Neděle 16. ledna 2022, svátek má Ctirad
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Liška jako houbařský evergreen ve smetanové polévce

Jídlo

  6:00
Liška obecná je kulinářsky velmi ceněná houba. Jakousi záhadou lišky na několik let zmizely z našich lesů a mýtin. Objevovaly se sporadicky a to jen opravdovým znalcům, kteří věděli kam na ně.

I polévku s liškami můžete ještě dozdobit osmaženými liškami. foto: Dagmar Heřtová, Tastejourney.cz

Důvodem byla zřejmě kvalita ovzduší, která způsobila častější a rychlejší padání jehličí ze stromů a bakterie ho nestačily zpracovat. Liškám tyto podmínky nesvědčily. Naštěstí se nyní zase vracejí a je jich dost, jak ukázala letošní houbařská sezóna. Pochutnejte si na nich ve smetanové polévce

Pozoruhodná chuť lišek

Snad každý si vzpomene, že jsme je jako malé děti sbírali v borových lesích a pro jejich žlutou barvu jsme je nazývali kuřátka. Jejich zlatavou barvu, tak odlišnou od jiných hub, způsobuje přítomnost karotenoidních pigmentů, podobných jako v mrkvi.

O autorce

Dagmar Heřtová příležitostně pobývá ve Velké Británii, je milovnicí života, cestování, dobrého jídla a vaření. Je neustálou obdivovatelkou britské současnosti, anglického venkova, společnosti a anglické muziky.Sbírá moderní tištěné kuchařky, recepty a nové chutě. Vše najdete na tastejourney.cz.

Dagmar Heřtová

Lišky jsou chuťově výtečná houba s nádhernými tóny vůní od meruňkové, broskvové až po mírně pepřovou, tedy jde o pozoruhodnou směs chutí. Sbírají se nejvíce během podzimní sezóny, i když se vyskytují již od začátku léta.

Čerstvé lišky se dají také koupit na farmářských trzích a když se vydáte k našim sousedům do Rakouska nebo Německa, mají je tam celkem běžně téměř v každém supermarketu. Jde o lišky sbírané, neboť jejich pěstování a kultivace se údajně ekonomicky nevyplácí.

Lišky nečerviví a obsahují zdraví prospěšné látky

Lišky mají výhodu, že je prakticky nenajdete červivé, protože obsahují insektidní látky, proto jsou tak odolné proti červíkům. K tomu přispívá i vitamín D2. Tato velmi oblíbená, nutričně významná houba obsahuje i další zdraví prospěšné látky, vitamín C a D, který pomáhá tělu absorbovat vápník, je také bohatá na draslík.

K liškám se především hodí smetanové omáčky

Chuťové látky obsažené v liškách se rozpouští v tucích, takže její chutě se dobře vyjímají v pokrmech s máslem a smetanovými omáčkami. Celkově patří liška mezi masitější houby, proto je v kuchyni velmi žádaná. Ideálně se hodí k těstovinám a lze ji kombinovat i s jinými druhy lesních hub. Nejvýrazněji její chuť vyzní v krémových omáčkách a polévkách za předchozího osmažení na cibuli a česneku.

Lišky se dají sušit, mrazit i nakládat, čerstvé si je připravte v polévce nakyselo

Lišky se uchovávají na suchém a chladném místě, neměly by být ve vlhku.V porovnání s ostatními houbami relativně dlouho vydrží, proto se tak často prodávají na trzích. Lišky lze skvěle sušit, zamrazit i nakládat. Nejlepší jsou však čerstvé v polévce se zakysanou smetanou.

Zahřívací a chuťově excelentní polévka.
Lišky orestujte a ozdobte jimi polévku.

Chuť polévky má být nakyslá, o což se postará ocet, někdy je dobré chuť vyvážit trochou cukru. Nejde však o tradiční krkonošské kyselo, není zde kvásek a nepřidává se smetana. Na dochucení se používá kopr nebo hladkolistá petržel. Do polévky nepřidávám žádný vývar, jen vodu a nechám vyznít přirozenou chuť lišek ve smetanové polévce. Tak si pochutnejte!

Polévka z lišek se zakysanou smetanou

  • 2 velké hrsti čerstvých lišek
  • 40 g másla
  • 3 kulaté šalotky
  • 4 středně velké brambory
  • 1 bobkový list
  • 4 kuličky nového koření
  • mořská sůl, kmín a čerstvě namletý pepř
  • větvička hladkolisté petržele
  • 1–2 lžíce lihového octa
  • 1 lžička cukru
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • čerstvě nasekaná hladkolistá petrželka či kopr

Nejdříve si připravíme lišky. Houby důkladně očistíme, omyjeme a osušíme, část (asi 1/3) si ponecháme na orestování do hotové polévky, ostatní nakrájíme na menší kousky podélně. Pokud nechcete část lišek restovat do konečné fáze polévky, spotřebujte všechny lišky a ignorujte poslední odstavec postupu.

Oloupeme brambory a nakrájíme je na kostky. Oloupeme šalotku a nakrájíme ji na malé kostičky. V hrnci zahřejeme 20 g másla, přidáme šalotku a necháme ji za stálého míchání zesklovatět. Po chvíli přidáme nakrájené brambory, zasypeme 1 lžící mouky a vše orestujeme asi 3 minuty. Zalijeme horkou vodou, přidáme lišky a celou větvičku hladkolisté petržele a důkladně zamícháme. Přidáme koření: bobkový list, kuličky nového koření a kmín, osolíme a opepříme. Necháme pozvolna vařit, dokud brambory i lišky nebudou měkké, což je asi 15 minut. Stáhneme z ohně, vyjmeme větvičku petržele a vmícháme zakysanou smetanu. Ochutíme octem a cukrem, případně solí a vše zamícháme.

Na pánvi rozpustíme zbylé máslo, přidáme 1 šalotku nakrájenou na kostičky a necháme zesklovatět. Přidáme odložené lišky, osmahneme je a za stálého míchání ještě více orestujeme. Ochutíme solí a pepřem a nakrájenou hladkolistou petrželí. Houby přidáme jako ozdobu do hotové polévky. Ozdobíme nasekanou petrželí a podáváme.

Autor:

Velký test samotestů na covid: lépe fungují výtěrové, některé neodhalí nic

Premium Ještě před dvěma lety znamenaly dvě čárky na testu, že se budou chystat křtiny, delta byly americké aerolinky, gama...

Nečekaný příbuzenský vztah. Vévodkyně Kate a Meghan pojí krev Přemyslovců

Premium Učebnice mluví jasně. Přemyslovci vymřeli po meči v roce 1306, kdy byl mladičký král Václav III. zákeřně zavražděn...

Češi investují do kryptoměn ve velkém. Stát řeší, jak je přinutit přiznat zisky

Premium Ještě nedávno byly virtuální měny jako bitcoin investicí především pro lidi, kteří chtěli experimentovat a nebáli se...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!