Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Krvavé pomeranče k jarnímu probuzení. Vyzkoušejte je v salátu

Jídlo

  6:10
Červené pomeranče jsou vzácné a tajemné zároveň. Nikdy totiž nevíte, co se pod jejich slupkou skrývá. Po jejich rozkrojení se může objevit temně červená barva krve, anebo můžete získat jen zářivě červené žilkování v tmavě oranžové dužině.

Lahodný i zahřívací. Takový je salát z krvavých pomerančů foto: Dagmar Heřtová

Až uvidíte pomeranče s červenými skvrnami, neváhejte ani chvilku a kupujte. Jsou úžasné!

Mimořádně zdravé, mimořádné dobré

Ať už je barva jakákoliv, jde o jedny z nejkvalitnějších odrůd pomerančovníku, nejčastěji rostoucími pod sicilskou Etnou. Jejich červené zabarvení může mít různou intenzitu, závisející na přítomnosti významného antioxidantu anthocyaninu, což je látka, která právě způsobuje unikátní vzhled i chuť, čím jsou pomeranče tmavší, tím je přítomnost tohoto silného antioxidantu vyšší. Anthocyanin působí jako prevence proti rakovině, srdečním onemocněním nebo také očním vadám. Červeně zabarvené pomeranče jsou plné vlákniny s výraznou dávkou vitamínů C, takže sklenička čerstvě vymačkaného džusu stačí pro denní potřebu.

Krvavé nebo jen červené pomeranče

Někoho by mohlo odradit označení krvavé pomeranče (blood oranges), proto je možné, že se začal používat název načervenalé nebo jen červené pomeranče (blush oranges), který je přijatelnější. Přitom se ale jedná o dvě různé odrůdy. Tmavě červené pomeranče jsou typem odrůdy Moro a Ippolito a jsou k dostání od prosince do března. 

Vzácné a tajemné krvavé pomeranče
ořechy i červený pomeranč

Je tomu tak proto, že v tomto období se teploty pro zrání dostávají do největších extrémů, kdy chladné noci a slunné dny tvoří ideální klima pro tvorbu intenzivního tmavě červeného zabarvení. Karmínově červené odrůdy mají plnější a trochu hořčejší chuť, obsahují však nejvíce zdraví prospěšných látek. Světlejší odrůdy jako třeba Tarocco jsou k dostání od ledna do května, jsou stejně delikátní, jen o trochu sladší a lahodnější, a dají se lépe loupat. U obou variant můžete cítit až jemně malinovou chuť.

V celém Středomoří, Maroku i v Kalifornii je sezóna těchto karmínově červených pomerančů omezená, proto jsou tak ceněné oproti normálním pomerančům, které jsou k dispozici celoročně.

Sezóna v plném proudu, co připravit

Pomeranče jsou ideální do salátů, a to nejen pro svou zářivou a rozmanitou barvu. Můžete je doplnit červenou řepu, mátou a římským kmínem anebo spojit s nastrouhaným čerstvým fenyklem, čekankou a řeřichou. Takový salát se může podávat samostatně nebo jako doplněk k masům a rybám.

Dokonalé zbarvení

Nejpřirozenější je použít pomeranče jako sladký dezert, kde se výtečně doplňují s medem, ořechy, skořicí a kapkou nádherně aromatické vody z pomerančových květů. Ve spojení s karamelem červené pomeranče skvěle doplní osvěžující pannacotu. Pro lákavý efekt červeného zabarvení jsou ideální pro přípravu džusů, granit, sorbetů a také jsou ideální do koktejlů. Dát si po ránu sklenku čerstvě vymačkaného džusu s kapkou vody z pomerančových květů je elegantní způsob, jak začít den. A odpoledne ho jen doplníte proseccem, nebo zamícháte v šejkru na ledu se stopkou vodky či pomerančového likéru cointré. Můžete si také uchovat nádherně červenou barvu těchto pomerančů v marmeládě, určitě do ní použijte proužky načervenalé kůry, udělá krásný efekt.

Salát z krvavých pomerančů - zahřívací, exotický, lahodný

Tento salát je osvěžující, ale i zahřívací zároveň. Je to způsobeno dresinkem, do kterého se přidává sladké koření. Trocha mletého hřebíčku v dresinku dodá salátu exkluzivitu a teplou chuť. Většinou ještě k tomuto salátu připravím salát ze strouhaného fenyklu také s pomeranči, přidám i avokádo a použiji stejný dresing. Lehká pomerančovo-salátová večeře vždy slaví úspěch.

Ingredience:

  • míchané lístky zeleného a červeného salátu
  • 2 bílé nebo červené čekanky
  • 1 červený pomeranč
  • kousek tvrdého ementálu nebo Jarlsbergu
  • cukrové vlašské ořechy
  • 100 g vlašských ořechů nakrájených na hrubo
  • 10 g másla
  • 100 g hnědého cukru
  • 1/4 lžičky mleté skořice
  • šťáva z 1 červeného pomeranče
  • 4 lžíce lehčího olivového oleje
  • 1 lžíce jemného hnědého cukru
  • 1 lžíce vinného červeného nebo bílého octa
  • špetka mořské soli a mletého hřebíčku

Nejdříve si připravte cukrové ořechy. Na suché pánvi opražte ořechy, jen asi 4 minuty, dokud nezačnou vonět a mít lehce zlatavou barvu. Přidejte máslo, cukr a skořici a nechte vše roztát a spojit, ihned odstavte z ohně. Ořechy rozložte na plech vyložený papírem a nechte zchladnout.

Zahřívací i osvěžující salát s dresinkem z červených pomerančů

Připravte si lístky salátu, omyjte je, osušte a natrhejte. Čekanku omyjte a nakrájejte podélně na dlouhé proužky, pokud je menší jen rozdělte na lístky. Vezměte nyní pomeranč a tenkým ostrým nožem odstraňte z povrchu pomeranče kůru i s bílou dužinou, dejte si celý pomeranč do ruky a vykrajujte plátky pomeranče bez bílých přepážek.

Na dresink vymačkejte šťávu z jednoho pomeranče a dejte do misky, přidejte ocet, olej, špetku soli a koření. Šlehací metlou šlehejte, dokud se všechny ingredience nespojí. Na talíř nebo do mísy smíchejte salát, naaranžujte pomeranče, polijte dresingem, posypte ořechy a nahrubo nastrouhaným sýrem.

O autorce

Dagmar Heřtová příležitostně pobývá ve Velké Británii, je milovnicí života, cestování, dobrého jídla a vaření. Je neustálou obdivovatelkou britské současnosti, anglického venkova, společnosti a anglické muziky. Sbírá moderní tištěné kuchařky, recepty a nové chutě. www.tastejourney.cz

Autor: