Čtvrtek 26. listopadu 2020svátek má Artur -2 °C zataženo Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Lisovanou kachnu už nabízí i v Praze. Jak vznikl recept?

Husa (ilustrační foto). | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Husa (ilustrační foto). | foto: Shutterstock

PRAHA Játra ze speciálně vykrmených hus a kachen foie gras, cassoulet z fazolí a různých mas, mušle, hlemýždi, choucroute z kysaného zelí, uzenin a brambor, kohout na víně, žabí stehýnka, lanýži, sýry a další pokrmy tvoří základ francouzské gastronomie v českých restauracích.

Maurerův výběr Grand restaurant, bible všech labužníků, jich obsahuje šest desítek; na menu zařazují jídla z 26 krajů pěti geografických oblastí. Jedna specialita mezi nimi chyběla - lisovaná kachna z města Rouen, kterou teď nabízí restaurace v centru Prahy.

Její šéfkuchař Roman Dolejš, který vařil i pro hollywoodské hvězdy, Billa Gatese či hokejisty NHL, tu pod názvem Canard á la presse podává kachní prsa se silnou omáčkou a dopečená stehna servíruje s kachní šťávou a čerstvým estragonem.

ČTĚTE TAKÉ:

Opeřenec se připravuje před hostem, kdy číšník krájí z prsíček kachny, která předtím stráví v troubě při 200 stupních jen 15 až 17 minut, tenké plátky masa a polévá je rouenskou omáčkou. Ta je z podušených jater, drobů i kostí, krve a zbytků kachního skeletu, které byly předtím protlačeny sítem speciálně k tomu zkonstruovaného lisu. Tajemstvím přípravy je, že kachničky nejsou usmrceny podříznutím a vykrvácením, kuchají se až po dvou dnech.

"Kovový lis je základem pokrmu, k němuž přispěla náhoda. Když někdy v 18. století vezl farmář kachny na trh, pár se mu jich na spodku vozíku udusilo. Odvezl je domů, upekl a zjistil, že prokrvené maso má lepší chuť," řekl Dolejš. Když prsíčka servíruje, polije je omáčkou, jejímž základem je armagnac a portské víno, silná kachní šťáva s presovanými játry a srdcem, máslo a citron. Ze zbytků kachny vylisuje krev, která omáčku zahustí.

Udušené husy

První kachnu v Rouen připravil v roce 1890 slavný kuchař Frederic. Dolejš používá kachny české, časem chce nabízet i ty rouenské, které jsou kříženci divokých s domácími. "V pařížské restauraci Tour d'Argent k tomu dávají hostům číslovaný certifikát, jakési potvrzení o konzumaci. Kachnu s číslem 380 ochutnal v roce 1890 při cestě do Paříže Edward, princ z Walesu, a tu s číslem 938.451 mnohem později Michail Gorbačov. V roce 2008 jich tam bylo připraveno už přes 1,2 milionu," dodal šéfkuchař. I Pražané obdrží osvědčení a zapíší se do pamětní knihy.

Ještě jako učeň využil Dolejš nabídky odejít na zkušenou do Vídně. Odtud pokračoval do světa - od Švýcarska po Karibik. Vařil na zaoceánské lodi a na soukromém ostrově, v Praze v hotelu Mövenpick či v Corinthii.

,

Dala jsem přednost rodině, říká v otevřené zpovědi čerstvá padesátnice Csáková

Ilona Csáková | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Bez vytáček a věcně mluví o svých kulatinách, stejně jako o úspěších, pádech a podivných životních obdobích. Ilona...

ANALÝZA: Boj o Karabach popírá ideologii. Zajímavou roli hraje Izrael

Snímek ukazuje členy ázerbájdžánských ozbrojených sil střílejících... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Nově rozdmýchaný ozbrojený konflikt mezi Arménií a Ázerbájdžánem je v mnoha lidových veřejných diskusích popisován jako...

Svou sportovní kariéru považuji za ztrátu času, hodnotí minulost Hlaváčová

Yvetta Hlaváčová Tulip | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Držitelka světového rekordu v přeplavání kanálu La Manche pokořila řadu dalších met a získala spoustu významných...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!