• schránka
  • Přihlásit Můj účet
Hloh jednosemenný

Hloh jednosemenný | foto: Wikimedia Commons

Doporučujeme

Bylinková abeceda. Pomáhá při problémech s tlakem a krevním oběhem. Jak použít v kuchyni hloh?

Jídlo
  •   6:08
Hloh jednosemenný je známý jako léčivá rostlina pomáhající zejména při problémech s krevním tlakem, se srdcem a s krevním oběhem – to poznal již dávno i Sebastian Kneipp, zakladatel známé Kneippovy kúry.

Hloh je víceletý keř patřící do čeledi růžovitých. Dorůstá až dvou metrů výšky. Říká se mu i hlohyně, hložek, luhovec, moučničky (plody), srdeční chléb, strom štěstí či hloží. Nalezneme ho již jen zřídka, protože byl nemilosrdně kácený. Roste na krajích lesů, u plotů a často bývá uměle vysazovaný v parcích i v zahrádkách.

Markéta Janďourková

  • Bylinářka a diplomovaná fytopedagožka, také blogerka a fotografka.
  • Diplom fytopedagožky získala po studiu a závěrečné zkoušce na Institutu Sitya v rakouském St. Pölten a opravňuje mě vykonávat toto povolání. Má za sebou dlouholetou teorii i praxi v bylinkářství a dokáže poradit, jak získat pomoc v prastarém světě bylin, jak využívat jejich blahodárných účinků pro zdraví a krásu a samozřejmě jak s jejich pomocí vyčarovat báječné pokrmy. 
  • Zabývá se především léčivými bylinami, jejich účinky a možnostmi jejich zpracování a využití při zdravotních potížích, dále bylinami a jejich úlohou a potenciálem ve zdravé výživě, v kulinářské oblasti i v přírodní kosmetice.
  •  Zajímá se o historii bylinářství, lidové bylinářství a magii rostlin.Více se dozvíte ZDE.

Hloh obsahuje flavonoidy, aminy, draslík, vápník, fosfor, éterické oleje, glykosidy a hořčiny. Napomáhá prokrvení věnčitých tepen, vyvažuje krevní tlak a pomáhá i se snížením nervozity. Připravit si z něho můžeme například čaj proti úzkostem a nespavosti: Smíchejte po 25 gramech směsi sušených listů a květů hlohu, meduňky, levandulových květů a chmelových šištic. Jednu čajovou lžičku směsi zalijte 250 ml vroucí vody, nechte 10 minut louhovat a pijte 3x denně po dobu čtyř týdnů. Hloh se nesmí užívat v kombinaci s digitálisovými přípravky (Digoxin) a ostatními kardiotoniky (například Lanatosid). V těchto případech je nutná konzultace s ošetřujícím lékařem!

Své uplatnění však najde i v kuchyni. Chutná sladkokysele a je velmi aromatický, báječně se tak hodí k přípravě následujícího receptu.

Čatní z hlohu a fíků

Toto čatní – čatní je tradiční pochutina indické kuchyně používaná k dochucení jídel tak, jako používáme například kečup – se skvěle hodí ke kozím sýrům, grilovanému masu i například grilovanému hermelínu.


Potřebujeme:

  • 200 g bobulí hlohu
  • 1 vanilkový lusk
  • 100 ml jablečného džusu či čerstvé jablečné šťávy
  • 400 g čerstvých zralých fíků
  • středně velké jablko
  • 1 střední cibule
  • 1 kousek čerstvého zázvoru, zhruba 1,5 cm velký
  • 150 g hnědého cukru
  • na špičku nože skořice
  • na špičku nože mletého hřebíčku
  • ½ čajové lžičky římského kmínu
  • ½ čajové lžičky strouhané kůry z pomeranče v biokvalitě
  • sůl a pepř
  • 100 ml bílého vinného octa

Jak na to?
Bobule hlohu přebereme, omyjeme a necháme okapat. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a vyškrábneme dřeň. Hloh zalijeme jablečnou šťávou, přimícháme vanilkovou dřeň a necháme přes noc stát. Fíky omyjeme, osušíme a nakrájíme na větší kusy. Jablko omyjeme, rozkrojíme, vykrojíme jaderník a dužinu nakrájíme na kostičky. Cibuli a zázvor oloupeme, cibuli nakrájíme na kostičky a zázvor nastrouháme.

Vše přidáme k jablečné šťávě s hlohem, přimícháme i cukr, koření a vinný ocet.  Přivedeme k varu a na nízký stupeň 15 minut povaříme. Pak propasírujeme přes cedník a horké plníme do čistých, vypařených sklenic. Uzavřeme, na 5 minut postavíme na víčko, pak obrátíme a necháme kompletně vychladnout.

Autor: