Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Kult jménem rámen. Japonská polévka, o které vychází specializované časopisy a má vlastní televizní show

Premium
Vychází o něm specializované magazíny, má své tématické muzeum i televizní show a srkají ho zákazníci v restauracích a bistrech po celém světě, včetně Česka. Seznamte se, japonský rámen.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit se slevou až 45 %

Není snad člověka, který by nemiloval talíř kouřícího vývaru s nudlemi. A snad každá kultura má nudlovou polévku ve svém repertoáru - od vietnamského pho, přes indonéskou soto ayam až po “židovský penicilín”, klasický slepičí vývar evropského střihu. Jeden nudlový vývar má však mezi lahodnými polévkami postavení naprostého fenoménu: japonský rámen.

Jako všechno japonské, rámen má své zákonitosti. Základem je silný vývar neboli širu, může být kuřecí se sójovou omáčkou (šóju), z vepřových a hovězích kostí (tonkocu), zeleninový (jasai), nebo také z malých sušených sardinek (niboši) a mořských řas (nori) - na ten ale mimo Japonsko narazíte spíše zřídka. 

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit
+ 2 měsíce zdarma na Canal+
Premier League WTA

Roční

490
890 Kč
Předplatit
Ušetříte 400 Kč
Následně 890 Kč/rok
+ 2 měsíce zdarma na Canal+
Premier League WTA

Dvouleté

990
1 690 Kč
Předplatit
Ušetříte 700 Kč
Následně 1690 Kč/2 roky
+ 2 měsíce zdarma na Canal+
Premier League WTA

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se