20. prosince 2013 6:30 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Kvalitní vánočku koupíte i v obchodě. Za suroviny si však připlatíte

Vánočka (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Vánočka (ilustrační foto) | foto: Lidové noviny

ČESKÉ BUDĚJOVICE Jihočeská pekařství expedují v těchto dnech na sváteční stůl tisíce vánoček. Jejich průmyslová výroba se čím dál více přibližuje domácí, je to ale znát na ceně. Vánočky jsou k mání s máslem, s rozinkami i kandovaným ovocem a sypané mandlemi. Velká přijde na bezmála sto korun.

Známá jihočeská Pekárna Srnín jich v prosinci na trh z Českokrumlovska dodá kolem 7000 v šesti různých gramážích. Lidé si mohou koupit mini vánočku o hmotnosti 250 gramů, ale také vážící 1,20 kilogramu. Za kvalitní a velkou si musí zákazníci připlatit. A lidé podle vedoucí výroby pekárny Blanky Cipínové nešetří, objednávají si většinou vánočky kvalitnější.

Vánočky v Pekárně Srnín vyrábí z kvalitních surovin počínaje hladkou moukou z firemního mlýna ve Veselí nad Lužnicí. Dávají do nich máslo, rozinky, mandle nebo třeba kandované ovoce. Dělají i vánočky méně sladké a vícezrnné. Těsně před Vánoci jich pekaři upečou denně i dvě tisícovky, jeden za směnu jich uplete více než stovku, k tomu další pečivo.

Suroviny i mísa musí mít správnou teplotu

Přestože obchody nabízejí i velmi kvalitní, ručně pletené vánočky, je stále řada domácností, kde pečení vánočky a cukroví patří ke svátkům stejně jako vaření rybí polévky a smažení kapřích řízků. Trochu paradoxně domácí vánočky nemusí mít tak krásně pravidelné tvary jako ty od profesionálních pekařů. Doma pekařky bojují s tím, aby se jim horní pletence při pečení nesvezly na bok navzdory tomu, že všechna tři patra prošpikují špejlemi.

V pekárnách na to mají fígl. Zatímco doma se pletou z devíti kusů vyváleného těsta, a to nejdříve že čtyř, pak tří a navrch ze dvou pramenů, v pekárně je pekaři pletou najednou ze šesti kusů. Jen někdy na vrchol přidají pletenec ze dvou kusů.

Když vám dojdou nápady, jedlé dárky nezklamou nikdy. Nechte si inspirovat třeba...

Nechutná vám vánočka? Zkuste vánoční štolu.

Pečení vánočky je v mnohých domácnostech rituál. Začíná v obchodě. Sehnat se musí dobrá mouka, máslo, kvalitní kvasnice a nejlépe domácí vejce. Nesmí chybět rozinky a mandle, cukr a vanilka. Suroviny i mísa musí mít tu správnou teplotu, stejně jako těsto, aby dobře kynulo. Pak přijde na řadu pletení vánočky. Nakonec se hotové dílo potře žloutky a bohatě ozdobí půlenými i drcenými mandlemi a skončí v troubě. Když se dílo podaří, ráno na Štědrý den voní celý byt. Obvykle se jí k snídani na Boží hod vánoční.

Lidovky.cz, ČTK