Středa 26. února 2020svátek má Dorota 3 °C občasný déšť se sněhem Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Lněné krekry s parmazánem. Snadné paleo pečivo na víkendovou snídani

Lněné krekry s parmazánem | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Lněné krekry s parmazánem | foto: Lucie Grusová

Vím, že se třeba paštika nebo pomazánka dá namazat na kousek zeleniny nebo plátek paleo pečiva. Nevím, jak to máte vy, mě ale občas chytne chuť na něco pěkně křupavého. A s tím mi zelenina ani pečivo nepomůže. Zato krekry ano.

Lněné krekry s parmazánem

3 porce

  • 40 g lněných semínek
  • 40 g jemně strouhaného sýru parmazánového typu
  • 50 ml vody
  • pár kapek olivového oleje
  • 5 g sezamových semínek

Postup přípravy: Lněná semínka umelte v elektrickém mlýnku co nejvíc najemno. Umletá semínka smíchejte s jemně nastrouhaným sýrem parmazánového typu (parmazán, grana padano, gran moravia aj.). Pokud má sýr hrubší strukturu, můžete ho umlít spolu s lněnými semínky. Krekry pak budou mnohem jemnější.

Lucie Grusová o sobě

Vaření jídla mě provází od dětství, bavilo mě už jako malou holku. Mé počátky ale nebyly o vaření zdravého jídla. Naopak. Ke kvalitní stravě jsem se musela prokousat hodně špatným jídlem. Následné zdravotní potíže a nadváha mě donutily podívat se na potraviny z nového úhlu. Začala jsem se v oblasti stravování vzdělávat. Zjišťovat, jaký dopad na mé tělo mají jednotlivé suroviny, objevila jsem nový svět vaření. Váha začala po mnoha neúspěšných pokusech výrazně klesat, zdravotní potíže zmizely. Dnes vím, že strava bez lepku, Paleo nebo Primal je pro mě správnou cestou. Není podstatné jakou “nálepku” stravování dáte. Není to dieta, ale důležitá pravidla a doporučení. Podstatné je, jak na mé tělo jídlo působí, jestli mi energii a zdraví dává, nebo bere. Více se dozvíte na webových stránkách.

Lucie Grusová

Do semínkovo-sýrové směsi přilijte vodu a vše vypracujte do středně tuhého lepivého těsta. Nechte pár minut odležet.

Odpočinuté těsto jemně pokapejte olivovým olejem (opravdu stačí jen pár kapek) a mezi dvěma pečicími papíry vyválejte do co nejtenčí placky. Čím tenčí bude, tím více budou hotové krekry křupat.

Vrchní pečicí papír opatrně z placky stáhněte a tu posypejte sezamovým semínkem (lze ho případně vynechat či nahradit jinými drobnými semínky - mák, len aj.). Těsto nakrájejte na požadované tvary a vložte do trouby vyhřáté na 160 °C. Pečte přibližně 30 minut. Pak krekry rozlámejte podle řezů a na plechu otočte.

Krekry vraťte ještě asi na 10 minut do trouby, dokud nebudou krásně křehké a křupavé. Dobře je v posledních minutách hlídejte, snadno se díky sýru spálí a zhořknou.

Hotové krekry podávejte samotné jako malý snack, nebo je doplňte nějakou oblíbenou pomazánkou. Lze je uchovávat v suchu v uzavřené nádobě. Při pozdějším podávání je pro obnovení křupavosti doporučuji krátce prohřát v troubě.

Premium

Karlův most je jen most, stěžují si turisté. Kritika nešetří ani další památky

Karlův most v Praze | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Do Česka loni přijel rekordní počet turistů. Památky si u nich leckdy vysloužily i bizarní recenze na internetu,...

Premium

Podivné zrcadlo z Turnova letí ke Slunci. Česká laboratoř se musela ukázat

TOPTEC Turnov | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Ke Slunci odstartovala sonda se speciálním zrcadlem pro sledování korony. Vyvinuli jej čeští výzkumníci v Turnově....

Premium

Češi bydlí stále častěji ve sklepech. K extrémním řešením je nutí drahé nájmy

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Nedostupné bydlení nutí Čechy ke stále extrémnějším řešením bytové situace. Zejména v největších městech už lidé míří i...