1) Natrhejte 300 květů
Vemte si příště na procházku košík a natrhejte na louce květy pampelišek. Budete potřebovat přibližně 300 květů. Pampelišky by měly být z čistého prostředí, dál od silnice. Nasbírejte je nejlépe před polednem, když jsou květy nejvíce rozvité. Doma je krátce properte pod proudem studené vody. Zbavíte se sice části pylu, ale dostanete z květů drobný hmyz.
2) Přilijte šťávu z citrónu a pampelišky povařte
Proprané květy nechte okapat, přidejte k nim šťávu ze dvou citrónů a 0,8 litru vody. Vše dejte do hrnce a několik minut povařte. Voda by se měla pylem zabarvit do světle hnědé. Nechte vychladnout a šťávu s pampeliškami dejte na den do chladné a temné místnosti.
3) Sceďte, přidejte cukr a povařte
Druhý den přelijte vše přes čisté pláténko, abyste získali jen čistou šťávu. Bude lehce zakalená v hnědé barvě. Přidejte do ní 1 a půl kilogramu cukru. Vše znovu vařte přibližně 30 minut, dokud se cukr nerozpustí a tekutina neztmavne do karamelové barvy. Pak zkuste odkapat trochu na talířek, zda má požadovanou medovou konzistenci.
4) Plňte skleničky a obraťte je víčkem dolů
Pokud má sirup dobrou barvu, je hustý a čirý, hned ho můžete nalít do skleniček. Naplňte je téměř plné, otřete důkladně okraje a pevně uzavřete. Poté je postavte na víčko a nechte vychladnout. Skladujte na temném a chladném místě.