Hovězí ossobuco na červeném víně, bramborová kaše
4 porce
- 1 kg hovězí kližky s kostí
- 30 g špeku
- 2 větší mrkve
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 větvičky rozmarýnu
- 6 větviček tymiánu
- 2 bobkové listy
- celý pepř
- sůl
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- láhev červeného vína
- 0,5 l hovězího vývaru
Mrkev nakrájenou na kostky (ne příliš malé) orestujeme na špeku – je zapotřebí zkaramelizovat do tmava. Přidáme na kostky nakrájenou cibuli - restujeme do tmava. Přidáme rajčatový protlak, podlijeme červeným vínem – necháme odvařit, zalijeme vývarem. Vložíme všechno koření, orestované ossobuco a dusíme do měkka. Vyndáme maso, tekutinu scedíme a svaříme na požadovanou konzistenci.
Bramborová kaše
Brambory v osolené vodě uvaříme do měkka. Scedíme. Rozšťoucháme do hladka, vmícháme na malé kostky nakrájené máslo (nejlépe jedna ku jedné). Rozředíme jedna ku deseti teplou smetanou.