Kukuřičné kuře, smrže, foie gras, pastinák, červená mrkev a polenta
suroviny na 4 porce
- 4 prsa z kukuřičného kuřete
- 100 ml smetany
- 100 g mletých kuřecích stehen
- 80 g foie gras
- 8 g sušených smržů
- 100 ml kuřecího vývaru
- 80 ml kuřecího demi-glace
- 400 g pastináku
- 150 g másla
- 80 ml smetany
- 80 ml zeleninového vývaru
- 100 ml slunečnicového oleje
- 200 ml mléka
- 50 ml smetany
- 50 g polenty
- několik snítek tymiánu
- 1 šalotka
- 1 stroužek česneku
- 50 g parmazánu
Postup: Plněné kuřecí prso: z kuřecího mletého masa a smetany vyšleháme fáš. Přidáme namočené nasekané smrže a opečené foie gras na malé kousky. Tuto směs naplníme pod kůži kuřete. Kuře pečeme na pánvi.
Omáčka: do kuřecího demi-glace přidáme zbytek namočených smržů, vývar a zredukujeme.
Pastinákové pyré: nakrájený pastinák zalijeme smetanou a zeleninovým vývarem. Uvaříme do měkka, přidáme máslo, sůl a rozmixujeme na jemné pyré.
Pastinákové chipsy: pastinák nakrájíme na tenké plátky, smažíme ve slunečnicovém oleji do křupava.
Mrkev: červenou mrkev uvaříme pote oloupeme a nakrájíme. Ohříváme v máslové emulzi.
Krémová polenta: na másle připravíme základ ze šalotky, česneku a tymiánu. Přidáme mléko a necháme pomalu vařit. Poté přecedíme dochutíme solí a pepřem a pomalu za stálého míchání přidáme polentu. Nakonec vmícháme parmazán. Vylijeme do formy a necháme vystydnout, pote nakrájíme na obdélníkové tvary a ogrilujeme do zlatova ze všech stran.
Recept pochází z Velké kuchařky nejlepších šéfkuchařů.