Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Lichořeřišnice, rozmarýn i libeček. Které bylinky se hodí do salátů?

Jídlo

  5:00
Když se opět vrátíme k tématu grilování, nedílnou součástí této kratochvíle jsou i nejrůznější saláty. Balkánský, těstovinový, kuřecí – ty známe. Co ale zapojit do hry více bylinek, a zkusit hosty ohromit vychytanými kombinacemi chutí? I dnes pro vás mám dva recepty – tentokrát právě na chutné saláty.

Lichořeřišnice foto: Shutterstock

Salát s lichořeřišnicí a kozím sýrem

Markéta Janďourková

  • Bylinářka a diplomovaná fytopedagožka, také blogerka a fotografka.
  • Diplom fytopedagožky získala po studiu a závěrečné zkoušce na Institutu Sitya v rakouském St. Pölten a opravňuje mě vykonávat toto povolání. Má za sebou dlouholetou teorii i praxi v bylinkářství a dokáže poradit, jak získat pomoc v prastarém světě bylin, jak využívat jejich blahodárných účinků pro zdraví a krásu a samozřejmě jak s jejich pomocí vyčarovat báječné pokrmy. 
  • Zabývá se především léčivými bylinami, jejich účinky a možnostmi jejich zpracování a využití při zdravotních potížích, dále bylinami a jejich úlohou a potenciálem ve zdravé výživě, v kulinářské oblasti i v přírodní kosmetice.
  •  Zajímá se o historii bylinářství, lidové bylinářství a magii rostlin.Více se dozvíte ZDE.
  • dvě hrsti mladých listů lichořeřišnice
  • čtyři hrsti směsi salátových listů (polníček, rukola, ledový salát, lollo rosso)
  • 5 polévkových lžic olivového oleje
  • 3 polévkové lžíce bílého vinného octa
  • jedno balení kozího sýra typu Chavreaux
  • 150 g anglické slaniny
  • květy lichořeřišnice na ozdobu

Jak na to?
Z olivového oleje a vinného octa připravíme zálivku. Listy lichořeřišnice smícháme se směsí salátových listů, zalijeme zálivkou, osolíme a opepříme. Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky a opečeme na pánvi, kozí sýr rozdrobíme na kousky. Sýr i opečenou slaninu vmícháme do připraveného salátu. Rozdělíme do misek a každou porci ozdobíme lichořeřišnicovými květy.

Máte vy, nebo vaši hosté rádi houby? Pak bude následující salát přesně to pravé.

Žampionový salát s česnekem a bylinkami

  • 1 kg žampionů
  • 2 střední cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 polévkovou lžíci medu
  • 1 sklenku bílého vína
  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř
  • po jedné čajové lžičce nasekaného rozmarýnu, tymiánu, pažitky a libečku

Jak na to?
Žampiony oloupeme a nakrájíme na silnější plátky. Krátce osmahneme na oleji, zalijeme bílým vínem a krátce podusíme. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky a na jiné pánvi ji osmahneme do sklovita. Houby i s tekutinou a cibulku vložíme do větší mísy, přidáme prolisovaný česnek, bylinky, med, sůl a pepř. Důkladně promícháme a necháme minimálně hodinu rozležet.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!