům popsal přípravu hranolků krok za krokem.
Hranolky (ilustrační foto)

Hranolky (ilustrační foto) foto: Shutterstock

"Pokud si chcete sami vyrobit domácí hranolky, nejvhodnější jsou brambory typu C s vysokým obsahem škrobu. Tato informace by měla být uvedena přímo na obalu, nebo se můžete zeptat prodejce," říká v úvodu Vaclavík.

Tipy na dip k hranolkům:

Jestliže vás omrzel kečup nebo tatarka, zkuste je nahradit kysanou smetanou.

  • Dip vhodný i pro děti: s bazalkou a česnekem  - do kysané smetany přidejte nasekanou čerstvou bazalku, trochu prolisovaného česneku, čerstvě umletý pepř a sůl.
  • Pikantní dip  - do kysané smetany přidejte sůl, čerstvě umletý pepř a nasekanou chilli papričku.
  • Nivový dip  - do kysané smetany přidejte najemno nastrouhanou nivu a dle chuti čerstvě mletý pepř

"Nejdříve si oškrábané brambory nakrájíme na na stejně dlouhé a široké hranolky. Méně zruční kuchaři si mohou pomoci kráječem na hranolky. Dáme je do studené vody a přidáme lžíci vinného octa (na 300 g hranolek 1 lžíce). Hranolky díky octu výborně udrží tvar, nerozpadají se a při další úpravě nečernají," vysvětluje Václavík.

Hranolky doporučuje Václavík vařit osm minut a poté je zcedit a vysušit, aby voda při následném vložení do oleje neprskala. "Brambory by se pak spíše vařily než smažily. Nechejte hranolky zchladnout. Na pánvi nebo ve fritéze rozehřejeme na 190° C slunečnicový olej a hranolky smažíme asi minutu a necháme opět vychladnout," radí Vaclavík.

Hranolky (ilustrační foto)

Šéfkuchař doporučuje hranolky usmažit rovnou. Na pánvi se smaží dalších zhruba pět minut. "S tímto postupem dvojího smažení docílíme opravdu výborných křupavých hranolků. Solíme až před servírováním, jinak by hranolky zvlhly," říká na závěr.

Pavel Václavík

Pětatřicetiletý šéfkuchař Spa hotelu Lanterna a zážitkové restaurace Vyhlídka, která spadá do projektu Czech Specials podporovaného CzechTourismem, se chtěl stát kuchařem od dětství. Kuchyně pod jeho vedením klade velký důraz na použití čerstvých, převážně místních a mnohdy i polozapomenutých surovin.

 

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!