Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Léto a vodka, to je ideální kombinace

Jídlo

  14:58
PRAHA - Jaké koktejly pít v létě? Tuto jednoduchou otázku jsem položila dvěma barmanům a jedné barmance z trendy pražských barů. Odpovědi mě nejprve zklamaly.

koktejl Summer smash

Všichni totiž doporučují koktejl z vodky a sezonního ovoce. Pak mi to došlo - tento drink osvěží a neopije, díky různému ovoci mění chuť a vodku můžete mít celé léto uloženou v mrazáku. Správná vodka nezmrzne!



Eduard Ondráček, barman restaurace a baru Céleste (Tančící dům, Rašínovo nábřeží 80, Praha 2)

Jaké koktejly se hodí k létu? Delší se spoustou ledu, dolévané sodou nebo limonádami. Jsou méně alkoholické, což je v horkém letním období zásadní. Používejte sezonní ovoce, zaručuje čerstvost a originalitu.

Neodolatelný letní koktejl: Mým favoritem je koktejl Summer Smash. Je velmi variabilní, základem je ovoce a příprava je úplně snadná.

Suroviny na jeden drink: 4-6 cl vodky, 1 velká hrst rybízu a 1 větvička na ozdobu, 1 snítka čerstvé levandule, 1/2 lžičky cukrového sirupu nebo 1 lžička moučkového cukru, 3 kapky citronové šťávy, asi 12 kostek ledu

Postup: V dlouhé sklenici s bytelnými stěnami vydrťte rybíz se snítkou levandule a kapkou cukrového sirupu nebo s cukrem. Do plastového sáčku dejte 8 kostek ledu, obalte utěrkou a rozklepte paličkou na maso, nebo přejeďte válečkem. Tak nadrtíte doma led i bez pomoci profesionálního stroje. Nadrceným ledem zasypte rozmačkaný rybíz se sirupem. Přilijte vodku a zakápněte citronovou šťávou. Dobře promíchejte dlouhou barovou lžičkou, dosypte ledem, přidejte dvě dlouhá brčka a ozdobte pěkným kouskem rybízu.

Jak správně koktejl podávat: V tu pravou chvíli jako každý koktejl. Ideální je pozdní odpoledne.



Martina Peštová, majitelka a barmanka barů Bar and Books (Týnská 19, Praha 1 a Mánesova 64, Praha 2)

Jaké koktejly se hodí k létu? V létě doporučuji tzv. long drinky z čerstvého ovoce.

Neodolatelný letní koktejl: Mám ráda Watermelon Smash.
Je jednoduchý na přípravu, z běžně dostupných surovin.
Nejdůležitější však je, že příjemně ochladí.

Suroviny na jeden drink: 4 cl vodky, 3 středně velké kousky melounu, 4 cl šťávy z liči, 2 cl citronové šťávy, 5 kostek ledu.

Postup: Z melounu odstraňte jadérka a dužninu rozmačkejte (lžící nebo speciálním dřeveným či kovovým barmanským mačkadlem) ve sklenici. Přilijte vodku a promíchejte. Kousky melounu můžete dát rovněž do šejkru, zalít vodkou a rozšejkrovat do hladší konzistence. Přilijte šťávu z liči a zastříkněte citronovou šťávou. Místo čerstvého ovoce liči můžete zakoupit kompotované a šťávu použít do koktejlu.

Jak správně koktejl podávat: Do vyšší sklenice nasypte kostky ledu, nalijte koktejl a ozdobte plátkem melounu.



Zdeněk Záliš, šéfbarman Cloud 9 sky bar & lounge hotelu Hilton Prague (Pobřežní 1, Praha 8)

Jaké koktejly se hodí k létu? Jednoduché na přípravu a osvěžující. To splňují koktejly na bázi vodky.

Neodolatelný letní koktejl: Koktejl Mystic, jeden z devíti originálních signature koktejlů našeho baru. Čerstvé limetky a zázvorový sirup ve spojení s vodkou příjemně osvěží.

Suroviny na jeden drink: 4 cl vodky, 2 cl zázvorového sirupu, 1 limetka, 1 vrchovatá lžíce třtinového cukru, ledová tříšť.

Postup: Do šejkru vymačkejte celou limetku a vhoďte ji dovnitř, přidejte třtinový cukr, zalijte sirupem a vodkou, dosypte ledovou tříští a promíchejte míchátkem či dlouhou lžící.

Jak správně koktejl podávat: Mystic podávejte ve vysoké sklenici s brčkem a ozdobou z čerstvého zázvoru a moový kořen omyjte a i se slupkou nakrájejte mmplátky. Na párátko napíchněte mochyni, u a naaranžujte na okraj sklenice.

Správná vodka

Na vodku přišel D. I. Mendělejev při skládání chemických prvků do periodické tabulky v roce 1894. Celý tip tkví v přesném obsahu 40% alkoholu, víc, ani míň. V mrazáku nezmrzne a chutná rálně. Rusové, rodilí odborníci na vodku, ůli (ne)chuti zapíjejí džusem nebo zajídají m mastným. Pijí z větších sklenic a na ex. e se totiž neopijete tak rychle, jako když malu ucucáváte. Na jeden lok totiž vodka až do žaludku, který ji stráví. Pijete-li pouvolňuje se alkohol již v ústech do krevčiště. Při nákupu vodky se řiďte procenty, značkou či cenou. Zatřepete-li lahví, objení vír. Mezi luxusní kousky patří Russkij d - Original, Platinum nebo osmkrát destilovaná Imperia. Rusové v cizině nedají dopustit na Absolut. Ze San Franciska pochází Skyy Vodka, po které se neopijete. Abychom dokázali, že to není jen reklamní slogan, vyzkoušeli jsme to. Opravdu nelže!

 

Autor:
Témata: vodka, koktejl, léto, Praha