Ale všechny ty polévky, ve kterých stojí lžíce, dají docela dost práce a stojí čas. Obojího se mi nedostává, tak vítám každý recept na rychlou a dobrou polévku. Nedávno jsem vyzkoušela tu, kterou vám dnes doporučuji, a byla výborná. I přesto, že jinak brokolici moc nemusím.
Nebo zkuste další moji jistotu: Ohřeji konzervovanou šťávu z rajčat, vhodím do ní na chvíli bobkový list, kousek citronu a nakrájený česnek. Na talíře nastrouhám tvrdý sýr, nasekám zelenou petrželku a zaliji. Skvělé!
Růžičky, které patří na talíř
Květák patří na české stoly už od nepaměti a naučili jsme se z něj vytěžit maximum - květákovou polévkou, nákyp, smažený květák nebo mozeček známe všichni. Znáte ale finty a recepty, v nichž květáková chuť ještě více vynikne?
Pořádně vyplavit
Před každým použitím, zvlášť chcete-li květák připravovat po větších kusech, je dobré ponořit ho do slané vody, která z něj vyplaví všechny nevítané návštěvníky.
Salát z květáku a okurky
Malý květák uvařte a po vychladnutí rozeberte na růžičky. Čerstvou salátovou okurku nakrájejte na kostičky a promíchejte se zálivkou z oleje, cukru, soli, pepře a pálivé papriky. Doplňte sojovou omáčkou a octem. Přidejte květák a nechte asi hodinu odležet v chladu.
Doplnit můžete třeba červenou paprikou nebo sušenými rajčátky.
Květák na smetaně
Květák uvařte ve slané vodě do poloměkka. Připravte si světlou jíšku a tu zalijte vychlazeným květákovým vývarem, rozšlehejte a krátce povařte. Omáčku zjemněte smetanou, přidejte růžičky květáku a vařte zhruba 10 minut. Dle chuti omáčku osolte a okořeňte, přidejte i balzamikový ocet. Jako příloha je skvělá vařená či divoká rýže nebo těstoviny. Můžete přidat i nakrájená vejce natvrdo.
Květákové kuličky s modrým sýrem
Květák uvařte do měkka a v misce rozmačkejte. Přidejte modrý sýr - také rozmačkaný, který můžete nakombinovat s lučinou. Přidejte šunku, pepř a bazalku. Směs promíchejte a přisypte mouku a trochu strouhanky, aby těsto zhoustlo. Vytvořte z něj kuličky, obalte ve strouhance a osmažte na oleji do zlatova. Nejlepší přílohou brambory se špenátovými jsou šťouchané listy.
DOBA PŘÍPRAVY:
10 minut + cca 25 minut na vaření polévky
POTŘEBUJETE:
1 středně velký květák
1 brokolici 2 l drůbežího nebo zeleninového vývaru (stačí z kostky)
50g másla
1-2 lžíce hladké mouky
4 kostičky krémového taveného sýra (Apetito, Kiri), nakrájeného na kousky 100 ml smetany ke šlehání sůl a pepř na dochucení
1. NAKRÁJEJTE ZELENINU
Květák a brokolici rozeberte na malé růžičky, zdřevnatělou část košťálů odstraňte a zbytek nakrájejte na drobno.
2. ROZEHŘEJTE MÁSLO
V hrnci na středním plameni rozehřejte máslo, přisypte mouku a za stálého míchání krátce osmahněte. Zalijte studeným vývarem a dobře promíchejte. Uveďte do varu.
3. PŘIMÍCHEJTE ZELENINU
Asi po deseti minutách vsypte květák s brokolicí, osolte, opepřete a vařte na středním ohni ještě asi patnáct minut. Ke konci přidejte smetanu a tavený sýr; promíchejte, aby se úplně rozpustil. Polévka bude díky tomu hladká a krémovitá.
Dita Pecháčková, autorka je šéfredaktorkou časopisu Apetit
Květáko-brokolicová polévka
Vím, že připomínání mého dědy: Polívka je grunt, maso špunt! se už moc nectí, ale ve mně to z dětství nějak zůstalo a na polévky nedám dopustit. Nejlepší je samozřejmě domácí bramboračka, skvělá je bílá houbová nebo kuřecí ragů.
Operace nosu některým lidem úplně změní život, říká špičkový plastický chirurg Kufa. Jak podle něj hezky stárnout?
Tady bude holubník! Recept, jak na přemnožené ptáky bez zabíjení, okoukala česká města od sousedů za hranicemi
Čtyři hodiny u monitoru a dost. Proti „syndromu počítačového vidění“ zkuste pravidlo 20/20/20, radí lékařka
Prodej zděného bytu 2+1 ve Svitavách, zahrádka, pergola
V Zahrádkách, Svitavy - Předměstí
2 690 000 Kč