14. září 2016 21:50 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Zastřené vejce, čerstvý kopr. Připravte si kulajdu podle šéfkuchaře

Kulajda se zastřenými vejci | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Kulajda se zastřenými vejci | foto: CzechTourism

Neexistuje na ni univerzální recept, každá rodina má svůj vlastní. V polévce každopádně nesmí chybět brambory, houby, smetana, kopr a vejce – zastřená, rozklepnutá, nebo uvařená natvrdo.

Kulajda se zastřeným vajíčkem a čerstvým koprem (šéfkuchař Petr Patočka, Restaurant Hradčany)

  • 30g sušených hub
  • sůl
  • špetka kmínu
  • 4 brambory, oloupané a nakrájené na kostičky
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 100g máslo
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 100 ml zakysané smetany
  • čerstvý kopr, ale může být i nakládaný
  • 4 vejce
  • ocet na dochucení (nemusí být)
  • 200g čerstvé houby mix

Sušené houby povaříme asi 10 minut v litru lehce osolené vody, přidáme kmín a nakrájené brambory. Vaříme, dokud nejsou skoro měkké, trvá to asi čtvrt hodiny.

Ve smetaně ke šlehání rozmícháme máslovou jíšku a vlijeme do polévky, povaříme. Na másle orestujeme čerstvé houby, lehce osolíme a opepříme a přidáme do polévky. Přidáme zakysanou smetanu, prohřejeme a ochuťte koprem. Na servírování si připravíme zastřené vajíčka, přivedeme k varu vodu s trochou octa, vodu mícháme tak, aby se vytvořil vír, pak opatrně vyklepneme vejce tak, aby se neroztrhl žloutek (bílek musí být uvařený a žloutek tekutý). Dochutíme solí a případně octem.

apeAlena Pecháčková

TIPY NA PODZIM: Knížky, které vám zpříjemní chladné večery
TIPY NA PODZIM: Knížky, které vám zpříjemní chladné večery

Knížka, deka, čaj... zní to jako klišé, ale pořád jde o jednu z nejlepších trojic, se kterými můžete strávit podzimní večer.