Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Levandule, sýry a vynikající vína. Chtěl jsem mít v Praze na chvíli kousek Francie, říká organizátor gastrofestivalu

Jídlo

  5:45
Do Prahy přenesl nejen francouzskou gastronomii, ale také atmosféru trhů pro Francii tak typických. „Návštěvníci si budou moci každý den pochutnat na čerstvých ústřicích z Bretaně či Normandie. Nově se na trhu přestaví pekárna No Stress se svými křupavými bagetami. Na trhu bude i stánek věnovaný speciálně mušlím, které budou připraveny na několik různých způsobů,“ říká organizátor Francouzského festivalu Thomas Bouton.

Thomas Bouton foto: Archiv Thomase Boutona

Lidovky.cz: Letos probíhá Francouzský festival již po dvanácté, co vás před lety vedlo k tomu jej založit?
Před dvanácti lety lety byla naše agentura Kazak požádána, aby navrhla akci, která bude propagovat francouzské pokrmy a gastronomii. Rozhodli jsme se vytvořit v Praze atmosféru typického francouzského trhu, nechtěli jsme jen dělat akci v nějaké vybrané restauraci. Dali jsme dohromady dovozce vína, sýrů, levandule a dalších francouzských produktů. Chtěli jsme pro návštěvníky připravit venkovní prostor s přátelskou atmosférou, kde budou mít možnost se sejít a užít si čas s blízkými, tak jak je to běžné ve Francii. Proto jsme do programu zařadili i živou hudbu. Naše první akce se konala na Ovocném trhu, v roce 2010 jsme se na doporučení francouzského velvyslanectví přestěhovali na náměstí Na Kampě.

Krok za krokem: jak na francouzské sladké makronky?

Lidovky.cz: Co si zde lidé mohou vše zakoupit? Co na ně čeká a chystáte nějaké novinky?
Na trhu budou dostupné všechny typické a základní produkty francouzské gastronomie od baget, sýrů camembert, makronek až po salámy. Samozřejmě bude k dispozici také široký výběr výtečného vína. Konkrétně budeme nabízet speciální šumivé víno Crémant. Návštěvníci si budou moci každý den pochutnat na čerstvých ústřicích z Bretaně či Normandie. Nově se na trhu přestaví pekárna No Stress se svými křupavými bagetami. Na trhu bude i stánek věnovaný speciálně mušlím, které budou připraveny na několik různých způsobů. Poprvé na trhu přivítáme i francouzský pivovar Alaryk z Languedocu s lahodným točeným i lahvovým pivem.

Francouzské trhy
Francouzské trhy

Lidovky.cz: Kam v Praze chodíte na francouzské pokrmy? Které restaurace máte rád?
La Gare je rozhodně restaurace nabízející tu nejtradičnější francouzskou kuchyni v Praze. Atmosféru typického francouzského bistra nasajete, když půjdete do bistra á Table! na Praze 6, tam chodím pravidelně. Pokud toužíte spíše po francouzské kuchyni ve středomořském stylu, navštivte Atelier Red & Wine na Malé Straně. Lokalita sama o sobě je skutečně nádherná, jídlo je vynikající a majitel restaurace strávil sám nějaký čas na Korsice, takže když bistro navštívím, máme si vždy o čem povídat.

Lidovky.cz: Co říkáte na českou kuchyni, chutná vám? A jak jste na tom s pivem? 
Myslím, že pivo v České republice je opravdu fantastické, zejména dnes, kdy je v provozu mnoho malých pivovarů, které nabízející rozmanitou škálu kvalitních piv. Žiji v Praze a oblíbil jsem si pivo z Bubenečského, Únětického nebo Vinohradského pivovaru. Ohledně české kuchyně, osobně si vážně užívám „hospodská“ jídla typická pro Českou republiku. Když je jídlo správně připraveno, je opravdu chutné a jednoduché. Nejraději mám dobrou svíčkovou.

Francouzské trhy

Trhy se na Kampě konají již po dvanácté (10.- 14.7.), což z nich dělá jeden z nejstarších gastronomický festivalů v Praze. Nejen na Kampě bude znát francouzská přítomnost, tento rok totiž slaví sté výročí francouzská ambasáda sídlící na Malé Straně, jen kousek od místa konání akce.

Lidovky.cz: Co považujete na nejhorší české jídlo?
Co opravdu nemám rád? Sekanou.

Lidovky.cz: Kdybyste měl doporučit lidem něco z francouzské gastronomie, co zaručeně stojí za to ochutnat, co by to bylo?
Le Pot au Feu je můj oblíbený jednoduchý pokrm z hovězích líček se zeleninou. Pokud bych měl doporučit něco sofistikovanějšího, myslím, že by to bylo Tournedos Rossini. Na tomhle jídle mám rád kombinaci lehce vařených kachních jater s hovězím masem.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...