Sobota 31. října 2020svátek má Štěpánka 13 °C zataženo Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Kukuřičné kuře se smrži podle šéfkuchaře Marka Fichtnera

Kukuřičné kuře, smrže, foie gras, pastinák, červená mrkev a polenta | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Kukuřičné kuře, smrže, foie gras, pastinák, červená mrkev a polenta | foto: Velká kuchařka nejlepších šéfkuchařů

Šéfkuchař Marek Fichtner recepty sbírá po celém světě, má je, jak sám říká, na útržcích papíru, v sešitech i na ubrouscích. Vyzkoušejte jeden z jeho oblíbených - kukuřičné kuře se smrži.

Kukuřičné kuře, smrže, foie gras, pastinák, červená mrkev a polenta

suroviny na 4 porce

  • 4 prsa z kukuřičného kuřete
  • 100 ml smetany
  • 100 g mletých kuřecích stehen
  • 80 g foie gras
  • 8 g sušených smržů
  • 100 ml kuřecího vývaru
  • 80 ml kuřecího demi-glace
  • 400 g pastináku
  • 150 g másla
  • 80 ml smetany
  • 80 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 200 ml mléka
  • 50 ml smetany
  • 50 g polenty
  • několik snítek tymiánu
  • 1 šalotka
  • 1 stroužek česneku
  • 50 g parmazánu

Postup: Plněné kuřecí prso: z kuřecího mletého masa a smetany vyšleháme fáš. Přidáme namočené nasekané smrže a opečené foie gras na malé kousky. Tuto směs naplníme pod kůži kuřete. Kuře pečeme na pánvi.


Omáčka: do kuřecího demi-glace přidáme zbytek namočených smržů, vývar a zredukujeme. 

Pastinákové pyré: nakrájený pastinák zalijeme smetanou a zeleninovým vývarem. Uvaříme do měkka, přidáme máslo, sůl a rozmixujeme na jemné pyré.

Pastinákové chipsy: pastinák nakrájíme na tenké plátky, smažíme ve slunečnicovém oleji do křupava.

Mrkev: červenou mrkev uvaříme pote oloupeme a nakrájíme. Ohříváme v máslové emulzi.

Krémová polenta: na másle připravíme základ ze šalotky, česneku a tymiánu. Přidáme mléko a necháme pomalu vařit. Poté přecedíme dochutíme solí a pepřem a pomalu za stálého míchání přidáme polentu. Nakonec vmícháme parmazán. Vylijeme do formy a necháme vystydnout, pote nakrájíme na obdélníkové tvary a ogrilujeme do zlatova ze všech stran.

Recept pochází z Velké kuchařky nejlepších šéfkuchařů. 

Feťáci lásky stále hledají, ale nikdy nenajdou, říká párový terapeut Vojtko

Psycholog Jan Vojtko | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Lásku si často pleteme se zamilovaností, ale vztah je práce, která nikdy nekončí. „Tolerance není ten správný klíč ke...

Můžete skoro všechno, nemusíte nic. Jak probíhají swingers party v Česku

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Swingers kluby, tedy místa neřesti, kde si páry mezi sebou střídají partnery a užívají si i těch nejdivočejších...

Střeva můžou i za naše štěstí či obezitu, říká molekulární biolog Ryšávka

Molekulární biolog Petr Ryšávka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Za civilizační choroby (např. alergie), ale i za vážné nemoci může mimo jiné vybíjení bakterií ve střevní mikroflóře....

Chytá vás mlsná? Zkuste s námi sladkou novinku od Penamu
Chytá vás mlsná? Zkuste s námi sladkou novinku od Penamu

Přihlaste se o testování novinky z řady Penam Ze srdce sladké. Balení sladkého pečiva Swing s náplní pudinkovou bude moci ve svých domácnostech...