Čtvrtek 3. prosince 2020svátek má Svatoslav 0 °C sněžení Předplatné LN

Diskuse k článku

Co máte proti lančmítové polévce? Je to tradiční asijský pokrm, říká spoluautor kuchařky

"Boloňské špagety jsou zařazené do české kuchyně a ne jako originální italská receptura. Důkazem je i zařazení pokrmu. Receptura vychází z českých zvyklostí a nemá nic společného s originální italskou recepturou,"uvádí ve stanovisku vedoucí autorského kolektivu knihy Receptur teplých pokrmů Jaroslav Runštuk. Brání se tak kritice receptů na boloňské špagety s kečupem, hovězí polévku s lančmítem nebo bramborové knedlíky z prášku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
D. Šimáček 1.6.2013 23:53

tradiční asijský pokrm ????

proboha to celá asie žere všechno možné i nemožné už tisíce let , ale napříč celou asií se vine stopa vyrytá skrze věky nezničitelnými plechovkami lančmítu (spravně lanu šmí tua (a bojím se že přesný překlad tohoto asijského výrazu tu nemohu uvést (verze pro diskuzi mezi džentlmeny zní "nemaso od šmejdů", nebo jedinný velebící název a to severokorjský "slavnostní oběd pro celou vesnici"))

no asi by to chtělo zde uvést plný kolektiv autorů této zrůdnosti, aby si lidé mohli dát pozor a náhodou nekoupili nějaký další brak od těhle zdráhámse říct "kuchařů"

P. Bárta 31.5.2013 11:46

Jedním slovem

hrůza !   Jak pravil klasik,...." nic neuměj a ještě nadělaj"

Z. Kulhánková 31.5.2013 6:59

Žiju už víc než 30 let u Pacifiku

a vymetání nejrůznějších asijských restaurací je můj koníček. Hlásím, že s tradiční polévkou z lančmítu jsem se dosud nesetkala. Zajímalo by mě, v které asijské zemi tuto tradici mají, abych věděla, kterým restauracím se vyhnout.

J. Kohout 30.5.2013 20:39

Pán je zcela mimo mísu

V "lančmítu" už je tak málo masa, že naředěný v polévce bude určitě na hranicích možností chemické analýzy, aby se pak maso v polévce nechalo vůbec dokázat :)

P. Havlicek 30.5.2013 17:54

Školy...

Byl jsem pozván na den otevřených dveří do školy kuchařů-číšníků (dělali u mne praxi). Když jsem vešel do třídy, zděsil jsem se, neb po stěnách byly vylepený reklamní plakáty Vitany a Knoru. o patro výš, měli učni ukázkově prostřené dva stoly a o malý kousek vedle (za asistence mistrové odb(p)orného výcviku) cmudili flambované palačinky z KRABICE VITANA!!! Po několikerém dotazu na vyučuící a mistrové, zda jim tohle připadá normální, jsem se dozvěděl, že naprosto, protže se děti učí používat moderní metody... Krátce nato jsem dva prváky načapal kouřit v kuchařským na rušné ulici, sprdnul jsem je a když jsem si po několika dnech vyslechl, že škola musí vyřešit stížnost rodičů na mne a já se na onu stížnost nesmím ani podívat, ukončil jsem s okamžitou platností smlouvu o poskytování praxe... Drsná osobní zkušenost...

J. Kubata 30.5.2013 17:18

já to nekoupim

a je to...........

P. Vostrý 30.5.2013 15:34

Boloňské špagety

No tak zařadit Boloňské špagety do české kuchyně je skutečně vrchol idiocie...

V. Vašek 30.5.2013 17:10

Re: Boloňské špagety

Ten pán plácá blbiny, aby se obhájil. V očích laiků pak bude Vaňek za vejtahu a vychcánka, co se chce zviditelnit a on za poctivce, co dělá tu echt kuchyni. No, dost smutné. Luncheonmeatová polívka, jejda, mlask :D Špagety s kečupem :D

P. Sulc 31.5.2013 0:09

Re: Boloňské špagety

Stejne jako ty Spanelske ptacky, ze? Ty prece patri do stredomprske kuchyne. A Ruska vejce to Uralske. A co Polska omacka? Anglicka slanina? Vidensky rizek ?Myslim, ze jste proste trouba,ktery se vyziva na pitomostech

F. Nightsdale 3.6.2013 18:09

Re: Boloňské špagety

Španělští ptáčci = mimo ČR neexistující jídlo(alespoň ne pod jakkoliv podobným názvem), Ruská vejce = mimo ČR neexistující jídlo,........Boloňské špagety = mezinárodně známý recept - UTFG: Spaghetti Bolognese...

Je to stejný "problém" jako RUM (originální třtinový versus bramborová náhražka, dnes Tuzemák) nebo "značky" Adidos, Poma, Golce a Banana (tedy asi stejně "tradiční čínské" značky, jako boloňské špagety "tradičně české" jídlo..)

Celkově je to celé ze strany "kolektivu autorů" čirý alibismus...

D. Šimáček 1.6.2013 22:14

Re: Boloňské špagety

no jasňéé Boloňa.. to je taková malá vesnička hned za Benátkami ... . . nad Jizerou a tam pěstují nejlepší špagetovníky... :-)

J. Novák 30.5.2013 15:19

.

Jenže i ve veřejném stravování se dá vařit a i v ČR občas už vaří bez sračkoidních polotovarů a instantních hnusů, což se sice lemplům a diletantům zřejmě nelíbí, ale z dlouhodobého hlediska své instantně pytlíkoidní pozice nejspíš neudrží.

D. Šimáček 1.6.2013 22:21

Re: .

no samozřejmě, že se neudrží (maximálně tam kde se majitel nezajímá o svou hospodu či vývařovnu) stačí aby jim došlo, že se takhle připravují jak o zisk (který inkasuje firma dodávající čtvrt,polo,třičtvrtětovary ) tak o zákazníky.

J. Dvořák 30.5.2013 13:02

Běžte s takovou kuchařkou někam !

Třeba do háje zelenýho !Spoluautor kuchařky lže až se mu od huby práší !!!

Ž. Halabudová 30.5.2013 12:42

Ale, pánové pánové.

Vraťte se k tématu. Lančmítová polévka. Nikdy jsem ji nejedla, a mimo originál nemám zájem. Pokud to je opravdu tradiční asijský pokrm, tak ať to vaří asijci(i u nás). Nevidím, ale jediný důvod, aby byla zařazena do české učebnice vaření. Zvláště, když "vyučení" kuchaři, neumějí základní jídla a postupy.

M. Trhlík 30.5.2013 14:22

Re: Ale, pánové pánové.

Paní  Halabudová, to je věcí učitelů a ne české učebnice. To by tam nesměla být celá řada pokrmů, včetně Vídeňského řízku. Jinak pochybuji, že v některé restauraci zaměstnají vyučeného kuchaře, který neumí základní jídla a postupy.

D. Stirský 30.5.2013 11:17

Podrobnosti celé kauzy neznám, ale

pracoval jsem, a to v r. 1979/80, 10 měsíců jako pomocná síla v menze (nultý ročník). A musím objektivně přiznat, že jídla tam  připravovaná vůbec nebyla špatná. Kaše se dělala z brambor - jejich kvalita ovšem byla úděsná a někdy i z prášku - zkrátka pokud se má uvařit 4 tisíce porcí, tak se různým polotovarům vyhnout nelze. Konec konců, právě proto se, mimo jiné, vyrábějí. Moje babička byla, jako většina babiček, velmi dobrá kuchařka. A přesto se různým polotovarům nebránila - zejména když už neměla tolik síly, aby třeba vybouchala těsto na knedlíky. Listové těsto na vynikající štrůdl používala zcela běžně, ráda měla některé polévky od Vitany, samozřejmostí pro ni byla mražená zelenina a špenát... Kaši ovšem dělala tradičně z brambor. Ale br. knedlíky již často ze sáčku.

J. Stejskal 30.5.2013 10:07

Pan Runštuk

nám právě vyčerpávajícím způsobem vysvětlil, proč je v restauracích takový stav, jaký je. Děkujeme.

J. Kottas 30.5.2013 10:05

Jistě - ale z lamčmítu před rokem 1989....

to ještě nebyl sračka.

L. Velan 30.5.2013 9:07

Názor

Budu citovat klasika z oboru: Výmluvy, výmluvy, výmluvy.

J. Lepka 30.5.2013 9:04

Upřímné hodnocení autora

by bylo porušením pravidel slušné diskuse, proto nehodnotím.

M. Starý 30.5.2013 8:45

Děti RAJe

Autor píše: "Boloňské špagety .... Receptura vychází z českých zvyklostí a nemá nic společného s originální italskou recepturou." To je právě ta tragedie.

Snad po 20 letech už by se děti nemusely učit vařit ze "socialistických" náhražek. Tohle je styl vaření a la Babica...

A ať autoři říkají co chtějí, tato jejich kniha je povinná literatura ve všech kuchařských učňácích.

P. Cis 30.5.2013 9:21

České boloňské zvyklosti

Mnozí dobráčtí kuchaři nelení a špageti jsou jimi strávníku i nalámány...

M. Trhlík 30.5.2013 9:41

Re: Děti RAJe

Pane Starý, vaření je mým celoživotním koníčkem, i když profesionální kuchař nejsem. Měl jsem asi kolem 200 kuchařských knih, ale mluvit o "socialistických náhražkách", mi připadá při pohledu na dnešní  "výtvory" , které mají pomáhat při vaření, bych byl trochu opatrnější ve výrazech. Stejně tak jako hovořit o stylu vaření a la Babica. Ten  nikoho nenutí vařit podle něho , ale předvádí to, co se někomu líbí, nebo druhému nelíbí. Víte kolik tak zvaných celebrit už napsalo kuchařky? A vesměs se jedná  o celou řadu opsaných receptů a nikomu to nevadí.

J. Stejskal 30.5.2013 10:10

Re: Děti RAJe

Nechci dělat advokáta, ale myslím, že pan Starý měl na mysli spíše to, že není nutno dělat "boloňské špagety" tak, jak se dělala za socíku, kdy vlastně nikdo nevěděl, jak špagety ala Bolognese opravdu vypadají, ani se k tomu, co se do nich dává nedostal. Jinak souhlas.

M. Starý 30.5.2013 10:47

Re: Děti RAJe

Děkuji, pochopil jste přesně, co jsem myslel. Taky mám kuchaření jen jako koníčka a ani nemám 200 kuchařek doma. Dospěl jsem k zásadě "kvalitní suroviny, jednoduchá úprava". Ono to opravdu není ani receptech, ale o tom "citu", který měly naše babičky...

M. Trhlík 30.5.2013 10:59

Re: Děti RAJe

Pane Starý, ale, když sledují pana  Babicu, hodně mi připomíná ten cit co měly naše babičky. Moje pocházela z Valašska a žasnul jsem, jak  dokázala vařit. A kdo Vám dnes zaručí kvalitní suroviny? Těmi kuchařkami jsem se nechlubil, ale jen jsem srovnával. Ale pravdu máte v tom, že vaření není o receptech, ale o citu jak jídlo připravit.

M. Starý 30.5.2013 12:08

Re: Děti RAJe

Víte, ony ty naše babičky musely při tom vaření stihnout ještě spoustu jiné práce a chlap se hlavně musel najíst. V tom jsem je opravdu obdivoval. Přišla návštěva a než se uvařila voda na kafe už bylo na stole "něco ke kafi" (piškotová roláda mazaná marmeládou). Takže ty recepty byly jednoduchý. Pečený králík byl pečený králík na česneku (ne proto že je to zdravé, ale proto že jich byla doma plná králikárna a česnek "měl říz"), skopové, vepřové, telecí, drůbež všeho druhu a sezóny, o zelenině ani nemluvě... Ale aby to nebylo "retro". I dnes seženete pěkný maso (určitě ho poznáte) a ani nemusí stát majlant. Zkuste u řezníka sehnat hovězí pupek, to je krásné maso a můžete ho třeba dusit nebo udělat i výborný steak... Dobrou chuť.

M. Trhlík 31.5.2013 7:04

Re: Děti RAJe

Pane Starý, měl jsem možnost vidět jak vařila moje babička i maminka, která bohužel brzy zemřela a na vše byla babička, která se uměla vypořádat se vším. Dnešní podmínky se nedají srovnat s těmi co byly po válce. A to o tom hovězím pupku vím, jak se dá připravit i celá řada jiných druhů masa. Když jsem byl na vojně, měli jsme tam kuchaře, který velice rád prohlašoval, že dobrý kuchař udělá dobrou svíčkovou i z  kolena.

J. Stejskal 30.5.2013 13:46

Re: Děti RAJe

"..když sledují pana Babicu, hodně mi připomíná ten cit co měly naše babičky." Teprve nyní jsem pochopil, proč máte 200 kuchařek. A houby platné, že?


TEST televizorů: Nevyznáte se v široké nabídce? Pomůže vám náš velký přehled

Moderní televizory jsou naplněné aplikacemi a funkcemi, mohou být i zajímavým... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Od 3 190 do 62 990 korun. Všechny zobrazovací technologie, všechny televizní operační systémy a jedenáct vybraných...

Jak vydržet v ledové vodě? Finta je jednoduchá, popisují otužilci

S otužováním začali letos Špačkovi. Oblíbili si Konventský rybník, kde si mohou... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Klepat se zimou tak, že si nedokážete zavázat ani tkaničky u bot, a přitom se tomu smát? I to dokáže koupání v ledové...

Manažer postavil srub uprostřed chráněné oblasti. Tvrdí, že to je posed

Stavba, jež načerno vyrostla v CHKO Lužické hory. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Nejprve tvrdil lidem, že je to seník. Když se o jeho stavbu začaly zajímat úřady, prezentoval ji jako posed. Ve...