130 let
Grilovaný citrusový „steak“ z květáku

Grilovaný citrusový „steak“ z květáku | foto: Synergie Publishing

Recept

Květákový steak či burger. Jak rychle připravit veganská jídla?

Jídlo
  •   6:49
Pudink s ananasem, mangem, kokosem  a semínky chia k snídani, burger k obědu a jako lehkou veganskou večeři připravte grilovaný citrusový „steak“ z květáku. Veganská kuchyně je zdravá a chutná. Pokud je ale člověk nováčkem a chtěl by svůj životní styl změnit, často neví, co vařit a z čeho. Zkuste si připravit celé veganské menu.

Grilovaný citrusový „steak“ z květáku

  • 1 hrnek (240 ml) pomerančové šťávy
  • ¼ hrnku (60 ml) rostlinného oleje s jemnou chutí
  • 2 lžíce (30 ml) citronové šťávy
  • 2 lžíce (30 ml) sójové omáčky nebo omáčky tamari
  • 1 lžíce (10 g) česneku nasekaného nadrobno
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • ½ lžičky červených chilli vloček sůl, podle chuti
  • mletý černý pepř, podle chuti
  • 1 extra velký květák

NA CITRUSOVOU POLEVU (VOLITELNÉ):

  • zbylá marináda
  • 2 lžíce (16 g) kukuřičného
  • škrobu
  • ¼ hrnku (60 ml) vody

Příprava steaků: V mělké misce nebo uzavíratelném igelitovém sáčku ušlehejte pomerančovou šťávu, olej, citronovou šťávu, sójovou omáčku nebo tamari, česnek, hořčici a červené chilli vločky. Podle chuti osolte a opepřete. Z květáku opatrně odkrojte stonek (košťál) a listy. Ostrým nožem nakrá- jejte celou růžici květáku na „steaky“, tedy plátky silné asi 1,5 až 2 cm.

Víno, džus i chleba. Potraviny, které lidé mylně považují za veganské

Dejte steaky i kotlety do marinády a nechte přes noc v lednici. Gril nebo grilovací pánev předehřejte na středně vysokou teplotu. Rozložte na ně steaky v jedné vrstvě; zbylou marinádu si schovejte na přípravu polevy, chcete-li.

Nechte steaky grilovat asi 5 minut, dokud na nich nebudou zřetelné stopy po grilovacích drážkách a květák nepůjde z grilu lehce sundat. (Pokud se příliš lepí, ještě není čas ho obrátit ani odebrat.) Otočte a grilujte dalších 5 minut. Sundejte z grilu.

Příprava polevy: Zbylou marinádu dejte do malého hrnce a přiveďte ji k varu. Snižte teplotu a nechte probublávat. V malé misce smíchejte kukuřičný škrob a vodu, abyste vytvořili říd- kou kaši. Kaši pomalu nalijte do bublající marinády a míchejte, aby směs zhoustla. Sundejte z plotny. Poleva ještě zhoustne, jak bude chladnout. Nalijte polevu na steaky.

Veganský burger

Pořádně vysoký veganský „burger“

NA MARINÁDU:

  • 1⁄3 hrnku (80 ml) kokosové amino omáčky, sójové omáčky s nízkým obsahem sodíku nebo Bragg’s Liquid Aminos
  • 2 lžíce (30 ml) balzamikového octa
  • 1 lžíce (7 g) uzené papriky
  • 2 lžičky mletého černého pepře
  • 1 lžička česnekového prášku
  • 1 lžička cibulového prášku
  • 1 lžička prášku chipotle nebo kajenského pepře
  • ½ lžičky sušeného oregana
  • ½ lžičky sušeného tymiánu asi ½ hrnku (120 ml) vody

NA „BURGER“:

  • 1 středně velká sladká cibule, nakrájená na kolečka 
  • 4 středně velké žampiony
  • Portobello, očištěné
  • 3 středně velké cukety, nakrájené podél na plátky asi půl centimetru silné
  • 1 velká červená paprika, nakrájená podél na plátky
  • 1 středně velký lilek, nakrájený na půl centimetru silné kulaté plátky

NA OBLOHU:

  • 1 velké biftekové rajče, nakrájené na plátky
  • 2 velká avokáda, nakrájená na čtvrtky, nebo 1 hrnek guacamole
  • 1 celý římský salát, omytý, osušený a rozdělený na listy
  • 4 hamburgerové žemle (stoprocentně celozrnné nebo z naklíčené mouky,
  • případně z vašeho oblíbeného bezlepkového chleba)
  • 1 lžíce ochucovadla, jako kremžské hořčice nebo kečupu

Příprava marinády: Dejte do mísy všechny přísady na marinádu a smí- chejte je. Zkuste ochutnat, a pokud je směs příliš slaná, přidejte víc koření, aby vám víc chutnala. Tahle marináda je hodně koncentrovaná, takže při- dejte přibližně ½ hrnku vody, abyste ji zředili.

Příprava „burgerů“: Do marinády vložte cibuli, houby, cukety, červenou papriku a lilek. Zeleninu s marinádou promíchejte tak, aby se zelenina obalila, ale nenechávejte ji v marinádě déle než 2 minuty. Předehřejte gril. Zeleninu ogrilujte na roštu nebo na domácím grilu, až změkne.

Burger pak složte v tomhle pořadí: spodní část žemle, žampion porto- bello, plátek lilku, list salátu, plátek rajčete, 2 nebo 3 plátky cukety, 2 plátky sladké červené papriky, cibule a avokáda nebo guacamole. Vršek žemle zespodu namažte ochucovadlem a přiklopte na zeleninu.

Ananasovo-mangový pudink

Puding s ananasem, mangem, kokosem  a semínky chia

  • 2 až 3 hrnky (480 až 720 ml) kokosového mléka z konzervy
  • 1 ½ hrnku (280 g) mražených ananasových kousků a další na ozdobu, volitelné
  • 1 ½ hrnku (280 g) mražených kousků manga a další na ozdobu, volitelné
  • 2 lžíce (30 ml) citronové šťávy
  • ½ hrnku (60 g) strouhaného kokosu
  • ½ hrnku (120 g) semínek chia kůra z jednoho citronu sladidlo podle chuti, volitelné

Tahle skvělá tropická dobrota je plná přirozeně sladkého ovoce. Je také plná omega-3 mastných kyselin ze semínek chia (šalvěje hispánské). Zbožňujeme texturu těchto semínek. Připomínají nám perličky z tapioky.

Do mixéru dejte 2 hrnky (480 ml) kokosového mléka, ananas, mango a cit- ronovou šťávu a rozmixujte dohladka. (Směs by měla mít konzistenci řídkého mléčného koktejlu, neměla by být příliš hustá.) Nalijte směs do mísy a vmí- chejte kokos, semínka chia a citronovou kůru. Zakryjte a dejte vychladit, aby směs zhoustla. Před podáváním zamíchejte. Pokud je potřeba, vmíchejte víc kokosového mléka, abyste dosáhli správné konzistence. Puding můžete ozdobit kousky ananasu nebo manga.

Recepty pochází z kuchařky Veganská kuchyně, kterou vydalo nakladatelství Synergie Publishing. 

Autor: Lidovky.cz