Mezi nejúspěšnější letošní tituly patří kuchařka šéfa Pražského kulinářského institutu Romana Vaňka Zelenina a luštěniny - Jednoduše & dokonale. Vyplývá to z údajů, které poskytli knižní prodejci.
„Kuchařské knihy už dávno nejsou synonymem obžerství či přejídání. Trendem je spíše moderní a nápaditá gastronomie či recepty beroucí ohledy na štíhlou linii,“ uvedl Jan Kanzelsberger mladší, šéf sítě kamenných knihkupectví v Česku.
žebříček nejprodávanějších kuchařek (luxor)
|
Soudě podle prodeje knih se Češi více než v minulosti zajímají o kvalitnější a zdravější suroviny. Zatímco v roce 2007 patřila k nejúspěšnějším kuchařkám publikace Nebe v hubě Zdeňka Trošky, dnes jsou v kurzu knihy kuchařských mistrů.
Na předních příčkách žebříčků prodejnosti je nyní Tomáš Kosačík alias Břicháč Tom, který má mezi deseti nejprodávanějšími knihami s kuchařskou tématikou v síti Kanzelsberger za rok 2017 tři tituly. Jeho knihy Břicháč Tom - Jak jsem zhubl 27 kg a jak můžete i vy!, Rychlovky a chuťovky Břicháče Toma a Břicháč Tom a Lucie - Tajemství naší kuchyně se drží i v desítce nejprodávanějších kuchařských knih letošního jara Luxoru, který má v ČR síť 30 poboček.
Fenomén Hruška
Fenoménem v oblasti kuchařských receptů byla kniha Vaříme s Láďou Hruškou z roku 2014, které se prodalo přes 300 000 kusů. „V absolutních prodejích ji asi zatím nikdo v novém tisíciletí nepřekonal. Bylo to samozřejmě i díky masivní podpoře TV Nova, ale faktem je, že specifické recepty „kuchaře“ Ládi Hrušky prostě oslovily lidi napříč věkem i sociálními vrstvami,“ podotkl Kanzelsberger.
Z žebříčku nejprodávanějších kuchařek všech poboček knihkupectví Luxor za duben až květen 2018 vyplývá, že Češi rádi vaří zdravě, jednoduše a podle receptů známých osobností. Prodejnost kuchařek či knih o zdravém životním stylu je poměrně málo sezónní, jejich využití je univerzální po celý rok.