130 let

Roman Vaněk. | foto: Tomáš Krist, MAFRA

Rozhovor

Kuřecího masa se sní na světě nejvíce. Je dostupné a máme na výběr, říká Vaněk

Jídlo
  •   6:00
PRAHA - Kuře v hlavní roli, dostupné suroviny a jednoduché recepty. Taková je nová kuchařka Kuře - Jednoduše & dokonale šéfa Pražského kulinářského institutu Romana Vaňka. „Každý z nás doma vaříme nějaký recept z kuřete. Kniha nabízí skvělé často velmi jednoduché recepty z dostupných surovin pro začátečníky, ale i kulináře, kteří jsou již v kuchyni jako doma. Nebo třeba některé recepty z této knihy poslouží jen jako inspirace. I to je fajn,“ říká v rozhovoru pro server Lidovky.cz.

Lidovky.cz: Nedávno jste vydal první kuchařku z edice, kde mohou čtenáři najít všechny možné recepty s kuřetem. Proč zrovna jako první kuře?
Kuřecího masa se na světě sní nejvíce. Platí to samozřejmě i pro nás Čechy. Cenově je dostupné a na trhu už máme relativně dobrý výběr. Od nejlevnějších a tedy i nejprodávanějších kuřat, která jsou k dostání v každém obchodě, přes různé druhy volně běhajících kuřat z českých farem, která chutnají fakt dokonale, až třeba po česká BIO kuřata, která si ale, myslím, bývají občas předražená. Často spíše obchodníky, než samotnými farmáři. Není už neobvyklé koupit fantastickou drůbež třeba z Francie. Každý z nás doma vaříme nějaký recept z kuřete. Kniha nabízí skvělé často velmi jednoduché recepty z dostupných surovin pro začátečníky, ale i kulináře, kteří jsou již v kuchyni jako doma. Nebo třeba některé recepty z této knihy poslouží jen jako inspirace. I to je fajn.

Roman Vaněk

Roman Vaněk vystudoval SoŠ výtvarnou v Praze. Pracoval jako fotoreportér, mj. i v LN. Jeden ze zakladatelů Studentských listů v prosinci 1989. V roce 1993 začal podnikat, 18 let obchodoval s Brazílií, 11 let s Čínou. Jako první začal importovat brazilská vína do Evropy. Spřátelil se s významnými kuchaři, navštívil stovky restaurací. Absolvoval kulinářské stáže, má výuční list jako kuchař. V lednu 2008 otevřel Pražský kulinářský institut. ročně jím projde na čtyři tisíce žáků. Napsal devět kuchařských knih, vesměs bestsellerů.

Lidovky.cz: Recepty v knize jsou všechny nové? A nebo už je máte prověřené?
Recepty jsou samozřejmě nové. Opět jsme všechny uvařili, některé několikrát, než byly perfektní. Některé recepty vaříme už roky u nás doma, některé vařívala buď moje, nebo Janina babička. Některé recepty jsme si přivezli z cest. Je ale třeba říct, že mnoho kuřecích jídel, které v knize popisujeme, vaří naši kamarádi šéfkuchaři doma, nebo během roku v jejich restauracích. Tato kniha by nevznikla bez zvučných jmen jako Zdeněk Marcín, Radek David, Jarda Zahálka, Pavel Mencl, Tomáš Černý, Steve Senewiratne a Lukáš Čarný, kteří nám jídla pomáhali vařit.

Lidovky.cz: Už pracujete na další knize?
Ano, pracuju, jak mourovatej. A moje žena Jana se na mě už začíná významně dívat a ukazovat na pomyslné hodinky. Ona už totiž jako vždy svou část práce na té další knize udělala a teď vše klasicky končí u mě a já už se nemám na co vymluvit, takže sedím u počítače a píšu, až se ze mě kouří. Nebojte, knihu standartně odevzdáme do tisku včas. Jde o druhý díl této edice Jednoduše & dokonale, tentokrát s názvem Zelenina a luštěniny. Návrhy (jak bude kniha vypadat) od našeho skvělého grafika Robina Caise už přišly a tak mám radost. Bude nádherně barevná, voňavá a plná receptů, které udělají radost nejen vegetariánům, ale i lidem, kteří nemusí maso každý den. A pokud maso musí, v knize najdou skvělé saláty a zeleninu, které lze použít jako zajímavé a jednoduché přílohy. Vedle kuchařů, které jmenuji výše, na tomto zeleninovém dílu s námi pracoval úžasný člověk, také náš lektor, šéfkuchař restaurací Olive Hamed Mali. Asi jsem nejedl lepší falafel než ten jeho.

Lidovky.cz: Kolik bude mít edice Jednoduše & dokonale dílů/knih?
Nevím. Zatím jich mám s jistotou namyšlených deset.

Lidovky.cz: Jak u vás probíhá konec roku a Vánoce?
Pokud myslíte koncem roku čas předvánoční, tak mám pocit, že slovo hektika je jen něžným pohlazením a šepotem květin. Denně podepisujeme stovky knih, lidé si k nám do Prakulu přicházejí pro poukazy na kurzy vaření, zbytek odesíláme, každý den běží kurzy, dokončuji natáčení mého internetového pořadu pro Stream, na Dvojce Českého rozhlasu dotáčíme nové díly pořadu Dějiny kuchyně s Ivou Bendovou a Doc. Martinem Francem, které pro nás skvěle píše Kateřina Dvořáková. Nevím, jak to dělá, ale má žena do toho stíhá péct cukroví, nutí mě uklízet věci, které se prý musí uklidit před Vánoci, řešíme, co komu přinese Ježíšek. Myslím, že podobné chvíle zažívá mnoho z nás. Ale na Vánoce se fakt těším. Pro mě jsou více o setkávání se s rodinou, než o jídle. V jídle u nás doma žádný netradiční zázrak během svátků nenajdete. Tradice je pro nás důležitá. Úžasná rybí polévka, kterou u nás vaří nejlépe tchýně, kapr na dva způsoby, salát (nejlepší na světě), víno, cukroví, ovoce…

Ukázka z kuchařky Jednoduše & dokonale – Kuře

Lidovky.cz: V listopadu jste oznámil, že odcházíte z internetové televize Stream. Máte už vymyšlené nové projekty?
Nabídky jsem dostal. Až mě překvapilo, jak rychle přišly. Potřebuji si ale alespoň do půlky ledna odpočinout od přemýšlení nad novými televizními projekty, i když přiznávám, nějaké nápady se mi v hlavě honí. Ten další projekt musí být lepší než ten předchozí, profesionálně dělaný, musí dávat smysl a hlavně mě musí bavit. Uvidíme.

Autor: Alena Pecháčková