Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Kuskus, má láska ze Sahary

Jídlo

  16:58
PRAHA - Kuskus miluji už dlouhých deset let. A byla to láska na první pohled. Toulal jsem tehdy po okraji Sahary na kole a bolestné šlapání po ztracených asfaltkách jsem na dva dny okořenil výletem do pouště.

opečená paprika plněná kuskusem foto: Shutterstock

Když jsme v podvečer seskočili z velbloudů, naši berberští průvodci se okamžitě pustili do vaření večeře. A předvedli nám neuvěřitelnou lekci s názvem: Jak se dá hodovat ve vyprahlé poušti.

Už příprava chleba vypadala jako malý zázrak. Vzali velkou placku z těsta, kterou položili na zem a zakryli tenkou vrstvou lehkého saharského písku. A pak na ní rozdělali oheň. Za chvíli žhavé klacíky smetli, placku obrátili a stejným způsobem ji dopekli i z druhé strany.

Dobře, někdo by se mohl durdit, že mu při jídle skřípá písek mezi zuby, ale já jsem byl naprosto nadšený. A pak přišlo to hlavní. Kuskus připravený ve velkém hrnci nad ohněm. Pálivý a lahodný, s úžasnou zeleninou a křehkým jehněčím masem. Dvakrát jsem si přidal, než jsem si ustlal pod širákem a kochal se nekonečnem hvězd.

Ale zpátky k plotně. Kuskus je základním stavebním kamenem celé maghrebské kuchyně. Pravda, je to trochu zamotané, neboť kuskus se jmenuje jak výchozí surovina, tak i samotné, výše uvedené jídlo s masem.

Samotný kuskus jsou vlastně zrnka krupice připravené z tvrdozrnné pšenice. Kuskus je tedy především příloha, která se podává a upravuje na neuvěřitelných 200 způsobů (čemuž věřím, i když jsem to nepočítal). A jedním z nich je právě vyhlášený tuniský kuskus s omáčkou, zeleninou a masem.

Jeho příprava není moc složitá. Ve zvláštním hrnci se vaří maso se zeleninou (mrkev, brambory, ředkev, paprika). Nezbytnou součástí kuskusu je koření, především aromatický římský kmín, kurkuma či koriandr. Nad hrncem s tímto „gulášem“ pak trůní ve speciální napařovací nádobě samotná zrnka kuskusu a nasávají voňavé páry.

A za hodinu je vařeno. Tohle úžasné jídlo vám vykouzlí v každé zapadlé vesničce na Sahaře. I když i tady najdete velké rozdíly. Zatímco třeba marocká úprava je spíše voňavější a méně pálivá, tuniský kuskus bývá ostrý jako čert. Na vině je harissa, pálivá pasta, která obsahuje olivový olej, česnek, chilli, římský kmín, koriandr a med.

Od výletu po Sahaře žije kuskus i v mé kuchyni a musím podotknout, že je to rychlý a účinný pomocník. S trochou nadsázky je možné tvrdit, že ať přisypete kuskus do čehokoliv, připravíte si netradiční a lahodnou pochoutku. Já osobně mám nejraději kuskus s pečenou zeleninou, který představuje rychlé a přitom výtečné jídlo. Třeba když vás znenadání překvapí hosté.

Stačí nakrájet jakoukoli zeleninu na kousky (cibuli, česnek, papriku, lilek, brambory), položit na pekáč s lžící olivového oleje, osolit, okořenit koriandrem, římským kmínem a pepřem a dát do trouby péct.

Když je zelenina skoro pečená, přidá se rajský protlak ze tří čerstvých rajčat smíchaných se lžící harissy (mohou nahradit chilli papričky) a pekáč se vrátí ještě na pět minut do trouby. Mezitím proliji kuskus v cedníku vařící vodou, dám ho do hrnce, zakapu olivovým olejem a na mírném ohni nechám ještě minutu dojít (vidličkou opatrně načechrám a rozdělím na jednotlivé kuličky).

Pak smíchám kuskus se zeleninou a ve velkém hrnci podávám na stůl.
Stejně dobře funguje kuskus ve sladké úpravě – stačí osmažit na másle banány, přidat med, rozinky či oříšky a smíchat s „uvařeným“ kuskusem. Právě tahle verze se u nás doma držela několik měsíců na prvním místě snídaňové hitparády.

Autor: