náhledy
Horní Lideč na Vsetínsku. Hostitel Antonín Ptáček přivezl 160 kilové prase z domácího chovu. Řezník Jaromír Hudeček v ruce drží buchačku, tzv. šermerovu pistoli.
Autor: Petr Topič, MAFRA
K samotnému aktu porážení prasete je potřeba sedm chlapů.
Autor: Petr Topič, MAFRA
Po porážce přichází na řadu čištění kůže a odstraňování štětin. Nejprve se posype kalafunou a pak se pomocí řetězů a zvonců očistí.
Autor: Petr Topič, MAFRA
Dřevěné necky z masivu, tzv. troky slouží k tomu, aby v nich mašíka nejprve spařili, posypali kalafunou a pak oškrábali od štětin.
Autor: Petr Topič, MAFRA
Čtyři z chlapů čistí mašíka řetězy, řezník Jaromír Hudeček štětiny seškrabuje pomocí zvonců.
Autor: Petr Topič, MAFRA
Domácí zabíjačce přihlíží i nejmenší.
Autor: Petr Topič, MAFRA
„Foukni ho,“ říká mistr řezník hostiteli Antonínovi. Ten kůži prasete zbaví štětin kompletně.
Autor: Petr Topič, MAFRA
Neoddělitelnou součástí valašské zabijačky je slivovice. Láhev pálenky je v jednom kole.
Autor: Petr Topič, MAFRA
Slunce už začíná hřát, přesto voda pod nohama namrzá.
Autor: Petr Topič, MAFRA
Tradice a pitný režim se tu pravidelně dodržují.
Autor: Petr Topič, MAFRA
Atmosféru doma u Ptáčků jitří valašský humor.
Autor: Petr Topič, MAFRA
Kromě kopyt se využila každá část prasete. Když se tlačenka uvaří v žaludku vepře, má intenzivnější chuť.
Autor: Petr Topič, MAFRA
Mistr řezník při plnění střev směsí na jitrnice.
Autor: Petr Topič, MAFRA
Střeva se perou nejprve ve vaně, poté s cibulí v pračce. Následně se plní směsí na jitrnice i jelita.
Autor: Petr Topič, MAFRA
Mistr řezník ukazuje, jak uvázat střevo tak, aby se mohlo naplnit na jitrnice a jelita.
Autor: Petr Topič, MAFRA
Uvařené jitrnice se nechávají vychladnout na dvorku.
Autor: Petr Topič, MAFRA