Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Krok za krokem: Jak připravit lahodný dýňový koláč?

Jídlo

  6:46
Hledáte ideální způsob, jak do sebe v chladných dnech dostat vitamíny? Podzimní lahůdkou je dýně a opravdovou delikatesou pak dýňový koláč. Jak na něj? Nechte se inspirovat francouzskou variantou.

Dýňový koláč foto: Petite France

Dýně je jen zpola objevený dar přírody – zlepšuje trávení, zvyšuje imunitu a pomáhá z organizmu vylučovat toxiny a tuky. Má v sobě i celou paletu vitamínů, například vitamín C, B1 a B2, kyselinu pantotenovou a fruktózu, stejně tak jako hodně minerálů, jako například měď, železo, hořčík a draslík.

Dýně není jenom oranžová, ale má také odrůdy v zelenkavé, krémové a žluté barvě. Její dužnina má rozmanitou chuť a složení - od jemné přes vláknitou, kašovitou až po moučnou. Pro kuchyňskou úpravu jsou nejvhodnější druhy Hokkaidó, populární je i muškátová či máslová dýně. Při správném uskladnění vydrží dýně až čtyři měsíce. Musíte pro ni ale najít suché a chladné místo s teplotou okolo deseti stupňů Celsia.

Francouzský dýňový koláč

(Jaroslav Béza, šéfcukrář Petite France)

  • 600 g pečené dýně
  • 3 ks žloutku
  • 220 g smetany
  • 140 g javorového sirupu
  • 80 g cukru
  • lžička skořice
  • lžička zázvoru
  • lžička muškátového oříšku

Postup: Dýni rozkrájíme na měsíčky a vyndáme z nich semínka. Dáme je na plech, posypeme kořením a pokapeme javorovým sirupem. Pak je přikryjeme alobalem a pečeme na 200 stupňů asi 45 minut. Po vychladnutí dýni rozmixujeme, přimícháme vejce a smetanu a směs nalijeme do předpečeného lineckého páje. Pečeme na 160 stupňů asi 30 až 40 minut a po vychladnutí krájíme ostrým nožem namočeným ve studené vodě.

Pečeme na 160 stupňů asi 30 až 40 minut a po vychladnutí krájíme ostrým nožem...
Po vychladnutí dýni rozmixujeme, přimícháme vejce a smetanu a směs nalijeme do...
Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!