Pátek 23. října 2020svátek má Teodor, Theodor 14 °C občasný déšť Předplatné LN

Diskuse k článku

Lékaři radí: Vraťme na talíře více hovězího, budeme zdravější

Ještě před třemi dekádami každý Čech snědl třicet kilogramů hovězího masa ročně, nyní je to necelých osm kilo. Za tímto poklesem stojí nejen jeho cena, ale také řada mýtů i fakt, že je neumíme kupovat ani připravovat. Ochuzujeme se tím o významný zdroj živin a lékaři by byli rádi, kdyby se hovězí do našeho jídelníčku, a hlavně na talíře dětí, vrátilo.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
T. Kohout 16.1.2017 12:30

Ach ti lékaři, ale nejen oni, jakýkoli "odborníci" - změní názor 5x za 10 let. Vezměte si zubaře: čistit zuby krouživým pohybem či horizonálním? Záleží na tom, kdo jim zaplatí, aby ty rady dávali. Je to nezvedená chásta všechno. Sádlo vs margarin atd, každý "expert" změní názor nejméně 20x za život. Opravdu nezvedená chástka všechno. Trumpa na ně! Takhle bídně jsme dopadli, že hulváta a showmena musíme volat na pomoc, aby nás zachránil.

P. Čech 16.1.2017 8:47

Zmiňovaní lékaři hloupě žvaní. Měli by si vzpomenout, že před těmi třemi dekádami stálo kilo hovězího zadního 33 Kč. Dnes se tato cena pohybuje kolem 180 - 500 Kč. proto lidé jedí méně hovězího a také proto, že maso jiných zvířat je podstatně levnější. Mám za to, že stejně to dopadne i s máslem, jehož cena stoupla v poslední době o 100% při stejné výkupní ceně mléka. Proti zvůli zpracovatelů a obchodníků se totiž lidé mohou bránit jen tím, že zmiňované výrobky nekupují, když je bezpodmínečně nepotřebují. To se týká jak hovězího masa, tak i zmíněného másla.

V. Kopta 16.1.2017 8:49

takže je to hovězí v poměru k platům levnější naž před 30 lety...

P. Čech 16.1.2017 16:10

V poměru k jakým platům? Průměrným? Minimálním? Vysokým? Důchodům? Musíte brát v úvahu skutečnost,že platů nižších než je ten průměrný je cca 60% Důchody jsou nízké téměř všechny. Mám za to, že tady je zakopaný pes. Narážím na to, že lékaři s jejich platem okolo 55 000/měs vykládají něco o hovězím mase důchodcům s příjmem 8 500 - 13 000 Kč/měs. Skutečnost, že hovězí maso je zdravější než ostatní, ví každý. Je rovněž skutečností, že pro mnoho lidí je i chutnější. Tak proč myslíte, že je tak málo kupováno|? Podle mne proto, že je nepřiměřeně drahé.

V. Kopta 16.1.2017 16:35

podle faktů (poslední data jsem našel z roku 2011) je hovězí maso levnější vzhledem k platům (medián) o 44% než za komančů. Moje teta brala za komanče důchod 300 Kčs. Takže nemáte pravdu, musíte hledat jinou teorii.

P. Bárta 16.1.2017 9:26

TO NENÍ PRAVDA ! Hovězí zadní stálo v roce 1989 46,- Kčs kilogram. A POMÍJÍM JEHO KVALITU, bouraly se do toho staré vydojené 7-leté krávy. Jednak jsem pamětník a nakupuji denně a jednak je k dispozici web http://www.zakomunistu.cz/. Z toho evidentně vyplývá, že i dnes, při ceně kolem 200,- až 240 Kč je stále levnější. Připomínám cenu svíčkové, ta stála tehdy 90,- Kč, její přepočet vychází ne dnešní cenu kolem 600,- Kč. Nelze ale započítat masa dovážená z Jižní Ameriky s dnešní vyšší cenou, taková kvalita nebyla tehdy vůbec dostupná, steakový maso se Argentiny nedováželo!

J. Nový 16.1.2017 10:08

Já ho mám zafixované za 48,- Kč. Ale je pravda, že v těch letech sem, tam probíhaly "úpravy cen".

A. Alda 16.1.2017 15:43

Lžete. Sprostě lžete. Tehdy nestálo kilo zadního hovězícho 33 korun, ale 36 korun!

Já si to pamatuji velmi dobře, neb jsem to kupoval velmi často.

P. Čech 16.1.2017 16:14

Já ho kupoval také velmi často Od té doby jsem si je nekoupil. Je to totiž jediná možná obrana proti nenažranosti zpracovatelů a obchodníků. Kdyby nás bylo takových víc, už dávno by byla cena nižší, odpovídající.

V. Kopta 16.1.2017 16:37

cena byla 46 Kčs za kilo

J. Dřevojan 16.1.2017 6:49

Jakypak zpracovatel se skryva za touto studii?

P. Čech 16.1.2017 8:47

A jaký obchodník?

V. Kopta 16.1.2017 8:48

nebuďte paranoidní, to bych se pak musel zeptat který zpracovatel stojí za různými propagovanými styly bez hovězího masa, bez masa vůbec a nebo taky bez lepku atd...

P. Čech 16.1.2017 16:16

Kdybyste se takto ptal, bylo by to na místě.

P. Sulc 16.1.2017 4:45

Proc neuvedete radeji komletni statistiku, neni policky korektni. Jaka byla spotreba masa pred valkou a potom v ruznych letech. A kolik procent bylo hovezi, veprove a drubez? Kdyz uz informujete, Lidovky, deljte to poradne a ne tak lajdacky.

V. Kopta 15.1.2017 23:26

ať žije svíčková

P. Čech 16.1.2017 8:49

Svíčkové jsou různé. Hovězí, ale i králičí, vepřová, krůtí a jiné.

V. Kopta 16.1.2017 8:50

ať žije hovězí svíčková...

T. Kohout 16.1.2017 12:32

filet mignon, bych myslel.

J. Nový 15.1.2017 17:42

"Lidovky.cz: Existuje nějaké české jídlo, které vám v cizině chybí? Uvařil jste přátelům v zahraničí nějaké české jídlo? Jak jim chutnalo?

Tlačenka s cibulí. Vše ostatní si dokážeme obstarat a nebo uvařit sami. Číňané mají rádi tučnémaso, svíčková je tu levnější než bůček."

Zdroj:http://cestovani.lidovky.cz/cinane-maji-radeji-tluste-maso-svickova-je-levnejsi-nez-bucek-rika-cech-1zo-/aktuality.aspx?c=A160926_112855_aktuality_ape

P. Bárta 16.1.2017 11:23

Tak to jste nejedl tlačenku na Malorce. Absolutně nejlepší, co jsem kdy jedl, a vždy, když jsme tam, dávám si ji. Vyrábějí na ostrově ve městečku Felanitx. Výborně kořeněná, výborný maso bez flaks

J. Nový 15.1.2017 17:37

Taky se na to podpsalo pomlouvání české klasiky - svíčkové Pohlarichem i dalšími "odborníky".Začalo se tvrdit, jak se po svíčkové přibírá a že je nezdravá. Co asi tak může být nezdravé na libovém zadním hovězím, mrkvi, celeru, petrželi a troše zakysané smetany? A knedlíky? Napadlo někdy někoho, aby si vygoogloval suroviny potřebné k výrobě knedlíků a suroviny potřebné k výrobě tak vychvalovaných těstovin? Zkuste to a porovnejte :-))))

J. Jurax 15.1.2017 18:15

No, nezdravé - dáte-li smetany radši víc, ještě i mouku, omáčky sníte puténku s deseti dvanácti knedlíky, tak ani nejlibovější dobře špikovaná svíčková zdravou výživu nespasí. Ovšem bašta to je.

Jinak ale souhlas.

J. Nový 16.1.2017 6:13

Tak já osobně moukou nezahušťuji. Pouze zeleninou. A jinak se dá samozřejmě z každého jídla udělat jídlo nezdravé. A ty knedlíky fakt nebudou o tolik nezdravější, než nějaké těswtoviny. I v těch těstovinách je mouka

V. Václav 16.1.2017 8:01

a ty těstoviny jsou kynuté jako knedlíky?

J. Nový 16.1.2017 10:10

Vykynutí něčeho je zdraví škodlivější nebo se tím získají kcal navíc?! nebo že by to droždí bylo tak nezdravé?

T. Kohout 16.1.2017 12:37

knedlíků stačí 5. Když mi bylo 17, tak jsem jednou snědl cca 21, ale kde ty časy jsou.

S. Masek 15.1.2017 16:18

Jo, jo, pamatuji ty dlohe fronty na maso. Masa bylo malo. Komousi nevedeli jak na to. Dnes dovezeme maso z Holanska, Francije ci Argentyny a masa je vsude plno. Tricet kilo na osoby, dnes 8. Lide dnes radeji zeleninu, je to zdravjejsi.

Hit 15.1.2017 17:11

Zvěř se vyveze na výkrm do Itálie (kvůli dotacím), porazí a rozbourá v Rakousku (kvůli dotacím) a pak se doveze do ČR. Je to takové turistické maso.

Z. Myloš 15.1.2017 18:26

Vemeno


Po čtyřicítce žijeme na vypůjčený čas, říká lékař David Sedmera

David Sedmera | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Lidské tělo je velmi přesný a dokonalý mechanismus. V některých směrech až zázračný. Proč je však uspořádání těla...

Jak vyležet ‚lehký covid‘. Praktičtí lékaři radí, jak na samoléčbu

Měření teploty u vstupu do pardubické nemocnice. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Tak jako jiné virózy i obávaný covid-19, pokud zaútočí jen v mírné či střední síle, se musí doma prostě a jednoduše...

Shromáždění vlastníků jsou kvůli pandemii v ohrožení. Právník radí, co dělat

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Vyhlášení nouzového stavu komplikuje situaci společenstvím vlastníků bytových jednotek. Do konce roku musí totiž výbory...