Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

La Degustation Boheme Bourgeoise a Field. Michelinskou hvězdu letos obhájily obě pražské restaurace

Jídlo

  18:47
Michelinskou hvězdu pro letošní rok obhájily pražské restaurace La Degustation Boheme Bourgeoise a Field, které zůstávají jedinými restauračními zařízeními v České republice s tímto oceněním. Uvádí se to v tiskové zprávě k dnešnímu vydání gastronomického průvodce Michelin pro Evropu (Main Cities of Europe 2019).

Radek Kašpárek foto:  Michal Sváček, MAFRA

Počet hodnocených českých podniků - výlučně pražských - v letošním průvodci oproti loňsku klesl 33 na 31, přičemž se objevila tři nová zařízení - Benjamin, Levitate a Salabka - a pět jich naopak zmizelo.

Symbol Bib Gourmand, který označuje dobrou kvalitu za přijatelnou cenu, inspektoři Michelinu přisoudili čtyřem pražským restauracím (Divinis, Eska, Na Kopci a Sansho), zatímco loni jich bylo šest.

Radek Kašpárek
Ukázka jídla z kuchyně Radka Kašpárka v restauraci Field: jehněčí, mrkev,...

„Již samotná přítomnost restauračního zařízení v seznamu Main Cities of Europe představuje pro jejich majitele, šéfkuchaře a celý personál obrovský úspěch,“ uvádí tisková zpráva s připomínkou, že návštěvy inspektorů, kteří rozhodují o případném zařazení podniku do průvodce, jsou vždy anonymní, což má zajistit objektivitu hodnocení.

Vůbec poprvé Praha získala michelinskou hvězdu v roce 2008, kdy se jí mohla pyšnit restaurace Allegro v hotelu Four Seasons a její šéfkuchař Andrea Accordi. Ten obdržel hvězdu pro Allegro celkem třikrát. Podnik Allegro mezitím zanikl. V roce 2009 hvězdu dostala také restaurace Maze v hotelu Hilton slavného britského kuchaře Gordona Ramsaye, která však zanikla ještě předtím, než bylo ocenění oznámeno. Celkem tak hvězdu doposud obdrželo pět pražských restaurací.

Hází komisaři schválně vidličky na zem a musí mít podnik ubrusy? 10 pravd a mýtů o michelinských hvězdách

Jedna hvězda Michelin označuje velice dobrou restauraci ve své kategorii, dvě hvězdy výtečnou kuchyni, která stojí za návštěvu, a tři hvězdy výjimečnou kuchyni, která stojí za zvláštní cestu. Pražské restaurace dosud nikdy v rámci jednoho hodnocení nezískaly více než jednu hvězdu.

Autor: