V zásadě pracují se stejnými surovinami, jejich poměr je však odlišný. Základní linecké těsto na cukroví vystihuje postupka 1 : 2 : 3, označující poměr cukru vůči máslu, respektive mouce.
Těsto na koláč je oproti němu méně tučné – byť i v jeho případě je vychlazené máslo tím, co z velké části definuje jeho vlastnosti, vůni i chuť. Mimochodem, právě relativně vysoký podíl másla stojí za tím, proč není potřeba formu na linecký koláč – stejně jako plechy na vykrajované linecké cukroví – mastit máslem nebo jiným tukem.
Seriál Pečení pro každého na každý denUŽ VYŠLO: 2. Jak na štrúdl a další záviny 8. Jak na linecké křehké těsto 11. Jak na kynuté koláče a buchty 13. Jak na slané koláče (quiche, pizza...) ZÍTRA SI PŘEČTETE: Listové těsto (kremrole...) DALŠÍ CHYSTANÉ DÍLY:
|