Středa 18. května 2022, svátek má Nataša
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Krok za krokem: zkuste pampeliškový 'med'

Jídlo

  12:00
Snadné, rychlé, chutné a zdravé. Když přijde řeč na pampeliškový med, jsou superlativa na místě. Přestože se o včelí produkt ve skutečnosti nejedná a správně by měl být označován jako sirup, většina ho má stále v paměti jako pampeliškový med, který pomáhá při léčbě nachlazení a kašle. Jen alergici by si na něj měli dát pozor.

Pampeliškový med snadno vyrobíte i doma. foto: Michaela Černá, Lidovky.cz

1) Natrhejte 300 květů
Vemte si příště na procházku košík a natrhejte na louce květy pampelišek. Budete potřebovat přibližně 300 květů. Pampelišky by měly být z čistého prostředí, dál od silnice. Nasbírejte je nejlépe před polednem, když jsou květy nejvíce rozvité. Doma je krátce properte pod proudem studené vody. Zbavíte se sice části pylu, ale dostanete z květů drobný hmyz.

Pampelišky trhejte před polednem, když jsou nejvíc rozkvetlé.
Pampelišky lehce properte a dejte do hrnce povařit.

2) Přilijte šťávu z citrónu a pampelišky povařte
Proprané květy nechte okapat, přidejte k nim šťávu ze dvou citrónů a 0,8 litru vody. Vše dejte do hrnce a několik minut povařte. Voda by se měla pylem zabarvit do světle hnědé. Nechte vychladnout a šťávu s pampeliškami dejte na den do chladné a temné místnosti.

Vymačkete šťávu ze dvou citrónů.
Pampelišky krátce povařte.

 3) Sceďte, přidejte cukr a povařte
Druhý den přelijte vše přes čisté pláténko, abyste získali jen čistou šťávu. Bude lehce zakalená v hnědé barvě. Přidejte do ní 1 a půl kilogramu cukru. Vše znovu vařte přibližně 30 minut, dokud se cukr nerozpustí a tekutina neztmavne do karamelové barvy. Pak zkuste odkapat trochu na talířek, zda má požadovanou medovou konzistenci.

Šťávu přelijte přes pláténko.
Do šťávy přidejte cukr.
Směs by měla zhoustnout a zbarvit se do karamelova.

4) Plňte skleničky a obraťte je víčkem dolů
Pokud má sirup dobrou barvu, je hustý a čirý, hned ho můžete nalít do skleniček. Naplňte je téměř plné, otřete důkladně okraje a pevně uzavřete. Poté je postavte na víčko a nechte vychladnout. Skladujte na temném a chladném místě.

Med nalijte do skleniček, otřete okraje, zavíčkujte a otočte.
Autor:
Témata: med, pampeliška, cukr

Půst, občas večeře, čtyři kávy denně. Jak jíst podle výživového poradce Havlíčka

Premium Strava ovlivňuje nejen naši váhu či kondici, ale i náladu a zdravotní stav. Ostatně až dvě třetiny všech nemocí mají...

Vláda má 20 korun z každého litru benzinu, říká šéf sítě levných čerpacích stanic

Premium Nikoho nenechají na pochybách, že tohle je nízkonákladová firma, kde se nehýří. Okázalost tu nemá místo. Spolumajitel...

Všechno vymyslela Škrlová. Je to hlava manipulace, říká režisér Síbrt

Premium Před patnácti lety Česko šokovala kuřimská kauza. Týrání malých chlapců nejbližšími příbuznými i podivná role „Aničky“....

Nohy v teple a suché prádlo: Otestujte s námi odolný sušák od Viledy
Nohy v teple a suché prádlo: Otestujte s námi odolný sušák od Viledy

Nemáte doma sušičku a trápíte se po každém praní se svým starým sušákem? Získejte jeden od Viledy. Právě na něm snadno usušíte ložní prádlo i...

Mohlo by vás zajímat