Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Langoše naslano i nasladko

Jídlo

  11:13
PRAHA - Jak vyzrát na kvásek Nepatříte v kuchyni zrovna k mistrům a jsou pokrmy, jejichž přípravy se zříkáte už předem? Je-li tomu tak, pak se jistě bojíte kynutých těst.

Langoše foto: Reprofoto

DOBA PŘÍPRAVY
20 minut
+ 45 minut na kynutí
Pro 4 osoby

POTŘEBUJETE:
500g hladké mouky
30g droždí
250 – 300ml mléka
špetku soli
1 kostku cukru
olej na smažení
na závěrečné ochucení kečup
nebo strouhaný eidam, česnek,
povidla...

1. PŘIPRAVTE KVÁSEK
Spojte lžíci mouky, kostku cukru, droždí a 100ml mléka. Dejte vzejít kvásek. Jakmile se začnou dělat velké bubliny, můžete pokračovat.
2. VYPRACUJTE TĚSTO
K vzešlému kvásku přidejte zbylé mléko i mouku, osolte a vypracujte hladké těsto. Hotovo
máte ve chvíli, kdy při hnětení vznikají bubliny a těsto se odlepuje od vařečky. Pak ho už jenom poprašte moukou a dejte mu přibližně půlhodinku na vykynutí. Apetit- nejnovější!
3. SMAŽTE POOBOU STRANÁCH
Tvarujte z těsta malé bochánky a nechte je čtvrt hodiny vykynout na pomoučeném vále. Potom je vytahujte tak, aby vznikly placky, a ty vkládejte do rozpáleného oleje. Smažte po obou stranách. Hotové langoše ochuťte tak, jak máte rádi – česnekem, kečupem, sýrem anebo třeba povidly a marmeládou.

Jak vyzrát na kvásek

Nepatříte v kuchyni zrovna k mistrům a jsou pokrmy, jejichž přípravy se zříkáte už předem? Je-li tomu tak, pak se jistě bojíte kynutých těst. Ale na kvásek a na to, jak se vyhnout neúspěchu, se dá lehce vyzrát.

Stačí málo: balíček droždí, lžíce nebo kostka cukru, hrneček vlažného mléka a lžíce libovolné mouky. Vše smíchejte ve větším hrnku nebo misce a nechte 10 až 15 minut odstát na teplém místě.

Pak zkontrolujte, jestli má kvásek velké bubliny a voní po kvasnicích. Ano? Tak jste byli úspěšní. A k úspěchu pomůže i několik rad. Do kvásku nikdy nesmí přijít
ani zrnko soli, která kvasinky zabíjí. Důležitá je i teplota mléka – je-li příliš horké, kvasnice by se spařily a nevzešly.

Chcete-li pak ovlivnit i rychlost kynutí těsta, postavte ho i se zadělaným kváskem
na teplé místo. Hlavně pozor na průvan, proto je nejlepší peřina, trouba nebo sluncem zalité okno. Naopak v lednici těsto sice vykyne pomaleji, ale důkladněji: Zaděláte-li ho třeba večer a přes noc necháte v lednici, výsledkem rannvlažného mléka a lžíce libovolné mouky. Vše smíchejte ve větším hrnku nebo misce a nechte 10 až 15 minut odstát na teplém místě.

Pak zkontrolujte, jestli má kvásek velké bubliny a voní po kvasnicích. Ano? Tak jste byli úspěšní. A k úspěchu pomůže i několik rad. Do kvásku nikdy nesmí přijít ani zrnko soli, která kvasinky zabíjí. Důležitá je i teplota mléka – je-li příliš horké, kvasnice by se spařily a nevzešly. Chcete-li pak ovlivnit i rychlost kynutí těsta,
postavte ho i se zadělaným kváskem na teplé místo. Hlavně pozor
na průvan, proto je nejlepší peřina, trouba nebo sluncem zalité okno.

Naopak v lednici těsto sice vykyne pomaleji, ale důkladněji: Zaděláte- li ho třeba večer a přes noc necháte v lednici, výsledkem ranního snažení bude krásně nadýchané pečivo.  Kristina Vacková


Autoři:
Témata: Kvas, těsto, mléko

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...