Úterý 13. dubna 2021svátek má Aleš 5 °C déšť se sněhem Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Máme se na co těšit: svatomartinské víno konečně dorazilo

Víno | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Víno | foto: Shutterstock

PRAHA Svatomartinské může být poprvé veřejnosti nabízeno 11. listopadu v 11:00 hodin. Vzhledem k tomu, že jde o neděli a že obchodní řetězce je nabízejí už v těchto dnech, málokterá restaurace zřejmě před víkendem odolá pokušení.

Tradice pití mladých vín pod jednotnou známkou Svatomartinské roste. Moravští vinaři letos dodají na trh téměř 2,2 milionu lahví, což je o 200.000 více než loni. Podle informací Vinařského fondu letos půjde o 380 vín ze 122 vinařství, jejichž pravost doloží speciální záklopky na lahvích.

Celkem se o udělení značky letos ucházelo 431 vzorků, jen 12 procent v hodnocení neuspělo. Není divu - léto bylo pro révu příznivé. Vinaře potrápily jen zimní a jarní mrazy a poté delší sucho, ovšem hrozny pak vyzrály a mají vysokou cukernatost, i když výnosy jsou nižší. Někde ztrátu odhadují až na 40 procent.

Původ svatomartinského vína

Označení svatomartinské víno se ve spojitosti s koštem začalo užívat na dvoře císaře Josefa II., kdy začátkem listopadu bývala některá vína už ve sklepích "vyčištěna". Stalo se pak zvykem ochutnat novou úrodu. V novodobé historii propůjčil Vinařský fond tuto značku vinařům poprvé v roce 2005. Inspirací byla úspěšná tradice francouzského Beaujolais, které se ochutnává vždy třetí listopadový čtvrtek. Akce pomohla propagaci domácího vína i jeho odbytu.

"Další špičkový vinařský ročník 2012 nabídne jedinečná vína, máme se na co těšit," řekl ČTK generální ředitel Vinných sklepů Valtice Marek Šťastný, který pití svatomartinského vína považuje především za krásnou domácí tradici. Odhaduje, že letos prodají přes 200.000 lahví.

Slova o kvalitě potvrzuje i Pavel Vajčner ze znojemského Znovínu. "Střídání teplých i studených období, stejně jako teplých dnů a studených nocí, mělo pozitivní vliv na vývoj aromatických látek. Některé odrůdy jsme museli sklízet už v září, aby cukru v hroznech nebylo zase příliš mnoho," dodal.

ČTETE DÁLE:

Zhruba 70.000 lahví se Svatomartinským uvede na trh Víno Mikulov, které počítá se 70.000 lahvemi odrůd Müller Thurgau, Svatovavřinecké rosé a Svatovavřinecké. Novinkou mezi těmito víny budou lahve s etiketou Habánských sklepů. "Jsou pro nás první příležitostí k ochutnání nového ročníku, který je příslibem kvality letošních vín," podotkl ředitel vinařství Josef Svoboda.

Mladá Svatomartinská vína zrála pouze několik týdnů, ale podle zmíněných vinařů už získala svůj osobitý charakter. Vypít by se měla do Velikonoc, aby si zachovala příjemnou svěžest. Při dobrém skladování však vydrží déle, ovšem zákazník musí počítat s nižší ovocitostí a víno kvůli vysráženým látkám opatrně přelít do karafy neboli dekantovat.

,

Policie vyklízí Hlavní nádraží. Jeho obyvatelé si našli nový „Sherwood“

Bezdomovci na pražském Andělu | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Narkosvět v legendárním parku u pražského hlavního nádraží, kterému všichni přezdívají Sherwood, se proměňuje a...

Umírají mladší lidé a my s tím nemůžeme nic dělat, říká šéf KARIM o covidu

Jan Beneš, přednosta kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium V plzeňské fakultní nemocnici prudce stoupá počet hospitalizovaných s covidem-19. Zatímco v podzimní vlně šlo o...

Tudy ne, přátelé! Příběh dvou turbínových lokomotiv Škoda byl plný řevu a ohně

Turbínová lokomotiva Škoda typ 1 TLo (označení lokomotivní řady ČSD podle... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Lokomotivy se spalovací turbínou se v padesátých letech zdály být docela dobrý nápad. I v plzeňské Škodovce jeden typ...

Jarní úklid raz dva: Jak na čistou podlahu i bez lezení po kolenou a otravného ždímání hadru?
Jarní úklid raz dva: Jak na čistou podlahu i bez lezení po kolenou a otravného ždímání hadru?

Přes zimu jsme si do domácností natahali spoustu nepořádku, kterého je teď potřeba se zbavit. Doba si žádá pořádný jarní úklid. V redakci jsme...