Pátek 30. července 2021, svátek má Bořivoj
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Pečení pro každého

Linecké jako po másle. Recepty na to nejlepší a triky, aby se vždy povedlo

Křehký jahodový koláč | foto: Shutterstock

Premium Seriál
Není linecké jako linecké. Totiž těsto. To, které je většině z nás důvěrněji známé, protože z něj před svátky připravujeme jeden z nejoblíbenějších druhů vánočního cukroví – linecká kolečka –, má s tím koláčovým, které je předmětem dnešního receptu, sice společné mnohé, jedno a totéž ale nejsou.

V zásadě pracují se stejnými surovinami, jejich poměr je však odlišný. Základní linecké těsto na cukroví vystihuje postupka 1 : 2 : 3, označující poměr cukru vůči máslu, respektive mouce.

Těsto na koláč je oproti němu méně tučné – byť i v jeho případě je vychlazené máslo tím, co z velké části definuje jeho vlastnosti, vůni i chuť. Mimochodem, právě relativně vysoký podíl másla stojí za tím, proč není potřeba formu na linecký koláč – stejně jako plechy na vykrajované linecké cukroví – mastit máslem nebo jiným tukem.

Seriál Pečení pro každého na každý den

Přečtěte si celý článek a veškerý další obsah na Lidovky.cz s iDNES Premium

Akční nabídka první měsíc za 1 Kč, následně za 39 Kč měsíčně. Členství je možné kdykoliv zrušit a je bez závazků.

Již máte předplatné? Přihlaste se a čtěte dál.