Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Lívance, ananas či preclíky. 5 receptů z piva

Jídlo

  7:00
Pivu se jako ingredienci k vaření dostává nemalé pozornosti, dodá jídlu ten správný říz a chuť. Je vhodné k vaření, dušení, grilování, nakládání i do těsta. Zapomeňte tak na chvilku na pivní guláš, buřty na pivu nebo pivní štrúdl a vyzkoušejte něco méně tradičního.
Pivo (ilustrační foto)

Pivo (ilustrační foto) foto: Shutterstock

PIVNÍ RIZOTO

Ingredience: 400 g bůčku, 1 cibule, olej, mletá paprika, 700 ml světlého piva, 400 g rýže, bobkový list, chilli paprička, sůl, tvrdý sýr

Postup: Nakrájíme cibuli a zpěníme ji na oleji a přidáme k ní mletou

TIP

Při vaření používejte spíše slabší piva, která dále můžete ředit. Do minutek se naopak hodí hořká (vícestupňová) piva. Černé pivo používejte jen u receptů, u kterých je to přímo řečeno.

papriku. Vložíme na kostky nakrájený bůček, osolíme a podlijeme polovinou piva. Dusíme, až se všechna šťáva vydusí. Přidáme propláchnutou rýži, bobkový list, pokrájené chilli papričky a zalijeme pivem, aby maso s rýží bylo zcela potopené. Dusíme asi 20 minut. Hotové porce posypeme strouhaným sýrem.

ANANAS SMAŽENÝ V PIVNÍM TĚSTÍČKU

Ingredience: 250 ml světlého piva, 2 vejce, 180 g hladké mouky, sůl, 2 ananasy, olej, 8 lžic zakysané smetany, skořicový cukr, máta

Postup: Pivo vyšleháme s vejci, moukou a solí do hladkého těsta a necháme 20 minut odstát. Zakysanou smetanu smícháme s nasekanou mátou. Nakrájený ananas obalujeme v těstu a smažíme v oleji. Servírujeme se zakysanou smetanou pokapané medem.

PIVNÍ PRECLÍKY

Zajímavosti

Čím déle se pivo v pokrmu vaří, tím výraznější mu dodává chuť.

Kuřecí maso připravované s pivem se výtečně hodí k exotickému ovoci, jako je ananas, pomeranč, kiwi, atd.

V české kuchyni je nejvíce známý pivní guláš a buřty na pivu.

Ingredience: 400 g polohrubé mouky, 100 g tuku, 220 ml vlažného piva, 2 žloutky, 20 g droždí, 1 lžička cukru, mletý pepř, sůl, sůl na posypání

Postup: Dvě lžíce mouky smícháme s cukrem a droždím v míse, zalijeme částí vlažného piva a necháme vzejít kvásek v teple. Dolijeme zbylé pivo a rozpuštěný vlažný tuk (ne horký), přidáme žloutek, zbytek mouky, osolíme, opepříme a vypracujeme ze směsi hladké těsto, které necháme 45 minut vykynout v teple. Těsto rozdělíme na malé dílky, ze kterých uděláme delší válečky. Ty svineme do tvaru preclíků, naskládáme na plech, potřeme žloutkem rozšlehaným s pivem, osolíme a pečeme dozlatova v troubě vyhřáté na 175 stupňů.

PIVNÍ ZÁVITKY S KYSANÝM ZELÍM A MAJORÁNKOU

Ingredience: 4 hovězí plátky, 400 g kysaného zelí, 1 černé pivo, 2 jablka, 250 ml kysané smetany, 2 lžíce hořčice, 4 snítky majoránky, 1 lžíce oleje, 1 lžíce másla, sůl, pepř

Postup: Hovězí plátky naklepeme, osolíme a opepříme. Potřeme hořčicí, obložíme zelím, stočíme a sepneme jehlicí nebo párátky. Zprudka opečeme po všech stranách na oleji a na másle. Za občasného podlévání pivem je dusíme pod pokličkou doměkka 45 minut. Po 30 minutách dušení přidáme k závitkům loupaná a na plátky nakrájená jablka, ochutíme nasekanými lístky majoránky a dodusíme společně. Měkké závitky vyjmeme, vydušenou šťávu rozmícháme s kysanou smetanou a za stálého míchání povaříme do zhoustnutí.

PIVNÍ LÍVANCE S MEDEM A OŘECHY

Ingredience: 100 ml černého piva, 100 ml mléka, 120 g hladké mouky, 10 g cukru, 1/2 balíčku prášku do pečiva, citrónová kůra, 8 lžic medu, sekané ořechy, skořicový cukr, olej na smažení, sůl.

Postup: Pivo necháme přejít varem, přidáme mléko a zamícháme. Přisypeme hladkou mouku, cukr, med, citrónovou kůru, prášek do pečiva a sůl. Ze směsi upečeme lívance, které posypeme skořicovým cukrem a oříšky.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...