Neděle 18. dubna 2021svátek má Valérie 3 °C dešťové přeháňky Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Svátky se do gastronomie promítají. Kroupy připomínají Jidášovu zradu

Šéfkuchař restaurace U Sapíků Marek Štěrba připravuje tradiční velikonoční menu. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Šéfkuchař restaurace U Sapíků Marek Štěrba připravuje tradiční velikonoční menu. | foto:  Jan Zátorský, MAFRA

KLOKOČNÁ  Jaro není o Velikonocích cítit jen ve vzduchu, ale i v kuchyni. „Svátky se do gastronomie promítají, pokrmy vychází z toho, co zrovna začíná růst, co je mladé,“ vysvětluje kuchař Jaroslav Sapík. Kdysi vařil pro prezidenty a návštěvy na Pražském hradě. Teď se na jeho jídlo jezdí do restaurace U Sapíků v Klokočné nedaleko Prahy.

K jeho každoročnímu velikonočnímu menu patří jarní zelenina, mladé maso, ale i koprová omáčka, protože začínají rašit výhonky kopru a mléko je kvalitní.

Šéfkuchaři se při sestavování nabídky poohlížejí i po tradicích, po tom, co patří k jednotlivým svátečním dnům. Na Škaredou středu je to trhanec nebo kroupy s fazolemi, protože všechno jídlo má ten den vypadat ošklivě, aby zrcadlilo Jidášovu zradu.

Na Zelený čtvrtek patří na stůl něco uvedené barvy. Tradičně se vaří z jarní zeleniny a luštěnin. V jídelníčku se objevují kopřivy, které se přidávají do nádivky. Zdravé jídlo má přinést pevné zdraví na celý rok. U Sapíků to řeší kopřivovo-špenátovým krémem.

Půst, který by měl podle křesťanských tradic trvat 40 dní, se v mírnější formě dodržuje hlavně na Velký pátek. „Ten den se nejí maso, připravujeme proto například bezmasou nádivku,“ říká Sapík. Velký pátek je připomínkou ukřižování Ježíše Krista, tedy i dnem smutku a rozjímání. Někde odřeknutí masa neplatí úplně a na stolech se objevují ryby, u Sapíků se tak v minulých letech podávali například pstruzi.

Po půstu beránci i jidáše

Půst končí na Bílou sobotu, kdy si strávníci vynahradí páteční odříkání. Neměla by chybět nádivka, peče se beránek a mazance. Někde také jidáše – sladké kynuté pečivo tvarem připomínající provaz, na kterém se oběsil Jidáš.

Nedělní Boží hod je vyvrcholením křesťanských svátků, nese se v oslavě Ježíšova zmrtvýchvstání. V kuchyni je spojený s masem, především mladým, ať už jehňat, kůzlat nebo telat.

Neodmyslitelnou složkou jídelníčku jsou vejce – symbol zrození a plodnosti. Vedle klasických kraslic „na loupačku“ se podávají také smažená a plněná.

Eliška Nová

Autor

Eliška Nováeliska.nova@lidovky.czČlánky

V křečových žilách může být i litr krve, varuje primář Schütz

Primář Žilní kliniky Ota Schütz | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Viditelně rozšířené žíly, těžké nohy či pocit mravenčení. Potíže s křečovými žílami neboli varixy trápí v populaci...

Velký test samotestů na covid: Kapesní laboratoř vám dá naději, nikoliv jistotu

Testovací sady na přítomnost viru SARS-CoV-2 | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Chcete do práce nebo na návštěvu k příbuzným? Budete-li mít štěstí, třeba na vás vyjde vhodný test na covid. Pečlivě...

KOMENTÁŘ: Na dveře klepe obří inflace. A bát by se měla i česká vláda

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium V Americe probíhá obří záchrana ekonomiky na dluh. Do toho všude zdražuje ropa i potraviny. Svět se opět začíná bát...