Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Kuchařka Ládi Hrušky. Mrtvé jídlo, zácpa, plísně, hodnotí kůže a smažáky expert

Jídlo

  10:00
Smažák v hrnku, bramboráky z tvrdého chleba nebo nadívané kuřecí kůže. I to jsou recepty, které lidem "servíruje" inspektor televize Nova Ladislav Hruška. Svůj pořad "levně a chutně" v rámci Televizních novin uvádí slovy, že najíst se dá i za málo peněz. Co už však neřeší, je kvalita a zdraví, které do českých obýváků pravidelně servíruje.

Smažák v hrnku foto: TV Nova

Server Lidovky.cz proto podrobil Hruškovy "kuchařské hity" názoru výživového experta Martina Škáby.

1. Smažák z hrnku - úplně mrtvé jídlo
Tento recept uvedl moderátor tím, že se jedná oblíbenou pochoutku bez zbytečného smažení pro ty, kteří si chtějí dopřát "smažák" i během pracovního dne v kanceláři.  Nejdříve nastrouhá sýr na hrubém struhadle a zvlášť rozšlehá vejce. Dostatečně velký hrnek nebo misku vymaže tukem a vysype strouhankou. Do něj pak vloží polovinu nastrouhaného sýra, nalije rozšlehané vajíčko a vše zasype zbývajícím sýrem, který zakryje opět strouhankou. Hrnek vloží na pět minut do mikrovlnné trouby a "smažák" je na světě.

"U tohoto jídla nelze moc mluvit o obsahu živin. Je to úplně mrtvé jídlo. Klasické - bohužel - které jí průměrný Čech. Použití mikrovlnné trouby taky není nic moc pro uchování živin v potravině," komentuje recept výživový poradce Martin Škába. 

2. Bramboráčky z tvrdého chleba - zácpa a žlučníkový záchvat
Bramboráky, které Ladislav Hruška připravoval ve své pořadu, nazval chlebáčky. V receptu totiž nahradil brambory tvrdým chlebem namočeným ve vodě. Ten ve velké míse smíchal s vajíčky, česnekem, majoránkou, solí a pepřem. Z těsta pak na oleji osmažil "chlebáčky". Rozdíl prý nikdo nepozná.

"Po této pochoutce přiberu, zahlením si trávicí trakt, vznikne mnoho nestravitelných složek v mých střevech, mohu dostat zácpu a ještě mohu mít i žlučníkový záchvat," říká Škába. 

Zmrzlina z olivového oleje

3. Zmrzlina z olivového oleje - dobrá na plísně
Jedním z vrcholů kulinářského umu Ladislava Hrušky je zmrzlina z hladké mouky, vajíček, cukru, mléka, vanilkového cukru a olivového oleje. Nejdříve si zahřál mléko v hrnci, mezitím si v míse smíchal žloutky, cukr, vanilkový cukr a mouku. Směs přidal do mléka a vše povařil. Nechal vychladnout a přilil olivový olej. Směs dal zmrazit.

"Taková zmrzlina je nejenom kalorická bomba, ale ještě podpoří v našem těle rozvoj plísní a dalších civilizačních chorob (cukrovka, infarkty, obezita, metabolický syndrom)," říká Škába. 

Reportér televize Nova Ladislav Hruška

4. Nadívané kuřecí kůže - kůže mají šokovat
Prvním receptem, který Hruška uvedl ve svém pořadu, byly nadívané kuřecí kůže. Základem je "odpad" - tedy kuřecí kůže. Na oleji si osmahl cibuli a nakrájená játra, která podle slov moderátora můžete vynechat. Poté "vyždímal" namočený chléb (v mléce a ve vodě) a k němu přidal cibuli s játry. Přimíchal česnek, vejce, sůl, pepř a nasekanou petržel. Náplň zabalil do kuřecích kůží, které posypal grilovacím kořením. Vše v pekáči podlil vodou a pekl zhruba čtvrt hodiny pod alobalem, dalších 15 minut bez něj.

"Proč kuřecí kůže? Lepší jsou luštěniny nebo obiloviny, ty také nepřijdou na mnoho. Ale používat luštěniny asi není dost šokující," diví se lékařka Kateřina Cajthamlová. Více čtěte ZDE.

Chipsy z kuřecích kůžiček se sýrem a pomerančem

5. Chipsy z kuřecích kůžiček se sýrem a pomerančem - choroby, choroby, choroby...
I na další extralevný recept použil moderátor kuřecí kůže. Jde o chipsy se sýrem a pomerančem. Kuřecí kůže nejprve pořádně opláchl, nakrájel, osolil, opepřil, posypal grilovacím kořením a upekl. Poté potřel sýrem a "ozdobil" kouskem pomeranče.

"Česká republika je rekordmanem ve výskytu rakoviny tlustého střeva a konečníku. Proč asi? Jako národ konzumujeme velké množství bílého pečiva, mléčných výrobků, skoro žádné ovoce, zeleninu ani semínka (kde je velké množství rozpustné a nerozpustné vlákniny) - a tyto recepty bohužel přispívají k rozvoji těchto chorob. A nejenom k těmto. Obezita, cukrovka i srdečně cévní onemocnění jsou také velmi hojně se objevující," říká na závěr Škába.

Anketa

Uvařili byste si doma některý z receptů Ladislava Hrušky?

Ano, jsou to levná a chutná jídla 1729
Ne, nikdy 11650
Nevím, doma nevařím 175
Autor: