Úterý 30. listopadu 2021, svátek má Ondřej
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Květáková polévka s cibulkou a mandlemi. Jak na ni?

Jídlo

  5:20
Další z řady krémových polévek, tentokrát z květáku. I když na první pohled vypadá úplně obyčejně, špetka muškátového květu a osmažená cibulka jí dodá ten správný šmrnc.

Květáková polévka s cibulkou a mandlemi foto: Lucie Grusová

Květáková polévka s cibulkou a mandlemi

Suroviny

  • 1 menší květák
  • 5 větších cibule
  • 50 g másla
  • 200 ml smetany ke šlehání (min. 30%)
  • cca 10 loupaných mandlí nebo 1 lžíce mandlových lupínků
  • 3 lžíce olivového oleje
  • muškátový květ
  • sůl
  • bílý pepř

Postup: V hlubším hrnci zpěňte na másle 1 nadrobno nakrájenou cibuli. Jakmile zesklovatí, přisypte květák rozebraný na malé růžičky a pár minut opékejte.

Osolte, opepřete a zalijte cca 0,8 l zeleninového vývaru nebo vody. Přiveďte k varu a vařte na mírném ohni, dokud květák úplně nezměkne (cca 15 minut). Mezitím si na olivovém oleji opečte krásně do hněda a křupava cibuli pokrájenou na proužky. Během smažení cibuli osolte. Počítejte ale s tím, že cibule hodně zmenší svůj obsah, tak to se solí neprežeňte.

Jakmile je květák měkký, přidejte do polévky muškátový květ a vše rozmixujte dohladka. Na závěr do polévky přilijte smetanu a krátce prohřejte. Dochuťte podle potřeby. Podávejte se smaženou cibulkou a drobně pokrájenými mandlemi či mandlovými lupínky (ty můžete krátce opražit na horké pánvi). 

Lucie Grusová o sobě

Vaření jídla mě provází od dětství, bavilo mě už jako malou holku. Mé počátky ale nebyly o vaření zdravého jídla. Naopak. Ke kvalitní stravě jsem se musela prokousat hodně špatným jídlem. Následné zdravotní potíže a nadváha mě donutily podívat se na potraviny z nového úhlu. Začala jsem se v oblasti stravování vzdělávat. Zjišťovat, jaký dopad na mé tělo mají jednotlivé suroviny, objevila jsem nový svět vaření. Váha začala po mnoha neúspěšných pokusech výrazně klesat, zdravotní potíže zmizely. Dnes vím, že strava bez lepku, Paleo nebo Primal je pro mě správnou cestou. Není podstatné jakou “nálepku” stravování dáte. Není to dieta, ale důležitá pravidla a doporučení. Podstatné je, jak na mé tělo jídlo působí, jestli mi energii a zdraví dává, nebo bere. Více se dozvíte na webových stránkách.

Lucie Grusová
Autor:

ANALÝZA: Případ Kenosha. Média si napsala vlastní verzi

Premium Půlka Ameriky si udělala z Kylea Rittenhouse, jenž zastřelil dva lidi, vzorovou karikaturu bílého rasisty s puškou, a...

Pět nejčastějších chyb, které Češi dělají v penzijním spoření

Premium Ve starém „penzijku“ si na důchod spoří více než tři miliony Čechů a v nových fondech už přes 1,3 milionu lidí. Stát...

Strach se do lidí pouští jako jed. Horší než covid je hysterie, říká herec Dušek

Premium Je hercem, režisérem, scenáristou, moderátorem. Renesančního ducha zřejmě Jaroslav Dušek zdědil po svém rodu s modrou...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!