130 let

Hovězí ossobuco na červeném víně | foto: Nota bene

Recept

Lahodná večeře? Hovězí ossobuco na červeném víně s bramborovou kaší

Jídlo
  •   5:28
Ossobuco je tradiční italský pokrm, nejlepší na světě si dáte v okolí Milána. Základem jídla je plátek masa z telecího kolena uříznutý napříč i s kostí z dolní části nohy (kližky), uvařit ho ale můžete i z hovězího masa. Zkuste recept kuchaře Lukáše Nevyjela z restaurace Nota Bene.

Hovězí ossobuco na červeném víně, bramborová kaše

4 porce

  • 1 kg hovězí kližky s kostí
  • 30 g špeku
  • 2 větší mrkve
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 větvičky rozmarýnu
  • 6 větviček tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • celý pepř
  • sůl
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • láhev červeného vína
  • 0,5 l hovězího vývaru
Hovězí ossobuco na červeném víně
Hovězí kližka s kostí

Mrkev nakrájenou na kostky (ne příliš malé) orestujeme na špeku – je zapotřebí zkaramelizovat do tmava. Přidáme na kostky nakrájenou cibuli - restujeme do tmava. Přidáme rajčatový protlak, podlijeme červeným vínem – necháme odvařit, zalijeme vývarem. Vložíme všechno koření, orestované ossobuco a dusíme do měkka. Vyndáme maso, tekutinu scedíme a svaříme na požadovanou konzistenci.

Bramborová kaše 
Brambory v osolené vodě uvaříme do měkka. Scedíme. Rozšťoucháme do hladka, vmícháme na malé kostky nakrájené máslo (nejlépe jedna ku jedné). Rozředíme jedna ku deseti teplou smetanou.  

Autor: Lidovky.cz