Sobota 7. prosince 2024, svátek má Ambrož, Benjamin
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Krok za krokem: zkuste pampeliškový 'med'

Jídlo

  12:00
Snadné, rychlé, chutné a zdravé. Když přijde řeč na pampeliškový med, jsou superlativa na místě. Přestože se o včelí produkt ve skutečnosti nejedná a správně by měl být označován jako sirup, většina ho má stále v paměti jako pampeliškový med, který pomáhá při léčbě nachlazení a kašle. Jen alergici by si na něj měli dát pozor.

Pampeliškový med snadno vyrobíte i doma. foto: Michaela Černá, Lidovky.cz

1) Natrhejte 300 květů
Vemte si příště na procházku košík a natrhejte na louce květy pampelišek. Budete potřebovat přibližně 300 květů. Pampelišky by měly být z čistého prostředí, dál od silnice. Nasbírejte je nejlépe před polednem, když jsou květy nejvíce rozvité. Doma je krátce properte pod proudem studené vody. Zbavíte se sice části pylu, ale dostanete z květů drobný hmyz.

Pampelišky trhejte před polednem, když jsou nejvíc rozkvetlé.
Pampelišky lehce properte a dejte do hrnce povařit.

2) Přilijte šťávu z citrónu a pampelišky povařte
Proprané květy nechte okapat, přidejte k nim šťávu ze dvou citrónů a 0,8 litru vody. Vše dejte do hrnce a několik minut povařte. Voda by se měla pylem zabarvit do světle hnědé. Nechte vychladnout a šťávu s pampeliškami dejte na den do chladné a temné místnosti.

Vymačkete šťávu ze dvou citrónů.
Pampelišky krátce povařte.

 3) Sceďte, přidejte cukr a povařte
Druhý den přelijte vše přes čisté pláténko, abyste získali jen čistou šťávu. Bude lehce zakalená v hnědé barvě. Přidejte do ní 1 a půl kilogramu cukru. Vše znovu vařte přibližně 30 minut, dokud se cukr nerozpustí a tekutina neztmavne do karamelové barvy. Pak zkuste odkapat trochu na talířek, zda má požadovanou medovou konzistenci.

Šťávu přelijte přes pláténko.
Do šťávy přidejte cukr.
Směs by měla zhoustnout a zbarvit se do karamelova.

4) Plňte skleničky a obraťte je víčkem dolů
Pokud má sirup dobrou barvu, je hustý a čirý, hned ho můžete nalít do skleniček. Naplňte je téměř plné, otřete důkladně okraje a pevně uzavřete. Poté je postavte na víčko a nechte vychladnout. Skladujte na temném a chladném místě.

Med nalijte do skleniček, otřete okraje, zavíčkujte a otočte.
Autor:
Témata: med, pampeliška, cukr

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!