Sobota 15. května 2021svátek má Žofie 6 °C přeháňky až bouřky Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Nejlepší restaurace: La Degustation Boheme Bourgeoise

Šneci z Lužických hor a krupicová kaše s bylinkovým máslem a pórkovou pěnou | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Šneci z Lužických hor a krupicová kaše s bylinkovým máslem a pórkovou pěnou | foto: MAFRA - Tomáš Krist/ Food styling - Michaela Tomišková

V nenápadné, malé, rohové restauraci se složitým, ale slibným názvem La Degustation Boheme Bourgeoise, na rozhraní Haštalské a Rybí uličky na Starém Městě pražském, najdete špičkovou zážitkovou gastronomii.

Restaurace leží přímo naproti populárnímu Lokálu, což je stejně úspěšný, a přitom diametrálně odlišný projekt, za kterým stojí Tomáš Karpíšek a jeho skupina Ambiente.

Oldřich Sachajdák

Oldřich Sachajdák

Od počátku se nejen o kuchyni v La Degustation stará spolumajitel a spolutvůrce tohoto originálního konceptu, šéfkuchař a vynikajícíc kuchařský manažer Oldřich Sahajdák. Loni se stal jedním ze dvou Čechů, kterým přísní hodnotitelé poprvé přidělili žádanou hvězdičku Michelin. Letos ji obhájil, což je podle znalců ještě těžší, než její získání. Nikdo další, kromě jeho šéfkuchařského kolegy v Alcronu, se tím zatím pyšnit nemůže. Komisaři Michelinu už ale pražské podniky právě teď opět navštěvují - a tak uvidíme, jaká bude podle nich úroveň českých podniků v ročence Michelin 2014.

Interiér restaurace La Degustation Boheme Bourgeoise

Interiér restaurace La Degustation Boheme Bourgeoise

Zatím je jasné, že se podnik Oldřicha Sahajdáka drží na špici v hodnocení hostů, kteří se o své dojmy neváhali podělit ani pro ročenku Grand Restaurant. Na stejném stupni - stříbrném - skončilo La Degustation i v hodnocení kulinářských expertů.

Hlavní novinkou, která návštěvníka La Degustation upoutá, je proměna interiéru - i za cenu ztráty několika míst u stolů se otevřel prostor kuchyně. Kontakt s mistry v bílých rondonech je tak ještě intenzívnější a bezprostřednější. Dobře se zde podařilo spojit klenutý historický interiér se supermoderně vybavenou kuchyní. Hosté se tak mohou už dopředu těšit na to, co jim číšníci přinesou na stůl.

ČTĚTE TAKÉ:

Každé jídlo zde má navíc i svůj zvláštní talíř; znalý sommeliér vám k němu nabídne i patřičnou skleničku vína či jiného vhodného nápoje. Velký vyznavač české kuchyně Oldřich Sahajdák, mimo jiné  absolvent prestižních kuchařských kursů C.I.A. (Culinary Institute of America) se svou partou nabízí hostům dvě degustační menu. První je šestichodové, pojmenované totožně s restaurací - Dégustation Boheme Bourgeoise.

Druhé se jmenuje Dégustation du Chef a k šesti základním chodům je v něm přidáno ještě pět dalších. V mezidobí mezi servírováním jednotlivých jídel dostanete občas i „sousto“ navíc, každé pečlivě připravené z lokálních surovin, s proměnami danými sezónou a nabídkou z českých polí, luk, chlévů, pastvin, řek a rybníků. Ostatně i šneci, které jsme tentokrát v La Degustation fotili, pocházejí z Lužických hor.

Šneci z Lužických hor a krupicová kaše s bylinkovým máslem a pórkovou pěnou

Šneci z Lužických hor a krupicová kaše s bylinkovým máslem a pórkovou pěnou

Z výše popsaného jsou na první pohled patrné dvě věci. Musíte zde počítat s časem i zážitky srovnatelnými s monstrózním koncertem klasické hudby, při kterém tři hodinky utečou jako voda. A za vrcholné zážitky se pochopitelně platí.

Při první návštěvě vás možná zaskočí velikost, respektive malinkatost porcí, předkládaných na mističkách, talířích, destičkách či jiných podložkách. Jídlo je totiž třeba pečlivě ochutnávat po malinkých soustech. Jenom tak můžete ocenit rafinovanost chutí a vůní jednotlivých komponentů, z kterých pro vás jídlo připravili. Vše je dotaženo k dokonalé harmonii. Ochutnáváte, ochutnáváte, zapomínáte na čas a zjišťujete, že těch malinkých soustíček je nějak požehnaně; hladoví a žízniví odsud rozhodně nepůjdete.

Lékařské špičky v kauze obřích pojistných podvodů. Hrozí jim až 10 let

Pojistky před soudem. Případem rozsáhlých pojistných podvodů se škodou zhruba... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Uznávaní doktoři „léčili“ neexistující zranění. V kauze tří stovek pojistných podvodů za 50 milionů korun je obžalováno...

Procházku vypnu, slibuje Rakić. Uznávaný sudí analyzuje: Dokázal by to, ale...

Rakušan Aleksandar Rakic si už Jiřího Procházky všiml. A chce mu v UFC srazit... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Z Jiřího Procházky se mezi konkurenty polotěžké váhy UFC (93 kg) stává žádané zboží. O novou dvojku divize si hlasitě...

Nejproočkovanější země světa zavádí tvrdá opatření. Covid mají i očkovaní

Ruská vakcína Sputnik V. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Na Seychelách vyskočil součet všech případů za více než rok pandemie v posledních třech dnech o třináctinu. Problém je...

Zadeček bez opruzenin? Otestujte s námi ochranný krém s měsíčkem
Zadeček bez opruzenin? Otestujte s námi ochranný krém s měsíčkem

Hledáme 15 maminek, které s námi otestují BIO Ochranný krém s měsíčkem na opruzeniny od francouzské značky TIDOO.