130 let

Rýže s kokosovým mlékem a mangem (Mango Sticky Rice) | foto: Café Buddha Balbínova

Recept

Lepkavá rýže s kokosovým mlékem. Objevte kouzlo thajských dezertů

Jídlo
  •   6:06
Jsou lahodné, jednoduché, ale především lehké. Thajské dezerty jsou čím dál tím oblíbenější. Objevte tajemství lepkavé rýže, kokosového mléka v kombinaci s čerstvým ovocem. Nechte se inspirovat.

Rýže s kokosovým mlékem a mangem (Mango Sticky Rice)

Nejoblíbenější dezert v Thajském království. Ideální pro děti nebo jako vzpomínka na český nákyp z dětství. Jde o syté a zároveň krémové jídlo, které se podává po celý rok. Těšit se můžete na báječnou chuť čerstvého manga a teplé až nasládlé tóny.

  • 300g sticky rice / lepkavé rýže
  • 1-2 ks čerstvého thajského manga
  • špetka soli
  • 25g palmového cukru
  • 50g bílého cukru
  • 300 ml kokosového mléka

Postup: Nejdůležitější část našeho tajného receptu spočívá v namočení rýže na 12 hodin předem. Poté můžete zvolit tradiční nebo moderní způsob její přípravy:

Tradiční způsob (na páře)
Pokud nejste majiteli tradičního bambusového napařováku, vypůjčte si od babičky napařovák na knedlíky, do kterého vložte utěrku nebo ubrousek, na který vysypete odmočenou „sticky rice“. Přiveďte ji k varu a poté 15-20 minut vařte na páře. Po uvaření rýže bude mít krásné pevné zrno, které následně naložte do kokosové směsi (viz postup níže).

Mango Sticky Rice

Moderní způsob (mikrovlnná trouba)
Rýži si namočte minimálně na 1 hodinu předem. Poté ji dejte do vhodné nádoby, přidejte o 10% více vody, zakryjte talířem a vložte do mikrovlnky. Mikrovlnku zapněte na nejvyšší výkon na 3 minuty. Po uplynutí třech minut, rýži otočte vzhůru nohama a při stejném výkonu ohřívejte další tři minuty. Tento proces opakujte do té doby, než je rýže správně uvařená (maximálně dvakrát).

Kokosová směs: Do kastrůlku nalijte 300ml kokosového mléka, přidejte rozdrcený palmový cukr a špetku soli. Dle chuti doporučujeme přidat i bílý cukr tak, aby byla výsledná směs co nejsladší (sladkost se v rýži lehce vytratí). Vše povařte cca 7minut. Do uvařené rýže nalijte 3⁄4 kokosové směsi a nechte ji krásně vsáknout. Pro uchování správné teploty, „zafrešujte“ vzniklou směs potravinářskou fólií.

Dezert z černé lepkavé rýže (Black Sticky Rice)

  • 300g černé lepkavé rýže
  • 100-180 g hnědého cukru
  • 5 ks pandan listů
  • exotické Ovoce: jack fruit, durian, longan, rambutan, lyči, ananas, kiwi, jahody
  • 250 ml kokosového mléka
  • 50g másla
  • 200g kvalitní zmrzliny

Postup: Přes noc si namočte černou rýží do vodní lázně a nechte ji nabobtnat. Druhý den rýži smíchejte s vodou v poměru 1:1. Pro získání skvělého aroma k ní přidejte rozmačkané/natrhané padonové listy. Přiveďte rýži k varu a vařte do měkka. Dbejte na to, aby se vám rýže nerozvařila. Pamatujte, že sticky rice je oproti jasmínové rýži na skus pevná. Po pěti cminutách bublání přidejte 230 ml kokosového mléka (zbytek si ponechte na zakápnutí dezertu).

Dezert z černé lepkavé rýže (Black Sticky Rice)

Po 15 minutách přidejte i máslo a rýžovou hmotu oslaďte dle libosti cukrem. Dle hustoty, kterou preferujete, přidejte do rýžové hmoty vodu či kokosové mléko. Pamatujte na to, že rýže chladnutím houstne. Pokud je výsledná rýže dobrá na skus, doporučuji ji ještě dochutit špetkou soli. Vynikne tak její další báječná chuť. Po 20 minutách rýži už nevařte, ale nechte ji pod pokličkou/fólií krásně dojít. Vychladlou rýži, nejlépe o pokojové teplotě, servírujte s exotickým ovocem, zmrzlinou, kapkou kokosového mléka a praženým sezamem pro kontrast.

Sexy Sticky Toffee Pudding

  • 750 g datlí namočených v horké vodě, tak aby byli všechny ponořené
  • 300 g másla pokojové teploty
  • 300 g hnědého cukru
  • 1/4 čajové lžičky soli
  • 6 vajec
  • 300 g mouky namixované s 3 lžičkami prášku do pečiva

Postup: Předehřejte si troubu na 170 C. Plech si vyložte pečícím papírem, který nezapomeňte promastit. Zkontrolujte, zda nejsou v datlech žádné kameny. Potom je spolu s vodou rozmixujte v hladké pyré. Ve volné misce si pomocí elektrického mixéru rozmixujte cukr, máslo a sůl. V jiné nádobě si metlou zlehka a opatrně promíchejte vejce s moukou a práškem do pečiva. Závěrem smíchejte datlové pyré s připravenou směsí cukru, másla, soli a vajíček a mouky. Vzniklou směs nalijte do připraveného plechu. Prvních 25 minut pečte směs na 170C, poté teplotu snižte na 160C a nechte v troubě dalších cca 25-35 minut.

Sexy Sticky Toffee Pudding

Všechny recepty poskytl šéfkuchař Štepán Návrat z restaurace Café Budda Balvínova.

Autor: ape