Existuje nespočet druhů paštik. Opravdu jde jen o to, vybrat si recept, který vám bude nejvíce chutnat. Paštiky se připravují z vařených, pečených, ale i syrových jater. S masem či bez masa. Mohou být hutnější nebo "mazací".
Základem je koupit čerstvá kuřecí játra. Nejlépe uděláte, když je koupíte v řeznictví. Zmražená játra ze supermarketu se k výrobě paštiky moc nehodí. Dále budete potřebovat provensálské koření, sůl, pepř, dostatek másla, bílé víno, cibuli, smetanu ke šlehání a trochu čerstvé šalvěje, a samozřejmě kuřecí vývar.
Nejdříve očistěte půl kila kuřecích jater a odstraňte z nich všechny blanky a nečistoty. Játra nakrájejte na středně velké kousky. Mezitím na pánvi zpěňte dvě malé cibule na másle (zhruba tři polévkové lžíce). Přidejte játra a počkejte, dokud se nezatáhnou a nezmění barvu. Poté je zalijte 250 ml vývaru a 200 ml bílého vína.
Nechte játra vařit a přidejte tři lžičky provensálského koření, sůl a čerstvý pepř. Přiklopená játra vařte zhruba 15 minut. Poté směs vlijte do nádoby a tyčovým mixérem vytvořte hladkou směs. Zalijte smetanou a přidejte tři menší kostičky másla. Směs nezapomeňte ochutnat, měla by být lehce přesolená. Poté směs rozdělte do připravených skleniček či misek. Navrch paštiky nalijte ještě rozehřáté máslo a ozdobte šalvějí. Paštiku nechte vychladnout, uzavřete skleničky a dejte do ledničky.