Pátek 14. srpna 2020svátek má Alan 28 °C přeháňky až bouřky Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Letenská Dobromila: vítaná alternativa k hipsterským bistrům či běžným restauracím

Filet čerstvého sivena s vlažným salátem z bulguru a merlíku čilského | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Filet čerstvého sivena s vlažným salátem z bulguru a merlíku čilského | foto: Dobromila/Facebook

Do Dobromily jsme se chystaly zajít už při loňské návštěvě Tábora, bohužel však byla kompletně zadaná pro soukromou akci, a tak jsme ostrouhaly. Teď se však štěstí přiklonilo na naši stranu, neboť se Dobromila přemístila do Prahy na Letnou.

Koncept je jednoduchý: „poctivá kuchyně s maximální péčí a starostí o každý detail“ s důrazem na kvalitní suroviny. Podniku vládne šéfkuchař Michal Hrubeš, který se gastronomii věnuje bezmála 20 let. V táborské Dobromile se menu měnilo pravidelně po týdnu, podle toho, jaká surovina byla v největší kondici.

Základ tvořila česká kuchyně s vlivy severní Itálie a Francie, nemalou roli sehrály i prvorepublikové kuchařky, a především recepty Magdaleny Dobromily Rettigové, podle níž je restaurace pojmenována.

V den D jsme si raději pojistily stůl rezervací, byla to však zbytečná námaha - servírka o rezervaci nevěděla (?), ale naštěstí v poloprázdném podniku nebyla o místo nouze. Takřka zenový interiér v přírodních tónech béžové, černé a bílé s rostlinami na policích a kameninovými vázičkami s přírodninami jako jedinou dekorací umožňuje relaxovat a soustředit se výhradně na jídlo a společnost u stolu.

Dobromila

Milady Horákové 386/63, Praha 7

www.dobromila-restaurace.com

Rozptýlit člověka může leda pohled do otevřené kuchyně, kde se otáčí kuchař. Polední menu dnes nabízí jeden předkrm, polévku, čtyři hlavní chody a jeden dezert.

Volíme maďarskou polévku s kořenovou zeleninou a masem (45,-) a paté z kachních foie gras (125,-). Nečekáme dlouho a jídlo je na stole. Polévka vyhlíží i chutná v intencích podniku zcela poctivě: základem je mocný vývar z kostí, jinak je plná drobných kostiček kořenové zeleniny a brambor, a hlavně kousků měkoučkého masa, barvu má správně „gulášově“oranžovou. Svěží voňavou jiskru jí dodává nasekaná hladkolistá petrželka.

Šéfkuchař v akci

Hned vedle se na nás z pěkného bílého talíře směje kolečko růžovoučké kachní paštičky, spočívající na paprskovitě rozložených měsíčcích marinovaných švestek a kostičkách jablek podušených patrně s vanilkou (inzerovaných jako povidla). Ozdobu tvoří pár zelených výhonků (vojtěšky?) a dva ředkvičkové. Paštika jemňoučké konzistence i chuti chutná výborně, marinované švestky si ještě zachovaly jistou křupavost a tvoří příjemný kontrast.

Kachní či husí játra s ovocem jsou osvědčenou kombinací, tady vyšla na jedničku, oceňujeme i sezonnost. Jediné, co nám příliš neučarovalo, byl chléb maďarského typu, který se úplně dobře nepropekl - uprostřed měl trochu mazlavou střídku.

Jako hlavní chod jsme vybraly kuřecí soté s dušenou rýží (150,-) a filet čerstvého pstruha lososovitého s vlažným salátem z černé čočky (150,-). V prvním případě je k slušně orestovaným kouskům kuřete, jež často hrozí vysušeností, podávána neutrální šťáva, dietní ráz pokrmu dotváří dva kopečky chutné, spíše lepivé rýže a veselá směs papriky, mrkve a cukety s petrželkovým dekorem. Opět naprosto domácí střih, žádný minimalismus a hra na něco, jen sympaticky prokouknutelné kvalitní suroviny. Jídlo je chutné, i když až možná trochu příliš dietní.

Pstruh, naservírován na stejném talíři jako překrm, spočívá kůží navrch na čočkovém lůžku. Je ho slušný filet, ovšem již od pohledu hodně mastný, a kůže na náš vkus není dost vypečená.

Hodnocení

Jídlo: 8/10

Obsluha: 4/5

Prostředí: 5/5

Value for money: 5/5

Otázkou je, zda příprava na tuku na pánvi je pro tuto, samu o sobě celkem tučnou rybu tou nejvhodnější. Ryba chutná standardně, ovšem čočka, již normálně k rybě nevyhledáváme, nás dostává - je promíchaná s maličkých kostičkami mrkve, červené papriky a cukety a kolečky jarní cibulky, vše výborně dochucené, zelenina pěkně křupe. Jako příloha vynikající.

Dopíjíme velmi chutné frizzante z moravského muškátu a o nic horší lokální pivo Dobromila a přemýšlíme o kávě, ovšem dnes by to byla již několikátá, a tak máme zálusk na bezkofeinovou. Tu však překvapivě vůbec nevedou!

Kančí kýta se šípkovou omáčkou a špekovým knedlíkem

Tak aspoň ochutnáme dnešní, typicky podzimní dezert - křehký koláč s hruškovými povidly (45,-). Je ho pořádný kousek, štědře poprášený moučkovým cukrem. Velmi oceňujeme tenoučké linecké těsto, chutné a krásně křupavé, jen ta povidla, byť s celými kousky ovoce, jsou na nás příliš sladká... posyp tvoří drcené ořechy a pár lístků máty.

S dnešním obědem jsme spokojené, kvalita zkonzumovaného zcela odpovídala ceně (620 korun), navíc s bonusem velmi příjemného prostředí.

Hádankou trochu zůstává cílová skupina Dobromily, aspoň přes poledne: během oběda se tu vystřídalo několik dámských dvojic, jeden německočeský kancelářský tým a pár zmatených řemeslníků v modrácích, kteří se uchýlili k polévce za 45 korun, plno však rozhodně nebylo. Podnik ovšem inzeruje i catering a sedmichodové degustace s párováním nápojů, a jak facebook prozradil, bývají i vyprodané. Doufejme, že se mu na Letné bude dařit i do budoucna, představuje totiž vítanou alternativu ke zdejším hipsterským bistrům či běžným restauracím.

Na podzim může přijít katastrofa, varuje bývalý viceguvernér centrální banky

Pro Čechy je nebe nízko, píše ve své knize Mojmír Hampl. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Patří mezi nejtalentovanější a nejznámější ekonomy v Česku. V pouhých 32 letech se stal viceguvernérem České národní...

Velké srovnání cen zubařských zákroků. V regionech se liší i o tisíce

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Stomatologie je už léta oborem, v němž pacienti musí hodně platit. Pomalu se to ale mění. Akutní péče je díky větší...

Radit lidem, aby během pandemie seděli doma, byla chyba, říká Pavel Pafko

Přední chirurg a brzy osmdesátník Pavel Pafko má za sebou tři etapy... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Zdůrazňuje, že není žádný king, ani se nepovažuje za mimořádně talentovaného. Pavel Pafko prý jen pracoval víc než...