Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

‚Lidé nám říkali, ať neblázníme.’ Hranolkárna dobývá Česko, měsíčně spotřebuje tuny brambor

„Existuje celá řada způsobů, jak hranolku zabít. Ta správná by měla mít nazlátlou barvu. Měla by být na povrchu křupavá a uvnitř vláčná, v žádném případě ne moučná,“ říká René Müller (26), jeden ze zakladatelů hranolkárny Faency Fries, jejíž nové pobočky se šíří rychleji než mandelinka bramborová.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PB

25. 9. 2018 21:54

Poslanci KSČM v Doněcku (TV Oplot)

https://zpravy.tiscali.cz/tv/poslanci-kscm-v-donecku-tv-oplot-ceske-titulky-28057

pozn.: na fangli separatistů není Doněck, ale Doněcká Rus.

0 0
možnosti
PB

25. 9. 2018 21:54

oo, špatná diskuse. sry

0 0
možnosti
AR

25. 9. 2018 19:20

Lepší noviny takové články označují jako advertorial.

0 0
možnosti
KJ

25. 9. 2018 17:36

Hranolkárna, to je jako chlebárna nebo máslárna? Třeba ? Dzp.

0 0
možnosti
MP

26. 9. 2018 0:01

Dement zase perlil. Dzp

0 0
možnosti
LP

25. 9. 2018 16:59

Ten způsob skladování brambor se používal před 60ti lety a jmenoval se krechtování. Krecht se vytvořil tak že na urovnanou zeminu se brambory uložily do tvaru prizma, na povrchu obložily slámou cca 200mm a pak zasypaly zenimou tl. cca 300-500mm, povrch se udusal a do vrcholu prizmatu se umístily dřevěné komínky k větrání, měřila se teplota skládky a podle ní se větralo. Při odebírání se otevřelo čelo prizmatu, uzavíralo se otepí slámy. takto se uskladňovaly především sadbové brambory a na pozdější spotřebu. Bramborárny nebyly.

0 0
možnosti
JJ

J. Jurax

25. 9. 2018 13:47

Úspěch jim ze srdce přeju.

Jenom - proč se probůh jmenují tak světově - Faency Fries?

Na Moravě, ba i v Čechách či Slezsku by lidi rozuměli i českému názvu ... :-)

0 0
možnosti
RG

25. 9. 2018 13:52

protože by to nebylo tak COOL, FREE, IN a TRENDY. A možná chtějí expandovat za hranice

0 0
možnosti
RG

25. 9. 2018 13:46

skoro 40 kaček za malý kornout? Směrodatnější údaj by byla hmotnost hranolků v malém kornoutu

0 0
možnosti
FG

F. Grimes

25. 9. 2018 12:08

Bohužel si myslím že v ČR hranolky nikdy tak dobré nebudou protože se zde pěstují jiné odrůdy brambor, které v hranolkové formě tak dobře nechutnají. Loni jsem byl v USA se skupinou čechů a nemohli věřit že můžou hranolky tak dobře chutnat. Tyto v článku jsem taky měl. Byly dobré, ale na americké neměli. Myslím že to musí být odrůda Russet.

0 0
možnosti
JZ

J. Zima 869

25. 9. 2018 13:44

No jo, Idaho potatos, ty jsou nejlepší na světě. Ale ty podmínky na to v Evropě nejsou.

0 0
možnosti
RG

25. 9. 2018 12:03

původně jsme byli bramborovou velmocí, dnes jsme přeborníci v pěstování babišky, eee chtěl jsem říci řepky. :-(

0 0
možnosti
JS

25. 9. 2018 13:18

Ale to bylo za těch zlých komunistů. Pak jsme všechno předali západu. A sami sebe v potravinářství zničili díky ODS. Nač něco pěstovat , když můžeme všechno dovést. A teď to svádět na Babiše je fantasmagorie.

0 0
možnosti
JN

J. Nový

25. 9. 2018 11:04

"Dnes se spotřeba brambor v zatím čtyřech otevřených pobočkách pohybuje v tisících kilogramech za měsíc.

.

A to je hodně? 250kg na pobočku a měsíc, tzn. cca 10 kg na den?

0 0
možnosti
ZL

Z. Lapil

25. 9. 2018 12:27

Moc jste to zjednodušil. V tisících kg znamená několik tisíc, takže jsou to desítky kg na pobočku a den.

A kolik je "malý sáček"? 150g? Pak je to z 10 kg 67 porcí, krát několik je nejmíň několik set porcí denně. Což při 300 porcích a 10ti otvíracích hodinách dělá porci za dvě minuty, reálně bych věřil spíš na porci za minutu.

Není to úplně šrumec jak na vánočním trhu na Staromáku, ale úplný propadák podle mě vypadá jinak.

0 0
možnosti
ZI

Z. Iva

25. 9. 2018 11:04

Po prvním řádku jsem přestala číst - je TEN hranolek, hranolka je patvar, vážení redaktoři.

0 0
možnosti

25. 9. 2018 12:06

Tak formálně máte pravdu, avšak jazyk je živý a uvedené slovo se normálně používá .... ;-)

0 0
možnosti