Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Pečení pro každého

Linecké jako po másle. Recepty na to nejlepší a triky, aby se vždy povedlo

Křehký jahodový koláč | foto: Shutterstock

Premium Seriál
Není linecké jako linecké. Totiž těsto. To, které je většině z nás důvěrněji známé, protože z něj před svátky připravujeme jeden z nejoblíbenějších druhů vánočního cukroví – linecká kolečka –, má s tím koláčovým, které je předmětem dnešního receptu, sice společné mnohé, jedno a totéž ale nejsou.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

V zásadě pracují se stejnými surovinami, jejich poměr je však odlišný. Základní linecké těsto na cukroví vystihuje postupka 1 : 2 : 3, označující poměr cukru vůči máslu, respektive mouce.

Těsto na koláč je oproti němu méně tučné – byť i v jeho případě je vychlazené máslo tím, co z velké části definuje jeho vlastnosti, vůni i chuť. Mimochodem, právě relativně vysoký podíl másla stojí za tím, proč není potřeba formu na linecký koláč – stejně jako plechy na vykrajované linecké cukroví – mastit máslem nebo jiným tukem.

Seriál Pečení pro každého na každý den

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se