Pondělí 25. ledna 2021svátek má Miloš 1 °C sněhové přeháňky Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Krok za krokem: zkuste pampeliškový 'med'

Pampeliškový med snadno vyrobíte i doma. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Pampeliškový med snadno vyrobíte i doma. | foto: Michaela Černá, Lidovky.cz

Snadné, rychlé, chutné a zdravé. Když přijde řeč na pampeliškový med, jsou superlativa na místě. Přestože se o včelí produkt ve skutečnosti nejedná a správně by měl být označován jako sirup, většina ho má stále v paměti jako pampeliškový med, který pomáhá při léčbě nachlazení a kašle. Jen alergici by si na něj měli dát pozor.

1) Natrhejte 300 květů
Vemte si příště na procházku košík a natrhejte na louce květy pampelišek. Budete potřebovat přibližně 300 květů. Pampelišky by měly být z čistého prostředí, dál od silnice. Nasbírejte je nejlépe před polednem, když jsou květy nejvíce rozvité. Doma je krátce properte pod proudem studené vody. Zbavíte se sice části pylu, ale dostanete z květů drobný hmyz.

Pampelišky trhejte před polednem, když jsou nejvíc rozkvetlé.
Pampelišky lehce properte a dejte do hrnce povařit.

2) Přilijte šťávu z citrónu a pampelišky povařte
Proprané květy nechte okapat, přidejte k nim šťávu ze dvou citrónů a 0,8 litru vody. Vše dejte do hrnce a několik minut povařte. Voda by se měla pylem zabarvit do světle hnědé. Nechte vychladnout a šťávu s pampeliškami dejte na den do chladné a temné místnosti.

Vymačkete šťávu ze dvou citrónů.
Pampelišky krátce povařte.

 3) Sceďte, přidejte cukr a povařte
Druhý den přelijte vše přes čisté pláténko, abyste získali jen čistou šťávu. Bude lehce zakalená v hnědé barvě. Přidejte do ní 1 a půl kilogramu cukru. Vše znovu vařte přibližně 30 minut, dokud se cukr nerozpustí a tekutina neztmavne do karamelové barvy. Pak zkuste odkapat trochu na talířek, zda má požadovanou medovou konzistenci.

Šťávu přelijte přes pláténko.
Do šťávy přidejte cukr.
Směs by měla zhoustnout a zbarvit se do karamelova.

4) Plňte skleničky a obraťte je víčkem dolů
Pokud má sirup dobrou barvu, je hustý a čirý, hned ho můžete nalít do skleniček. Naplňte je téměř plné, otřete důkladně okraje a pevně uzavřete. Poté je postavte na víčko a nechte vychladnout. Skladujte na temném a chladném místě.

Med nalijte do skleniček, otřete okraje, zavíčkujte a otočte.

TEST e-shopů potravin: Ráno objednáte, po obědě pečete. Nebo za tři dny

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Když před necelými třemi lety testovala MF DNES internetové prodejce potravin, nacházela se většina Čechů ve stadiu...

Zařiď to, nebo ti vypálím barák. Jak fungovala fotbalová chobotnice

Roman Berbr na mimořádné valné hromadě Fotbalové asociace ČR. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Pro Náčelníka, jak mu přezdívají, bylo přichystáno pravé šampaňské, propiska s gravírovaným jménem Berbr, manžetové...

Tečka za čínskou érou. Skupina Lobkowicz řeší zavírání dalších pivovarů

Pivovar Klášter | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Skupina Lobkowicz se zbavuje „těžkého nákladu“. V ohrožení jsou tři ze sedmi pivovarů. Kromě Uherského Brodu a Kláštera...