Středa 27. ledna 2021svátek má Ingrid 1 °C oblačno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Kynutý borůvkový koláč s drobenkou je národním pokladem

Kynutý borůvkový koláč na plechu | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Kynutý borůvkový koláč na plechu | foto: Dagmar Heřtová, tastejourney.cz

Asi nic necharakterizuje chuť českého léta víc než kynutý borůvkový koláč. Můžete sjezdit celou Evropu, ale pravou lahodnou chuť borůvkového koláče s drobenkou, nenajdete nikde jinde než u nás.

Geniálně jednoduchá chuť borůvek a kynutého těsta bez jakýchkoliv dalších přísad, s máslovou žmolenkou navrch, představuje kombinaci, které se nic nevyrovná.

České a moravské koláče - unikátní gastronomické bohatství

O autorce

Dagmar Heřtová příležitostně pobývá ve Velké Británii, je milovnicí života, cestování, dobrého jídla a vaření. Je neustálou obdivovatelkou britské současnosti, anglického venkova, společnosti a anglické muziky. Sbírá moderní tištěné kuchařky, recepty a nové chutě. Vše najdete na tastejourney.cz.

Dagmar Heřtová

Dagmar Heřtová

Česko je vůbec rájem koláčů, kde každý kraj a oblast má své vlastní speciality. Domažlické, moravské, jihočeské a valašské frgále se svojí chráněnou značkou původu jsou toho dostatečným příkladem. Absolutní špičkou jsou svatební koláčky s budkou ze Slovácka, které se v regionu pečou s nezměněnou vášní již několik generací. 

Dokonce si myslím, že gastronomické bohatství koláčů ještě nedosáhlo svého pravého ocenění. Pokud by se denně pekly pravé české koláče ve všech hotelích a podávaly se k snídani, jsem přesvědčena, že by od nás zahraniční turisté odjížděli s poznáním: České a moravské koláče jsou jedinečné!

Různé recepty, kynutý borůvkový koláč však hraje prim

Existuje více receptů na různé druhy těst a varianty náplní, avšak hit léta, kynutý borůvkový koláč, je vždy spojen s tajemstvím geniálně jednoduché přípravy, jak ho pekly naše babičky. Mnozí z nás často nostalgicky vzpomínají na doby, kdy jako děti dostali malý plecháček a vyrazili do lesa na borůvky. Kdo odolal a nesnědl, co nasbíral, dočkal se zasloužené odměny v podobě voňavého koláče.

Nezbytná žmolenka

Můžete zkoušet i jiné druhy těst než jen kynuté, tedy různé hrníčkové, třené, máslové. Přesto upéct klasický borůvkový koláč z kynutého těsta je opravdová výzva.

Není třeba se obávat, že ho nesvedete; tak jako při každém pečení je nutné dodržet přesné odměření surovin a zejména jejich správně stejnou teplotu, postup a dopřát všem surovinám šanci se projevit v pravý čas a jen na přesně určenou dobu. V teplém létě je navíc jeho příprava o dost snadnější - krásně a rychle nakyne!

Zásady při přípravě kynutého těsta:

  • všechny suroviny si připravte předem do teplé místnosti
  • jakost droždí si vyzkoušejte přípravou kvásku: rozmíchejte kvasnice s lžící cukru, 2 lžícemi mouky, 3-4 lžícemi vlažného mléka
  • droždí přesně odměřte, pokud dáte více, těsto bude cítit droždím a pokud dáte málo, těsto dostatečně nevykyne
  • při přípravě těsta nesmíme dát příliš tekutiny, jinak tzv. “utopíte mlynáře”, nabobtnalý lepek ztrácí svoji pružnost a pevnost a těsto bude sražené
  • těsto hněteme, dokud není lesklé a hladké, nesmí se chytat válu nebo stěn mísy
  • kynutí by mělo probíhat za teploty okolo 30 °C, vyvarujte se průvanu, je nutné sledovat, kdy je těsto vykynuté, což je tehdy, když nabyde asi o polovičku, je hladké a pružné, vtlačíme-li důlek, rychle se vyrovná
  • překynuté těsto řídne a výsledné pečivo bude malé a tuhé
  • těsto pečeme zpočátku při vyšší teplotě okolo 180 °C horkovzdušné trouby, zpočátku ji neotvíráme, po 10 - 15 minutách zmírníme teplotu a pozvolna dopékáme
Kynuté těsto

K borůvkám patří drobenka

Na borůvkový koláč se chuťově hodí drobenka, též jinak řečeno žmolenka nebo posýpka. Jde o sladkou máslovou směs a při její přípravě si každopádně užijete krásně hladkého pocitu na dlaních. Příjemně hladíte máslo, mouku a cukr a za chvilku máte krásně nadýchanou směs. V jakém poměru přidávat suroviny a z jaké mouky? Někdo upřednostňuje klasicky stejný poměr surovin, ale aby se jednalo o posýpku excelentní struktury je třeba přidat o trochu více mouky. Nebojte se přidat vanilkový extrakt pro dovršení dokonalé chutě. Mouku je možné použít hrubou, polohrubou i hladkou, záleží na vašem výběru. Dlouho jsem si kladla v Anglii otázku, jak na žmolenku, když Angličané nemají hrubou mouku. Řešení je nasnadě: i z hladké je dobrá, sametově jemná.

S borůvkami nešetřete, ty jsou pravým znamením léta a dostupnosti lesních plodů a pokud připravujete koláče dva, jeden vložte do kulaté koláčové formy, kam můžete nasypat řádně vysokou vrstvu borůvek, která přispějete k dokonalé chuti borůvkového koláče! A jak krásně barví zuby, pusu i prsty!

Borůvkový kynutý koláč s máslovou drobenkou

  • 700 g polohrubé mouky
  • 80 g pískového cukru
  • 120 g změklého másla
  • 3 žloutky
  • 40 g čerstvého droždí
  • špetka soli
  • 250 ml vlažného mléka
  • 3 litry borůvek

Na posýpku: stejné množství cukru a másla a asi o 20%více mouky, 1 lžička vanilkového extraktu

Do mísy přesijeme mouku a uděláme do ní důlek. Do důlku rozdrobíme droždí a zasypeme lžící cukru a 2 lžícemi mouky, přidáme 4 lžíce vlažného mléka a lehce smícháme v řidší těstíčko a necháme chvilku nakynout. Mezitím ve vlažném mléce rozpustíme máslo a doplníme lehce našlehanými žloutky a střídavě s přidáním zbytku cukru vléváme do mísy s moukou a kváskem. Těsto uhněteme v mixéru nebo ručně, přikryjeme utěrkou a dáme do tepla kynout. 

Lahodné spojení borůvek a žmolenky
Vysoká vrstva drobenky a borůvek láká k nakousnutí

Jakmile těsto vykyne, rozdělíme ho na dva díly a vyválíme tak, aby se vešlo do kulaté formy a na celý pečicí plech. Formy předtím vymažeme máslem a posypeme moukou. Těsto opatrně přendáme do formy a na plech a namačkáme do zvýšených okrajů. Omyté borůvky rozprostřeme na těsto a necháme ještě 10 až 20 minut vykynout. Mezitím zahřejeme troubu na 180 °C a připravíme si drobenku rozetřením všech surovin.Posypeme koláče a dáme do horké trouby péct. Asi po 15 minutách teplotu snížíme na 160 °C a dopečeme. Po vychladnutí pocukrujeme.

TEST e-shopů potravin: Ráno objednáte, po obědě pečete. Nebo za tři dny

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Když před necelými třemi lety testovala MF DNES internetové prodejce potravin, nacházela se většina Čechů ve stadiu...

Zařiď to, nebo ti vypálím barák. Jak fungovala fotbalová chobotnice

Roman Berbr na mimořádné valné hromadě Fotbalové asociace ČR. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Pro Náčelníka, jak mu přezdívají, bylo přichystáno pravé šampaňské, propiska s gravírovaným jménem Berbr, manžetové...

Tečka za čínskou érou. Skupina Lobkowicz řeší zavírání dalších pivovarů

Pivovar Klášter | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Skupina Lobkowicz se zbavuje „těžkého nákladu“. V ohrožení jsou tři ze sedmi pivovarů. Kromě Uherského Brodu a Kláštera...