Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Láska a pohoda jsou základní ingredience vánočního cukroví

Jídlo

  15:26
OSTRAVA - Láska a především absolutní pohoda - to jsou dvě základní ingredience, bez nichž se neobejde žádné vánoční cukroví. Tvrdí to alespoň nejlepší česká cukrářka Mirka Slavíková. Je to žena proslavená vanilkovými rohlíčky, které se ihned rozplývají na jazyku, a především mistryně svého oboru, jejíž dezerty ochutnaly nejen hvězdy showbyznysu, ale i vrcholoví státníci.

Cukrářka Mirka Slavíková na Gastro Festivalu foto: ČTK

Většina žen podle Slavíkové na rozdíl od mužů nosí v hlavě několik úkonů najednou, a tak jsou při pečení schopné myslet třeba na neumytá okna.

"Upřímně řečeno umytá okna a vyprané záclony Vánoce nedělají, ale dokonale lahodné vánoční cukrovíčko dělané maminkou, to Vánoce udělá víc," míní Slavíková, která kupovanému cukroví nefandí. Domnívá se totiž, že třeba společné rodinné pečení může být hezkou příležitostí k setkání všech jejích členů.

Čokoládové placičky

Lahodným zpestřením vánočního stolu mohou být podle Slavíkové čokoládové placičky. V konvici stačí přivést vodu k varu, přelít ji do hrnce a do něj umístit mísu, v níž se potom čokoláda bez přihřívání za stálého míchání rozpustí.

Na pergamenový papír pak lžičkou nalít placičky čokolády a ozdobit je kokosovými lupínky, různými oříšky a kandovaným ovocem. Pak už stačí jen nechat vychladnout a těšit se z vlastní práce a hlavně kouzla Vánoc.

"Kdy si za rok uděláme jeden na druhého čas, kdy si uděláme čas všichni dohromady?" ptá se cukrářka, kterou těší, že Češi v poslední době dělají při pečení značné pokroky, snaží se vytvářet dokonalejší výrobky a používají v minulosti méně obvyklé suroviny.

"Je to znát i na tom, že se stává pomalinku běžnou záležitostí používat pistáciové oříšky, pekanové ořechy nebo piniové oříšky. Možná se mi daří i to nejbližší okolí docela dobře přemlouvat, aby konečně upustilo od ethylvanilinu a používalo pravou vanilku," uvedla Slavíková s tím, že lidé stále častěji vyrábějí jedlé dárky, například bonbóny.

Cukrářka Mirka Slavíková na Gastro Festivalu

"Když vyrobíte dárek, dáváte do toho kus svého srdíčka a efekt je daleko větší, než když ho koupíte, byť je to diamant." Když se řekne vůně Vánoc, vybaví se ženě, která se může pyšnit francouzským profesionálním titulem "Professeur en sucre d´Art", badyán a muškátový oříšek.

Tyhle vůně si zafixovala hlavně díky úžasné babiččině vánočce a tatínkovým rohlíčkům. "Babička ji pekla takových čtrnáct dní nebo tři neděle před Vánocemi a ta samá vánočka byla jedlá ještě na konci roku," uvedla Slavíková, která sama je obrovskou milovnicí Vánoc.

Vánoční cukroví

Ženám, které pečení teprve čeká, v rozhovoru prozradila několik cenných rad. Do cukroví, pokud nejde speciálně o bílkové, nepatří bílek, protože cukroví je pak tvrdé. Do vánočních těst se dávají pouze žloutky.

Při přípravě cukroví hodně pomůže kůra citrusových plodů - tedy například z citrónů, limetek, mandarinek nebo pomerančů, která cukroví krásně ovoní. A krásnou vůni vytvoří i pravá vanilka.

Autoři: ,

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.