25. července 2018 6:37 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Kukuřičné kuře se smrži podle šéfkuchaře Marka Fichtnera

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Kukuřičné kuře, smrže, foie gras, pastinák, červená mrkev a polenta | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Kukuřičné kuře, smrže, foie gras, pastinák, červená mrkev a polenta | foto: Velká kuchařka nejlepších šéfkuchařů

Šéfkuchař Marek Fichtner recepty sbírá po celém světě, má je, jak sám říká, na útržcích papíru, v sešitech i na ubrouscích. Vyzkoušejte jeden z jeho oblíbených - kukuřičné kuře se smrži.

Kukuřičné kuře, smrže, foie gras, pastinák, červená mrkev a polenta

suroviny na 4 porce

  • 4 prsa z kukuřičného kuřete
  • 100 ml smetany
  • 100 g mletých kuřecích stehen
  • 80 g foie gras
  • 8 g sušených smržů
  • 100 ml kuřecího vývaru
  • 80 ml kuřecího demi-glace
  • 400 g pastináku
  • 150 g másla
  • 80 ml smetany
  • 80 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 200 ml mléka
  • 50 ml smetany
  • 50 g polenty
  • několik snítek tymiánu
  • 1 šalotka
  • 1 stroužek česneku
  • 50 g parmazánu

Postup: Plněné kuřecí prso: z kuřecího mletého masa a smetany vyšleháme fáš. Přidáme namočené nasekané smrže a opečené foie gras na malé kousky. Tuto směs naplníme pod kůži kuřete. Kuře pečeme na pánvi.


Omáčka: do kuřecího demi-glace přidáme zbytek namočených smržů, vývar a zredukujeme. 

Pastinákové pyré: nakrájený pastinák zalijeme smetanou a zeleninovým vývarem. Uvaříme do měkka, přidáme máslo, sůl a rozmixujeme na jemné pyré.

Pastinákové chipsy: pastinák nakrájíme na tenké plátky, smažíme ve slunečnicovém oleji do křupava.

Mrkev: červenou mrkev uvaříme pote oloupeme a nakrájíme. Ohříváme v máslové emulzi.

Krémová polenta: na másle připravíme základ ze šalotky, česneku a tymiánu. Přidáme mléko a necháme pomalu vařit. Poté přecedíme dochutíme solí a pepřem a pomalu za stálého míchání přidáme polentu. Nakonec vmícháme parmazán. Vylijeme do formy a necháme vystydnout, pote nakrájíme na obdélníkové tvary a ogrilujeme do zlatova ze všech stran.

Recept pochází z Velké kuchařky nejlepších šéfkuchařů. 

Lidovky.cz
  • 0Diskuse