Pondělí 26. října 2020svátek má Erik 12 °C oblačno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Malí rošťáci. Linecké cukroví ze špaldové mouky plněné rumovými povidly

Malí rošťáci jsou variantou slepovaného cukroví | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Malí rošťáci jsou variantou slepovaného cukroví | foto: dagmar heřtová, tasteyjourney.com

Linecké cukroví má mnoho variant, přesto to klasické s rybízovou marmeládou zůstává stálicí mezi všemi druhy vánočního cukroví. Můžete ho připravit různě, třeba s ořechy či čokoládové a každý disponuje tím svým zaručeně nejlepším rodinným receptem.

Já už mám své linecké letos také napečené a slepené, tedy podle klasického receptu s domácí svítivým rybízovým džemem, který zavařuji jen pro potřeby vánočního použití do cukroví. Můžeme se však poohlédnout i po jiné variantě, ke které mě inspiroval právě německý název pro linecké slepované cukroví - Spitzbuben.

Těsto rozválíme a  vykrajujeme
Máslové sušenkové pečivo tentokrát ze špaldové mouky

Proč právě malí rošťáci?

Pokud byste hledali překlad pro německý výraz Spitzbube(n), dospěli byste k mladému jinochovi s rošťáckou tváří a odřenými koleny, v tom lepším případě, někdy jeho minulost může být i horší. Jak se tento název objevil v souvislosti s lineckým slepovaným cukrovím, ví zase asi znalci poměrů, odkud pochází křehké slepované cukroví.

Dagmar Heřtová

Dagmar Heřtová příležitostně pobývá ve Velké Británii. Je milovnicí života, cestování, dobrého jídla a vaření. Je neustálou obdivovatelkou britské současnosti, anglického venkova, společnosti a anglické muziky. Sbírá moderní tištěné kuchařky, recepty a nové chutě.

Dagmar Heřtová je gastronomická novinářka a foodblogerka stránek s názvem Taste Journey.cz, což volně přeloženo znamená “hledání chutí”. Píše o jídle, nových trendech a restauracích. Znovuobjevila pro Čechy kadeřávek, potočnici lékařskou ( vodní řeřichu) a rychlenou rebarboru. Miluje Yiengar jogu a běh.  

Dagmar Heřtová

Tvrdí se, že recept na linecké cukroví s název Spitzbuben je doma ve Švýcarsku, některé zdroje ukazují k Rakousku, zvláště do blízkosti města Lince, odkud linecké cukroví údajně pochází. Píši údajně proto, že si tak všichni myslí, ale jméno linecké cukroví má vztah k cukrářskému mistrovi z Vídně jménem Linzer.

Tak jako tak, linecké cukroví, tedy křehké máslové sušenkové pečivo plněné tou nejlepší pikantní rybízovou marmeládou je stálicí mezi vánočními druhy cukroví, které tak rádi pečeme. A většinou podle klasického receptu.

Tentokrát linecké rustikálně a s rumem

K “malým rošťákům” se podle mého názoru hodí i tak trochu rustikálního vlivu, tedy žádná bělená mouka, rafinovaný bílý cukr či nějaká sofistikovaná marmeláda. Zvolila jsem netradičně mouku částečně bílou i celozrnnou a to špaldovou, má lahodně oříškový nádech, světle hnědý třtinový cukr a mandlovou moučku na těsto a pro slepování jsem se zcela nezvykle rozhodla pro povidla s rumem. A pokud se mě zeptáte jaké letošní vánoční cukroví je nejlepší, bez zaváhání odpovím, že právě tyhle malí rošťáci s rumovými povidly! Tak si je také upečte!

Malí rosťáci ze špaldové mouky slepovaném povidly s rumem

(asi na 4 běžné plechy)

  • 100 g špaldové mouky světlé
  • 175 g špaldové mouky celozrnné
  • 120 g mandlové moučky (jemně mleté loupané mandle)
  • 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva
  • 200 g světlého jemného třtinového cukru (tzv. golden caster sugar)
  • 250 g másla
  • 1 žloutek
  • 1 vejce

na pomazání:

  • 450 g švestkových povidal
  • 5 lžic rumu Tuzemák

Nejdříve si připravíme těsto. Na pracovní plochu si prosijeme mouku, přidáme prášek do pečiva, třtinový cukr a mandlovou moučku. Do sypkých surovin si uděláme důlek a přidáme vejce a žloutek. Lehce změklé máslo vidličkou zpracujeme do sypkých surovin a pak postupně vše spojíme s vejcem a žloutkem. Rychle zpracujeme ve váleček, zabalíme ho do fólie a dáme do chladničky odpočinout na 1 hodinu. 

Špaldová celozrnná mouka a světlá mouka dodá oříškovou chuť

Poté si rozehřejeme troubu na 180 °C, a postupně odebíráme část těsta z válečku (vždy vrátíme zpět do chladničky) a vyválíme placku o tloušťce asi 2-3 mm a vykrajujeme kolečka. Další kolečka uvnitř vykrojíme, aby při slepování byla vidět povidlová náplň. Pečeme v horké troubě asi 8 minut. Necháme vystydnout. Mezitím si v malém kastrůlku smícháme povidla a rum za mírného zahřátí do hladké směsi. Slepujeme cukroví, avšak před slepením si nezapomeneme vrchní díly cukroví (placiček) pocukrovat moučkovým cukrem s vanilkou.

Feťáci lásky stále hledají, ale nikdy nenajdou, říká párový terapeut Vojtko

Psycholog Jan Vojtko | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Lásku si často pleteme se zamilovaností, ale vztah je práce, která nikdy nekončí. „Tolerance není ten správný klíč ke...

Můžete skoro všechno, nemusíte nic. Jak probíhají swingers party v Česku

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Swingers kluby, tedy místa neřesti, kde si páry mezi sebou střídají partnery a užívají si i těch nejdivočejších...

Střeva můžou i za naše štěstí či obezitu, říká molekulární biolog Ryšávka

Molekulární biolog Petr Ryšávka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Za civilizační choroby (např. alergie), ale i za vážné nemoci může mimo jiné vybíjení bakterií ve střevní mikroflóře....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!