Kulajda se zastřeným vajíčkem a čerstvým koprem (šéfkuchař Petr Patočka, Restaurant Hradčany)
- 30g sušených hub
- sůl
- špetka kmínu
- 4 brambory, oloupané a nakrájené na kostičky
- 100 ml smetany ke šlehání
- 100g máslo
- 2 lžíce hladké mouky
- 100 ml zakysané smetany
- čerstvý kopr, ale může být i nakládaný
- 4 vejce
- ocet na dochucení (nemusí být)
- 200g čerstvé houby mix
Sušené houby povaříme asi 10 minut v litru lehce osolené vody, přidáme kmín a nakrájené brambory. Vaříme, dokud nejsou skoro měkké, trvá to asi čtvrt hodiny.
Ve smetaně ke šlehání rozmícháme máslovou jíšku a vlijeme do polévky, povaříme. Na másle orestujeme čerstvé houby, lehce osolíme a opepříme a přidáme do polévky. Přidáme zakysanou smetanu, prohřejeme a ochuťte koprem. Na servírování si připravíme zastřené vajíčka, přivedeme k varu vodu s trochou octa, vodu mícháme tak, aby se vytvořil vír, pak opatrně vyklepneme vejce tak, aby se neroztrhl žloutek (bílek musí být uvařený a žloutek tekutý). Dochutíme solí a případně octem.