Sobota 23. ledna 2021svátek má Zdeněk 3 °C déšť se sněhem Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Krok za krokem: jak udělat domácí paštiku?

Domácí paštika (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Domácí paštika (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

Žádné drůbeží zbytky nebo kůže. Paštika z obchodu se poctivé domácí nemůže rovnat. A připravit ji doma není tak složité. Chce to jen trochu trpělivosti a času. Navíc záleží jen na vás, jakou ji budete mít. Server Lidovky.cz přináší recept na paštiku z kuřecích jater.

Existuje nespočet druhů paštik. Opravdu jde jen o to, vybrat si recept, který vám bude nejvíce chutnat. Paštiky se připravují z vařených, pečených, ale i syrových jater. S masem či bez masa. Mohou být hutnější nebo "mazací".

Základem je koupit čerstvá kuřecí játra. Nejlépe uděláte, když je koupíte v řeznictví. Zmražená játra ze supermarketu se k výrobě paštiky moc nehodí. Dále budete potřebovat provensálské koření, sůl, pepř, dostatek másla, bílé víno, cibuli, smetanu ke šlehání a trochu čerstvé šalvěje, a samozřejmě kuřecí vývar.

Přilejete 150 ml bílého vína
Když jsou játra uvařená, přidáte na kostky nakrájené máslo


Nejdříve očistěte půl kila kuřecích jater a odstraňte z nich všechny blanky a nečistoty. Játra nakrájejte na středně velké kousky. Mezitím na pánvi zpěňte dvě malé cibule na másle (zhruba tři polévkové lžíce). Přidejte játra a počkejte, dokud se nezatáhnou a nezmění barvu. Poté je zalijte 250 ml vývaru a 200 ml bílého vína.

Směs rozmixujte tyčovým mixérem dohladka
Poté přilijete šlehačku, aby měla paštika konzistenci husté omáčky

Nechte játra vařit a přidejte tři lžičky provensálského koření, sůl a čerstvý pepř. Přiklopená játra vařte zhruba 15 minut. Poté směs vlijte do nádoby a tyčovým mixérem vytvořte hladkou směs. Zalijte smetanou a přidejte tři menší kostičky másla. Směs nezapomeňte ochutnat, měla by být lehce přesolená. Poté směs rozdělte do připravených skleniček či misek. Navrch paštiky nalijte ještě rozehřáté máslo a ozdobte šalvějí. Paštiku nechte vychladnout, uzavřete skleničky a dejte do ledničky.

Domácí paštika

TEST e-shopů potravin: Ráno objednáte, po obědě pečete. Nebo za tři dny

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Když před necelými třemi lety testovala MF DNES internetové prodejce potravin, nacházela se většina Čechů ve stadiu...

Zařiď to, nebo ti vypálím barák. Jak fungovala fotbalová chobotnice

Roman Berbr na mimořádné valné hromadě Fotbalové asociace ČR. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Pro Náčelníka, jak mu přezdívají, bylo přichystáno pravé šampaňské, propiska s gravírovaným jménem Berbr, manžetové...

Tečka za čínskou érou. Skupina Lobkowicz řeší zavírání dalších pivovarů

Pivovar Klášter | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Skupina Lobkowicz se zbavuje „těžkého nákladu“. V ohrožení jsou tři ze sedmi pivovarů. Kromě Uherského Brodu a Kláštera...

PŘÍBĚH ZE ŽIVOTA: Těhotenství bylo bezproblémové, později měl malý Honzík epileptické záchvaty i 30krát denně
PŘÍBĚH ZE ŽIVOTA: Těhotenství bylo bezproblémové, později měl malý Honzík epileptické záchvaty i 30krát denně

Šestiletý Honzík Hanuš se narodil s vrozenou vývojovou vadou pravé ruky. Když bylo malému půl roku, lékaři mu diagnostikovali opoždění...